Bussen toeristen voor de siertuinen van Huys en Hof Buggenum

Voor de zomerserie van VIA Limburg ging ik op bezoek bij verschillende Limburgse ondernemers.
Ik nam een kijkje bij de siertuinen van Huys en Hof van Christien en Jan Reinders in Buggenum.

Wanneer ik de ‘plaats’ op loop van Huys en Hof Buggenum moet ik een beetje bukken om niet mijn hoofd te stoten aan een stel kiwi’s. Samen met wat druiven groeien ze aan de pergola’s die de verbinding aangeven tussen ‘huys’ en ‘hof’. Om het hoekje wacht Christien Reinders mij op, met een kop thee en een stuk zelfgemaakte kwarktaart. Met fruit uiteraard!

‘Het was helemaal niet de bedoeling om onze tuin te openen voor publiek!’ vertelt Christien als ik haar vraag naar de ontstaansgeschiedenis. Ze kochten het huis en de bijbehorende grond wel met de gedachte er siertuinen te beginnen, maar dat ooit hele bussen hun weg naar Buggenum zouden vinden speciaal voor hun tuin, hadden ze nooit kunnen voorspellen. ‘We begonnen met pompoenen, want dat groeit snel en dan hoefden we niet te schoffelen. Zodat we al onze tijd konden spenderen aan het verbouwen van het huis.’ legt Jan uit.

Wanneer een hele tijd later de tuin steeds meer op orde is, kijkt een fotograaf die bij de buren (die ook een voor bezoekers toegankelijke siertuin hadden) bezig is over de schutting en roept: ‘Ik kom zo ook bij jullie!’. Christien lacht: ‘Ook kwamen er mensen spontaan achterom lopen, terwijl we helemaal geen open tuin hadden. Toen is de gedachte om het wat professioneler aan te pakken geboren.’ In de eerste jaren kwamen de mensen echt voor de sierpompoenen. Inmiddels is er veel meer te zien dan dat. Ze hebben een echte boerentuin met veel bloemen en planten, borders op kleur, allerlei soorten kleinfruit en bijzondere groentes.

Culinaire middagen

Naast de reguliere bezoekers van de tuin, organiseert Christien regelmatig culinaire middagen. Hele bussen met mensen komen voor zo’n pompoenmiddag naar Buggenum. De bezoekers krijgen dan een rondleiding door de tuin, een lezing over onder andere de geschiedenis van de pompoen en uiteraard krijgen ze diverse hapjes met pompoen. ‘De hele middag is een complete beleving met veel afwisseling’ legt Christien uit. En deze culinaire middagen blijven niet onopgemerkt. Ze was zelfs een keer bij het bekende live tv-programma Koffietijd te gast om haar beroemde pompoentortilla te koken.

‘Wist je dat wij meer dan 300 soorten pompoenen kweken? En dat je ze in verschillende kleuren hebt? Ik kook bijvoorbeeld veel met de donkerkleurige pompoenen, met een schilkleur van donkergroen tot zwart. Die zijn van binnen evengoed oranje, hoor.’

En zelfs met al deze activiteiten heeft het stel nog tijd over om lezingen te geven. ‘Gelukkig doen Jan en ik dit allemaal samen en als er grote groepen komen, kan ik altijd de hulp inschakelen van wat familieleden.’ Bezoekers komen uit heel Europa. ‘We staan in tientallen tuinbladen in binnen- en buitenland’ lacht Christien.

Huys en Hof is het hele jaar door geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Tijdens het pompoenseizoen (september en oktober) staan Christien en Jan van maandag t/m zaterdag klaar om bezoekers te ontvangen.

Meer informatie vind je op de website: http://www.christienreinders.nl