Podcasts over wandelen

Voor het tijdschrift Wandelmagazine heb ik verschillende podcasts opgenomen.
Deze vind je hier verzameld.
Zo ga ik met mensen aan de wandel die een bijzondere link met wandelen hebben. Onderweg praten we uiteraard over wandelen.
En doordat we in de buitenlucht zijn, levert dat zowel mooie gesprekken als leuke situaties op. Luister jij mee?

Met dank aan Arjen van Wifferen voor de mogelijkheid, montage en technische ondersteuning!

Podcast

In gesprek met Hilde Backus van Wandelcoach.nl over wandelcoaching

Hilde Backus neemt me al wandelend mee door de Amelisweerd in Bunnik. Een plek die zij vaak gebruikt bij wandelcoaching.
We gaan in gesprek over wat wandelcoaching precies is. En hoe zij de voordelen die het wandelen geeft, gebruikt in haar coaching. Daarnaast praten we over haar liefde voor wandelen en het bijzondere verhaal over hoe dat bij haar ontstaan is als tiener in Spanje.
We doen al wandelend enkele kleine oefeningen en bemerken ter plekke wat het effect van de natuur op ons welzijn is. Een bijzondere ervaring!
Overigens zijn het niet alleen coaches die gebruik maken van de positieve effecten van wandelen. Hilde geeft tips die we allemaal kunnen toepassen waarmee we onze wandelingen nog heilzamer en gezonder kunnen maken!

In gesprek met Vlaams auteur Jeroen Theunissen over zijn boek ‘Ik = Cartograaf’.

Tijdens een waaierige wandeling ga ik in gesprek met de Vlaamse auteur Jeroen Theunissen over het boek ‘Ik = Cartograaf’.
Dit boek is vele boeken ineen. Een verslag van een wandeltocht. Een onhandige poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen. Een verhaal over een man die halsoverkop wegvlucht van zijn verantwoordelijkheden, terugkomt en probeert een woonplek voor zijn kinderen te creëren. In ‘Ik = cartograaf’ tekent Jeroen Theunissen een persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen. We praten over zijn liefde voor wandelen, zijn onrust en zijn wandelplannen voor de toekomst. Een bijzonder gesprek want Jeroen spreekt net zoals hij schrijft. Met veel omwegen en enorm verhalend. Hij wandelde van Ierland naar Istanbul en daarover gaat zijn boek. Daarbij kwam hij ook door Nederland en wij waren tijdens ons gesprek terug op een stukje van zijn pad van toen: de Rhoonse Grienden. Op smalle paadjes, tussen de wilgen en het moeras, over bruggetjes en aan het water, hadden we een erg leuk gesprek over wandelen en natuurlijk over zijn boek. Met alleen wat ganzen als ons gezelschap. Je snapt… het was echt genieten!

In gesprek met Wandelboswachter Ellen

Wil je wandelen, maar hebben de kinderen geen zin? Wandelboswachter Ellen Luijks en natuurfotograaf Bob Luijks slaan de handen ineen voor een te gek nieuw boek: “De spannendste wandelroutes met kinderen”. Wedden dat de kinderen voortaan als eerste in de auto zitten?
Samen met Ellen ging ik op pad op een van de routes uit dit boek vergezeld door een aantal kinderen om te ervaren of dat wel klopt. Het stadspark van Apeldoorn bleek hiervoor een geschikte plek. Terwijl de kinderen zich amuseerden met de wilde zwijntjes, de herten, de uitkijktoren en in de speeltuin, sprak ik met Ellen over wat wandelen leuk maakt voor kinderen en natuurlijk ook over haar eigen liefde voor wandelen. Een gezellig gesprek waaruit direct duidelijk wordt dat de routes in haar boek erg gewaardeerd worden.

In gesprek met Wim Huijser over zijn boek ‘Hier loop ik dan!’

Tijdens een mooie wandeling vanuit Hotel-Restaurant Nol in ’t Bosch in Wageningen praat ik met Wim Huijser over zijn nieuwste boek ‘Hier loop ik dan! Het mooiste uit de Nederlandse wandelliteratuur’. De verhalen en fragmenten in deze bloemlezing vormen een inspirerende, kronkelende voettocht door het Nederlandse landschap. Dankzij hun creativiteit laten wandelende schrijvers blijvende voetsporen achter in het landschap. Zo herinnert de Zuid-Veluwe op tal van plaatsen aan het werk van Jan Siebelink en is Amsterdam onlosmakelijk verbonden met Simon Carmiggelt en Theo Thijssen. Voor lezende wandelaars is het een beloning om onderweg een rustig plekje te zoeken langs het pad en dit boek uit de rugzak te halen. Wie leest, wandelt immers dubbel!
Tijdens de wandeling word ik getrakteerd op achtergronden, herinneringen en een prachtige wandeling.