Neem een echte duik in de Boschmolenplas

Het is bijna vakantietijd. De ideale periode om je eigen gemeente te ontdekken. Want in Gemeente Maasgouw is er genoeg te beleven. Zoals bij Duiklocatie Boschmolenplas.

Als ik het terrein van Duiklocatie Boschmolenplas in Panheel opdraai, is de parkeerplaats bijna verlaten. Eigenaren Maurits en Mieke van Gulick heten mij welkom. Sinds januari 2012 bestieren zij het water en de oevers van de Boschmolenplas. ‘Wij zijn een attractiepark voor duikers!’ zegt Mieke. ‘We hebben een winkel, een vulstation, we verhuren duikmaterialen en hebben een multifunctionele ruimte.’ Op het moment bevindt dit alles zich nog in een klein gebouwtje. Het stel heeft echter uitbreidingsplannen. Ze laten een tekening zien, die begin 2020 werkelijkheid moet worden.

Die uitbreiding is geen overbodige luxe. ‘We hebben regelmatig wel meer dan 100 auto’s hier staan.’ De bezoekers komen van heinde en verre. Niet alleen Nederlanders, maar ook uit België, Duitsland en Luxemburg. ‘Hier, in de Boschmolenplas, vind je kraakhelder water. Dat is echt uniek!’ legt Maurits uit. Zo leven er in deze plas zestien verschillende plantensoorten, terwijl er in de andere plassen maar twaalf voorkomen. Ook leven er veel vissen in dit water.

Dat blijkt wel als ik de steiger oploop om een foto van het stel te maken. Mieke wijst: ‘Daar gaat een karper!’ En ik zie inderdaad een joekel, van minstens een meter lang, langzaam van ons wegzwemmen. Er mag hier niet worden gevist, gezwommen of gevaren met boten. ‘We houden de natuur nauwlettend in de gaten. Want dat maakt dat we hier deze duiklocatie kunnen hebben. Zo nemen we deel aan Project Baseline, een wereldwijd project om klimaatverandering te monitoren. Er liggen sensoren in het water die de watertemperatuur registreren.’ Maurits heeft daarnaast nog een reden om zich verantwoordelijk te voelen voor de Boschmolenplas. Deze is namelijk privé-eigendom en wordt niet beheerd door de overheid.

Freediven

De duiklocatie heeft een unieke troef. Je kunt hier namelijk freediven. Dit is duiken zonder persluchtflessen. In de plas bevindt zich een platform met touwen die naar de bodem lopen. ‘De Boschmolenplas is op plaatsen wel meer dan dertig meter diep.’ zegt Maurits trots. Bij het freediven, ook wel vrij duiken genoemd, houd je zo lang mogelijk je adem in en ga je via het touw zo ver mogelijk naar beneden. Op zondag 8 september 2019 organiseert de Dutch Freediving Association een evenement op Duiklocatie Boschmolenplas.

Voor mensen die iets minder avontuurlijk zijn ingesteld en voor kinderen heeft de duiklocatie echter genoeg interessants te bieden. Er liggen verschillende objecten in het water. Enerzijds zijn deze leuk voor de duikers om hier doorheen te zwemmen en anderzijds vormen ze een schuilplaats voor de vissen. Een van deze objecten is een Minion, met de naam Kevin, van ruim vier meter hoog. Deze ligt er speciaal voor de kinderen. Zo kunnen zij op een leuke manier de natuur van de Boschmolenplas ontdekken.

Inmiddels slaat de klok twee uur en gaan de poorten open. Zelfs op deze doordeweekse dag staat er een lange rij auto’s te wachten voor de slagboom. Binnen een paar minuten tijd is het een drukte van jewelste. Vinnen, persluchtflessen en duikbrillen worden tevoorschijn gehaald en klaar gemaakt voor gebruik.

Duiklocatie Boschmolenplas in Panheel is in de zomertijd van dinsdag t/m zondag geopend voor zowel beginnende als ervaren duikers.

Meer informatie vind je op de website: www.duiklocatieboschmolenplas.nl

Dit artikel is op 17 juli 2019 gepubliceerd in VIA Maasgouw en VIA Roermond.

Eerder schreef ik voor deze zomerserie voor VIA Limburg al: Wandelen in de eigen gemeente: de Grindgatenroute.