Puur natuur in België: wandelen bij Landal Mooi Zutendaal

Tijdens het wandelen van de lange-afstandsroute de GR5 in Vlaanderen namen we even wat rust op het bungalowpark Landal Mooi Zutendaal. Niet alleen de GR5 loopt door deze regio, maar er zijn talloze wandelroutes, kort en lang, te vinden. Helemaal niet gek, want we bevinden ons namelijk in Belgisch enige officieel erkende nationale park: Hoge Kempen. Er zijn vijf toegangspoorten tot dit nationale park en eentje daarvan ligt in Zutendaal, namelijk De Lieteberg. En dat maakt Landal Mooi Zutendaal tot de perfecte plek voor een wandel-uitstap in Hoge Kempen.

De vermoeide, vrolijke stappers

Zielsgelukkig zijn we, als we aankomen bij Landal Mooi Zutendaal. Dit was onze vijfde wandeldag op rij over de GR5. Toen we een kleine week geleden vertrokken in Westerlo noemden ze ons nog de ‘vrolijke stappers’. Die benaming is nog steeds van toepassing, want van veel wandelen worden we blij, maar behoeft de toevoeging ‘vermoeide’. Na zo’n drie kilometer buiten het dorp Zutendaal komen de eerste bungalows van het park in zicht. En als we de sleutel omdraaien in de deur van onze strak gestylde vier-persoons villa, komt er toch een zucht van opluchting uit onze mond. We ploffen op de bank: eerst die wandelschoenen uit. Ik twijfel: douchen en ook de jacuzzi testen? Onze rommelende magen beslissen voor ons. Snel douchen wordt het, die jacuzzi kan wachten! Pas als onze honger gestild is in Grand Café Narvik en we met een glas wijn proosten op een aantal heerlijke wandeldagen, kan ik helemaal ontspannen.

De villa op Landal Mooi-Zutendaal
De villa is ingericht door Jan des Bouvrie
Ook de slaapkamer is in strak design.

Wit bont tussen de bomen

Ja, officieel gezien hebben we een rustdag gepland. Maar voor wandelverslaafden zoals wij kan dat toch niet zonder een ommetje te maken. Wandelmaatje Carla is als eerste uit de veren en haalt alvast de benodigdheden voor een heerlijk ontbijt en lunch in de winkel op het park. Het zonnetje schijnt en het terras van ons huisje was voor het ontbijt nog te koud, maar een buitenlunch gaat prima. De middag loont zich perfect voor een wandeling in Hoge Kempen vanuit toegangspoort De Lieteberg. Wanneer we over het fietspad richting de start van de wandeling gaan, spotten we in het bos langs de weg al wat wit bont. Wat blijkt, dat waren de kontjes van twee reeën die tussen de bomen door hupsen.

Lunch op het terras van de villa

Met schoenen of toch op blote voeten?

Bij de ingang van De Lieteberg worden we direct geattendeerd op het 2 kilometer lange blote-voetenpad door gras, steen, water, boomsnippers en andere texturen. Wandelmaatje Carla kijkt me twijfelend aan: “Ik heb eigenlijk nog nooit zo’n blote-voetenpad gedaan… maar dat is misschien toch niet een slim idee met onze vermoeide en gepijnigde voeten.” We besluiten het bij een wandeling te houden met onze schoenen aan. We volgen de rood-witte markering van de GR5, maar deze loopt bijna volledig gelijk met de blauwe wandelroute. In totaal net geen 10 kilometer en dan lopen we dus in een ronde. Handig, want deze route komt uit in Stalken en loopt een paar honderd meter van Landal Mooi Zutendaal vandaan.

Vanuit toegangspoort De Lieteberg zijn overigens verschillende kleuren en dus afstanden te wandelen. Zo is de groene route een klein rondje van maximaal 5 kilometer of kies voor de oranje route van ongeveer 13,5 kilometer. En wat lees ik? In juni 2022 opent er een nieuwe lange-afstandswandeling LAW Nationaal Park Hoge Kempen van in totaal 109 kilometer. Dat betekent dat ik binnenkort nog eens terug moet naar dit prachtig stukje natuur!

