GR5 etappe 6 Herkingen – Nieuw Vossemeer: flamingo’s!

Nadat we onze auto op het eindpunt hebben gezet, vertrekken we voor GR5 etappe 6 weer vanuit het kleine dorp Herkingen. We lopen de sluisdeuren door en de dijk op over een verhard pad. En niet voor heel even! De komende 6 kilometer is dit onze route. Met aan onze linkerhand een uitgestrekt polderlandschap. En aan de rechterhand het water van De Grevelingen. Nu de wind is gezakt, kan ik er wel van genieten, dit weidse landschap. We lezen dat De Grevelingen gevuld is met zout water en dat er zee-planten groeien. Zo is de bodem bedekt met zeegras en dat zorgt voor helder water.

Dat is overigens niet zichtbaar vanaf de dijk waar wij wandelen. Voor ons strekt zich kilometers dijk uit en het water glinstert in het zonlicht. We hebben van Jeroen, eigenaar van de B&B waar we sliepen, de opdracht gekregen om ter hoogte van de windmolens goed op te letten voor de flamingo’s. Ja, je leest het goed, die roze tropische vogels. Ieder jaar is er een kolonie flamingo’s te vinden in De Grevelingen. Deze vogels rusten uit van hun trek en blijkbaar is in het zoute water enorm veel lekkers te eten te vinden.

De sluisdeuren van Herkingen
Over de dijk, 6 km lang
De Grevelingen aan GR5 etappe 6

Flamingo’s in het wild

En ja hoor! Ter hoogte van de windmolens ontwaren we een hele groep roze vogels. Het voelt onwerkelijk om flamingo’s in het wild in Nederland te zien. Zeker op deze nog best koude winterdag in maart. Bij flamingo’s denk ik toch eerder aan warme temperaturen. We doen ons best om foto’s te maken, maar de beestjes zitten op een zandplaat ergens midden in het water. We kunnen niet de hele dag blijven hangen, dus gaan langzaam verder richting Battenoord. De dijk maakt een bocht, maar ons uitzicht verandert weinig. Alleen die flamingo’s, die raken steeds meer uit het zicht.

Flamingo's bij Battenoord
Flamingo's in De Grevelingen

Philipsdam, verre van saai

Voorbij een erg lelijk betonnen kunstwerk gaat de route verder langs nog meer windmolens. Tot aan de Philipsdam. Ik blijf het indrukwekkend vinden om over dit soort ingenieuze bouwwerken te wandelen. Aan onze linkerkant, de landzijde, ligt een zoet water met de naam Noorder Krammer. Aan onze rechterkant, aan de zeezijde, ligt de Oosterschelde met zout water. De Krammersluizen zorgen ervoor dat het water netjes gescheiden blijft en beide ecosystemen in stand gehouden worden. Een mooi staaltje Nederlands watermanagement!

Het sluitingsmonument
Het haventje van Battenoord
GR5 etappe 6

Halverwege de Philipsdam is er weer wat meer grond onder onze voeten. De Plaat van de Vliet moet voorkomen dat de oever afbrokkelen door de golfslag van het water en is nu een mooi stukje natuur geworden. Er wordt nog gewerkt, dus helaas kunnen we de uitzichttoren niet beklimmen. De wind is inmiddels flink aangetrokken en we zoeken een plekje in de luwte om even te pauzeren. Dat is het nadeel van zo’n dam. Alles is open en kaal en de wind heeft hier vrij spel.

Uitzichttoren Plaat van Vliet
Plaat van Vliet
Plaat van Vliet
Banner Avontuur op de GR5

Slikken en schorren

Er volgt nog een smaller stukje Philipsdam voordat we weer echt ‘aan land’ gaan. We zien de witte paarden al grazen als we nog over het fietspad wandelen. Leuk! We mogen een poortje door en gaan op zoek naar de paaltjes met markering. Een echt pad loopt er namelijk niet door de Slikken van de Heen en het is dus struinen wat we doen. Dat vormt wel een mooie afwisseling op die kilometers verhard pad die we gehad hebben. We gebruiken de kleine vlonderbruggetjes om de kreken over te steken. Aan de andere zijde van het gebied komen we uit bij het Schelde-Rijnkanaal. Rechtdoor over weer een verhard pad. Maar dit keer is er entertainment! Tientallen schaapjes met lammetjes genieten van het sappige groene gras op de dijk. Sommige huppelen voorzichtig met ons mee. Om luid mekkerend dan weer hun moeder op te zoeken.

Vlonderbruggetje in de Slikken van Heen
Slikken van de Heen
Het Schelde-Rijnkanaal
Struinen door de slikken
Struinen
Schapen op de dijk

Voordat we ons eindpunt in Nieuw-Vossemeer bereiken, staat ons nog een stukje mooie natuur te wachten. Natuurreservaat Rammegors en de Schorren van de Eendracht. Een soort uitgestrekt moerasgebied en we geloven direct dat dit een paradijs voor vogels moet zijn. Een stukje later gaat het pad weer over de dijk, maar blijven we uitzicht houden over de schorren. We zien de hereniging van een verloren lammetje met zijn moeder, zo schattig! En met een grote lus draaien we de brug op die ons bij onze auto in Nieuw-Vossemeer laat uitkomen.

Rammegors
Onder het viaduct
De Schorren van de Eendracht
Schaapjes en lammetjes
GR5 etappe 6 over de dijk

Algemene informatie over GR5 etappe 6:

De GR5 etappe 6 loopt van Herkingen naar Nieuw Vossemeer.
Wij wandelden 25,2 kilometer en deden zo’n 7 uur over inclusief pauzes.
Op papier is deze etappe 23,8 kilometer.

Samen met eigenaar Jeroen van B&B Herkingen hebben we onze auto in de ochtend naar Nieuw-Vossemeer gebracht en geparkeerd. Jeroen bracht ons weer terug naar Herkingen zodat we daar de etappe konden starten.

Overnachten:

We hebben overnacht bij B&B Herkingen.

Van eigenaar Jeroen begreep ik dat dit de enige plek om te overnachten is in Herkingen zelf. Het is een dikke aanrader! Je overnacht in een soort erg mooi verbouwd tuinhuis in dit rustige dorp. Jeroen is zelf kok en maakte voor ons ook diner. Het ontbijt is enorm uitgebreid en erg lekker.

Lees meer over overnachtingsplekken aan de GR5 in de blog De fijnste overnachtingsplekken langs de GR5.

B&B Herkingen
B&B Herkingen

Eten en drinken onderweg:

Aan deze etappe ligt geen horeca, dus zorg voor een lunchpakketje voor onderweg.

Meer informatie over de route vind je op Wandelnet.

Wandel jij een keer met mij mee?

Zin om een keer met mij mee te wandelen? Dat kan! Ik organiseer met mijn wandelbedrijf Vita Walking regelmatig kleinschalige en geheel verzorgde wandelingen en wandelreizen binnen Nederland en ook in heel Europa.

Banner Vita Walking algemeen

Zoek jij nog handige wandelspullen? Dan kun je vast wel terecht bij een van deze winkels.
Dit zijn affiliate links. Ik krijg een vergoeding als jij iets koopt, het kost jou niets extra.