GR5 etappe 4 Rockanje – Goedereede: maakt indruk

Deze etappe 4 van de GR5 is eigenlijk een soort tussen-etappe door de lengte van net geen 14 kilometer tussen Rockanje en Goedereede. Heerlijk om te wandelen op zonnige juli-middag. Na een uitgebreide lunch aan het strand gaan we op pad en volgen we een geasfalteerde weg langs de rand van Rockanje. Zo nu en dan kijken we stiekem op het terrein van de villa’s die hier liggen. Het is er heerlijk rustig, maar eerlijk, wij kunnen niet wachten om over het strand te gaan!

De GR5 bij Rockanje
GR5 etappe 4

Blij als een klein kind huppelt Twan over het zandpad. Na een heerlijk stuk door de duinen komen we dan midden op het strand uit. De zomervakantie is nog niet begonnen en dat betekent dat het nog relatief rustig is. Als ik ergens van kan genieten, dan is het wel van een uitgestrekt, vrijwel leeg strand! De markering staat op de strandpalen, dus het is overduidelijk welke kant we op moeten. De wind waait de wolken door de blauwe lucht en de zeemeeuwen doen hun best om wat lekkers te vinden.

Strandgangers in de duinen
Het strand in zicht.
Duinpaden.
Uitzicht over het strand
Een bijna verlaten strand
De markering op een strandpaal
Meeuwen
De GR5 gaat dwars over het strand

Indrukwekkend gevaarte

Als we uiteindelijk met tegenzin het strand weer verlaten, moeten de schoenen even leeg geklopt worden. We hebben nog wat kilometers te gaan en liever niet met een laag zand erin. Via een tunneltje komen we aan de andere zijde van de Haringvlietdam uit. Het is een drukte met gezinnen met kleine kinderen. Het Haringvliet kent geen golven en dat is veiliger voor de kleintjes. Wij maken een korte stop voor een ijsje en wandelen richting de dam. Wat een indrukwekkend gevaarte! Ze noemen deze dam ‘de kraan van Nederland’ en dit huzarenstukje werd al gebouwd in 1971.

Rechts vliegen ons de auto’s en vrachtwagens om de oren, maar links kijken we diepte in en zien we de stellages van de Haringvlietdam. Een hele kilometer lang gaan we verder over het fietspad en twijfelen steeds of we dichter bij de diepte of dichter bij het geraas willen wandelen. De dam staat overigens continu open. Dat is beter voor het milieu. Alleen als het water in de rivieren Maas, Waal en Rijn laag staat of als er sprake is van stormvloed, wordt de dam gesloten. 60% van al het rivierwater dat door Nederland stroomt, komt via deze plek in zee terecht. Het is moeilijk voor te stellen. Over een ding zijn we het eens, de Haringvlietdam hoort zeker in de route, aangezien we hier het Nederlands Kustpad volgen.

De Haringvlietdam

De oude Nieuwe Waterweg

Voorbij de dam ligt een kleine sluis voor de pleziervaart. We kijken naar het schutten van de sluis en de bootjes die liggen te wachten. Er volgt een lelijker stuk over een fietspad langs de loodsen van de haven van Stellendam. Alles is verlaten en alleen de gekleurde netten doen vermoeden dat er nog iets van visserij wordt gedaan.

Gelukkig gaat de route alweer snel onverhard verder, door de duinen van Goeree. Via smalle paden gaan we heerlijk door het groen. Mijn horloge geeft aan dat we al bijna bij ons eindpunt zijn als we op een grindpad langs een smal water wandelen. In de 15e eeuw was dit voor Goedereede wat nu de Nieuwe Waterweg voor Rotterdam is. Dit water was het centrum van handel en visserij. Maar het kanaal slibde keer op keer dicht en de komst van de Deltawerken zorgde ervoor dat Goedereede geen rechtstreekse toegang tot zee had. Daarom werd de vissershaven verplaatst. Nu is dit weer een stukje natuur en herinnert alleen het beeld van de man met de mand met vissen nog aan deze tijd.

Visserij materialen
De sluis
De sluis
De duinen van Goederee
GR5 etappe 4 in het boekje
Door de duinen van Goederee
De oude Nieuwe Waterweg
Banner Avontuur op de GR5

Algemene informatie:

De GR5 etappe 4 loopt van Rockanje naar Goedereede.
Wij wandelden bijna 14 kilometer en deden zo’n 3 uur over inclusief pauzes.
Op papier is deze etappe ook 14 kilometer.

We namen de bus vanuit Goedereede om weer terug bij ons startpunt in Rockanje te komen.
De auto hadden we geparkeerd op de grote parkeerplaats bij de Tweede Slag in Rockanje. Buiten het zomerseizoen is parkeren hier gratis.

Overnachten hebben we deze keer niet gedaan.
Lees meer over overnachtingsplekken aan de GR5 in de blog De fijnste overnachtingsplekken langs de GR5.

Eten en drinken onderweg:
Wij hebben voor vertrek uitgebreid geluncht bij Salsa Beach club.
Na afloop van onze wandeling hebben we ook in Rockanje weer gedineerd. Dat deden we bij Beach West dat bij een parkeerplaats vlakbij het strand ligt.

Meer informatie over de route vind je op Wandelnet.

Het beeld van de visser in Havenhoofd

Wandel jij een keer met mij mee?

Zin om een keer met mij mee te wandelen? Dat kan! Ik organiseer met mijn wandelbedrijf Vita Walking regelmatig wandelingen en wandelreizen binnen Nederland en ook in heel Europa.

Banner Vita Walking algemeen

Zoek jij nog handige wandelspullen? Dan kun je vast wel terecht bij een van deze winkels.
Dit zijn affiliate links. Ik krijg een vergoeding als jij iets koopt, het kost jou niets extra.

ReizenReizen