Wandelen bij De Lieteberg
Het bos bij De Lieteberg
Mooie natuur in Nationaal Park Hoge Kempen

Oude bossen

Onze wandeling begint in het bos. En na een tijdje zie ik de stekelige bladeren met rode besjes: hulst. Pasgeleden leerde ik van een boswachter dat de aanwezigheid van hulst erop wijst dat het een heel oud bos is. Dat lezen we even later ook op één van de informatieborden. En dat er jeneverbesstruiken voorkomen. Dat is bijzonder want deze struik doet er talloze jaren over om te groeien tot een volwassen formaat en heeft daarbij veel zonlicht nodig. Een dichtbegroeid bos is dus niet geschikt voor deze struik. Deze boswandeling is overigens allesbehalve saai, want we draaien al snel een pad op en gaan over een vlonder. Het water aan beide kanten is van oudsher vijvers of beemden. Ook hier blijkt de ouderdom van deze natuur uit.

De oude beemden
Over de vlonder, tussen de beemden
Een holle weg tussen het water door
Genieten in het bos

Vogels die klinken als een fietsenpomp

De route gaat verder door het bos en we gaan langs open stukken. Het is er heerlijk rustig en de vogeltjes kwetteren erop los. In de verte horen we het geluid van een buizerd, maar door de vele bomen zien we deze roofvogel niet. Wandelmaatje Carla probeert mij al dagenlang de verschillende vogelsoorten te leren, maar ik heb nog wat moeite om alles uit elkaar te houden. De koolmees! Die ken ik, want die klikt als een fietsenpomp: tiet tuut, tiet tuut, tiet tuut. En het watervalletje… was dat nu ook alweer de mus of het roodborstje? Gelukkig komen er in deze bossen enorm veel koolmezen voor, dus het lijkt of ik enorm veel vogels herken!

Veel vogels te horen, weinig te zien

2,2 ton aan boeken

Onze wandelmiddag eindigt bij het monument voor de schrijver Jeroen Brouwers. Deze pilaar stelt een stapel boeken voor en is 2,2 ton zwaar. Jeroen Brouwers is een Nederlandse schrijver, maar woont al sinds de jaren 90 in Belgisch Limburg. Hij had hier, op Zutendaalse grond, een huisje midden in de natuur. Blijkbaar waren de autoriteiten hier niet blij mee, want in een rechtszaak in 2011 werd bepaald dat de schrijver binnen vier jaar zijn stulpje moest afbreken. Inmiddels woont Jeroen Brouwers even verderop in Lanaken. Met het monument houdt hij wel zijn eigen plekje in Zutendaal.

Het monument voor Jeroen Brouwers

Lekker plonzen

Wanneer we uiteindelijk in onze villa terugkomen, winnen wederom onze rommelende magen de strijd met de jacuzzi. Na zo’n fijne wandeldag worden we tijdens het lekkere diner met smakelijke wijn helemaal rozig… Zo voelt echt genieten! En gegarandeerd dat we lekker slapen na deze dag. Als we de volgende ochtend aan het ontbijt zitten, realiseer ik dat ik nog steeds niet in de jacuzzi heb gezeten. We hebben een volle wandeldag op het programma, dus even relaxen voor vertrek lijkt me wel een prima idee. En het werkt! Met een opkomende zon neem ik even een momentje rust in het bubbelende warme water. En dat relaxte gevoel neem ik nog de volledige dag met me mee!

jacuzzi

Algemene informatie:

Landal Mooi Zutendaal ligt in Stalken, een buurtschap van Zutendaal in Belgisch Limburg. Dit gebied hoort bij Nationaal Park Hoge Kempen en ligt niet ver van bijvoorbeeld Het Domijn Bokrijk en Designer Outlet Maasmechelen Village.
Het park ligt midden in de natuur en het is er dan ook erg rustig. Er is een restaurant (Grand Café Narvik) en een winkel, dus alles is te krijgen op het park.

Wij sliepen in de vier-persoons villa 4CJ met heerlijk bubbelbad en twee slaapkamers met ieder een eigen badkamer. Deze villa’s zijn ontworpen en ingericht door Jan des Bouvrie.

Deze blog is gesponsord.