Voor de Fiets- en Wandelbeurs 2023 interviewde ik een heel aantal interessante wandel gerelateerde personen in de Virtùmedia wandelzaal. De bezoekers van de beurs waren hier natuurlijk welkom en naast dit live publiek hebben we deze interviews ook opgenomen als podcast.

Een van mijn gasten daar was Brigitte Ars.
Zij is groot liefhebber en onderzoeker op het gebied van avontuur. Jarenlang werkte zij over de hele wereld als journalist en momenteel is zij het brein achter het platform Alice Goes Wild, de Avontuur Academy en heeft zij een Avontuur Leven-podcast. Oh ja en daarnaast is ze ook nog docent en onderzoeker aan de Breda University of Applied Sciences.

In 2022 schreef zij het boek ‘Waar is het avontuur’ – zoektocht naar een avontuurlijker leven.
In dit boek omschrijft ze haar zoektocht naar wat avontuur precies is. Zowel op wetenschappelijk niveau als voor haar persoonlijk.
En ze geeft antwoord op de vraag hoe je meer avontuur in je leven brengt.

Een boek met vele karakters

Er is eigenlijk een grote reden waarom ik zo enthousiast ben over dit boek. Dat komt door de veelzijdige aanpak van Brigitte om het fenomeen avontuur te bekijken en onderzoeken. Wat voor jou als avontuur gezien wordt, hoeft door mij totaal niet als avontuur gezien te worden.

Zo doet Brigitte literatuuronderzoek. Hoe wordt de avonturier in de boeken omschreven en welke kenmerken heeft deze persoon? Vervolgens gaat ze in gesprek met experts op het gebied van avontuur en achterhaalt zij hun visie. Haar bezoek aan The Explorers Club in New York geeft inzicht in een zeer vermakelijke (maar ook wel eenzijdige) kijk op avontuur.

Gelukkig is Brigitte niet voor een gat te vangen en gaat ze ook in gesprekken met psychologen en filosofen. En ze brengt een bezoek aan avonturenconferenties en workshops op het gebied van avontuur.

Al deze ervaringen zijn gebundeld in dit boek. Verslagen van gesprekken en tegelijkertijd ook de indruk of zelfs meer het gevoel dat deze bij Brigitte achterlaten. En ook de nieuwe vragen die sommige gesprekken opwekken. Want waar het traditionele beeld van de avonturier als jonge, fitte, witte man nog in veel gevallen actueel blijkt, zoekt Brigitte verder dan dat. Het gaat bijvoorbeeld ook over de vraag wat er nu precies in onze hersens gebeurt wanneer we iets als een avontuur ervaren. En daarmee de conclusie dat avontuur voor iedereen weggelegd is. Ik maak nu een hele grote stap en als je wilt weten hoe dit precies zit, kun je beter het boek lezen.

Waar is het avontuur

Brigitte haar persoonlijke avontuur

Daarnaast is er nog een element in dit boek over avontuur. Namelijk de persoonlijke zoektocht van Brigitte om weer wat meer avontuur in haar leven te brengen. Dit doet ze door onder andere alleen te gaan wandelen in het Engelse Exmoor en te slapen in een tentje. Door verslag te doen van al de fases waar ze tijdens die trip heen gaat, wordt direct duidelijk dat avontuur ook voor jou en mij is. En ook voor mensen die het niet durven om alleen in een tentje in de Engelse wildernis te slapen.

En toen kwam corona… en deze gebeurtenis gaf een compleet nieuwe betekenis aan het concept avontuur voor Brigitte. Zij ging de uitdaging aan en ging zelfs tijdens een quarantaine op zoek naar het avontuur in haar leven. Met al deze persoonlijke ervaringen geeft Brigitte het boek extra impact en brengt het avontuur dichter bij onszelf. Je gaat je al snel zelf afvragen hoeveel avontuur jij in je leven hebt en hoeveel behoefte je aan avontuur hebt.

De comfortgrot

‘De comfortzone is de neanderthalergrot van deze tijd, vertelde me iemand ooit. Ik snap die uitspraak wel, want onze hang naar de comfortzone stamt uit de tijd dat we holbewoner waren. De comfortgrot had in die tijd een duidelijke functie als er buiten een wolf, mammoet of andere prehistorisch roofdier je op stond te wachten…’

 

‘Mijn probleem is misschien wel dat uit mijn comfortzone komen steeds comfortabeler is gaan voelen. Mijn veilige comfortgrot werd zo steeds groter en voller. Dingen die eerst nieuw waren, nestelden zich nadat ze routine waren geworden in een hoekje van de comfortgrot…’

 

‘In plaat van er regelmatig terug te keren woon ik nu vrijwel permanent. Maar ik voel me ook middelmatig en soms zelfs onverschillig, alsof ik een slapend bestaan leid en mijn aspiraties heb opgegeven…’

Die comfortgrot, dat is iets dat ik persoonlijk heel erg herkende. Ik doe enorm veel leuke dingen, maar een persreis bijvoorbeeld voelt voor mij niet meer als avontuur. Bij het organiseren van wandelreizen realiseerde ik me pasgeleden dat ik meestal voor de veilige, mij bekende weg kies. Terwijl de mooiste reizen vaak juist ontstaan doordat ik die comfortgrot verlaat. Door juist de dingen die niet tot in de puntjes zijn geregeld over me heen te laten vallen en te zien wat er ontstaat. Of wat er niet ontstaat, want dat kan natuurlijk ook en is helemaal prima. En dit boek hielp mij onlangs om een heel groot avontuur te omarmen en vol aan te gaan. Wat een intense en fantastische ervaring was dat!

En dat gun ik jou ook. Om precies dat schepje avontuur te vinden en durven aangaan dat bij je past. Precies wat Brigitte haar lezers ook gunt. Dus lees dit boek!

Alles over Brigitte Ars en avontuur vind je op https://www.brigittears.nl/.

Achterzijde Waar is het avontuur

Podcast Wandelmagazine: in gesprek met Brigitte Ars

De podcast van de Fiets- en wandelbeurs waarin ik met Brigitte in gesprek ga over haar boek en over avontuur en haar onderzoek hierna, luister je hier:

BoekenBoeken