Wandelboswachter Ellen verzamelt de meest avontuurlijke wandelingen voor kinderen

Ik interviewde haar al voor de VIA Limburg en voor Wandelmagazine en nam ook een podcast over wandelen met haar op: wandelboswachter Ellen. Ze is boswachter en heeft een grote liefde voor wandelen. Een mooie combinatie, want als ik met Ellen op pad gaat, zie ik veel meer van en in het landschap, dan ik normaal zou zien.

“Ze herkent direct wanneer de mens veranderingen in het landschap heeft aangebracht. Zo wijst ze me bijvoorbeeld op een stuk bos waar vroeger zeker dennenbomen moeten hebben gestaan. “Dat herken je aan de grond. Eerst was dat moerassig gebied en toen hebben ze daar geulen in gemaakt. Zodat er om en om geulen en heuveltjes zijn. Dennenbomen hebben graag droge grond, dus als ze die willen planten is dit een bekende methode om de grond daar geschikt voor te maken. Inmiddels staan er weer andere bomen op die heuveltjes, maar die rabatten (geulen en heuvels) zijn nog steeds goed zichtbaar.”

Uit het interview in Wandelmagazine

De aanleiding voor de podcast en het artikel in Wandelmagazine is haar nieuwste wandelgids ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’ dat ze samen met haar man Bob (fotograaf) en haar dochter Agnes (wandelroute-tester) heeft samengesteld. In het boek staan de 42 leukste wandelroutes voor kinderen in Nederland. Dochter Agnes heeft ze stuk voor stuk gewandeld en geschikt bevonden. Overigens is dit de overgebleven selectie, want Agnes is best kritisch, dus menig wandelroute viel af.

Agnes: “In dit boek staan de allervetste kinderwandelroutes ooit! Ik heb ze allemaal getest en ik ben écht op de gaafste plekken geweest, met vlonderpaden, trekpontjes, uitkijktorens, stapstenen en nog veel meer!”
De wandelingen zijn geschikt voor kinderen tot en met 14 jaar. In de wandelgids vind je 42 wandelroutes en meer dan 35 extra routesuggesties, variërend tussen de 1 en 10 kilometer. Bij de wandelroutes staat onder andere aangegeven: de toegankelijkheid met een kinderwagen, de aanwezigheid van horeca en natuurlijk wat er allemaal te zien en te beleven valt.