Hertogenpad etappe 4 Nieuwkuik – Den Bosch: op ons gemak

Startpunt voor Hertogenpad etappe 4 is Molen Emma. Wanneer we vanaf de bushalte richting de molen wandelen, roept het terras daar zo hard onze naam dat we ons toch laten verleiden om even te gaan zitten. We hebben deze hele dag de tijd voor maar 11,5 kilometer, dus we kunnen op ons gemak doen. Het winkeltje bij de molen uit 1886 is ook open voor wie hier gemalen meel wil kopen. Wij leunen lui achterover en genieten van het zonnetje. Het bourgondische element is net zo belangrijk bij het Hertogenpad!

Nieuwkuijkse natuur

Wanneer we uiteindelijk toch de pas erin zetten, wandelen we een hele tijd langs Nieuwkuijk, maar wel door het groen. We komen langs een meertje genaamd de Nieuwkuijkse Wiel en gaan door een klein natuurreservaat het Nieuwkuijkse Boschje. Het is heerlijk wandelen, al moeten we af en toe opzij springen voor opdringerig bellende fietsers. Toegegeven, we laten ze ook weinig ruimte op het verharde pad. De route gaat half door het groen, half door de rand van de bebouwde kom. Er is een uitzichtpunt over het Brabantse land. Maar waarover eigenlijk? Op de landerijen? Die zien we zonder het uitzichtplatform ook prima.

Hertogenpad etappe 4
Over het fietspad
Een hertenkamp
Uitzicht over landerijen

De Moerputten

De highlight van deze route is toch zonder twijfel natuurgebied De Moerputten, bekend van de oude spoorbrug. Online had ik plaatjes van dit exemplaar al vaak voorbij zien komen, maar nog nooit eerder was ik er zelf geweest. Eigenlijk is het moeilijk voor te stellen dat er vroeger treinen reden door het groen. Maar misschien wel omdat het nu zo’n fijn wandelgebied is. Overigens ook een erg populair gebied, dus houdt er op zonnige dagen, zeker als deze in het weekend vallen, rekening mee dat rust vinden hier wat moeilijker is.

In de verte zijn de woontorens en hijskranen van de stad Den Bosch al te zien. Maar zo ver zijn we nog niet. Wandel ook eens rechtsaf tussen de bruggen en je komt in een soort jungle met vlonderpaden uit. Wij snappen wel waarom er zoveel wandelaars zijn hier!

De Moerputten
Natuurgebied De Moerputten
De Moerputten
De oude spoorbrug
De natuur bij Den Bosch
De Moerputten
De vlonderpaden

Den Bosch

Na nog een heel stuk door het groen waarvan een deel het traject van de oude spoorlijn is, komt Den Bosch steeds duidelijker in zicht. We wandelen de wijk Het Paleiskwartier in. Een relatief nieuwe woonwijk met opvallende architectuur. Gebouwd op wat vroeger een industrieterrein was. Overigens hier (nog) geen historie op het gebied van de hertogen. Die krijgen we tijdens de volgende etappe in overvloed. Maar in dit deel van Den Bosch bevinden we ons vooral in het ‘nu’.

De naam is afkomstig van het Paleis van Justitie dat hier ligt. We wandelen er dwars doorheen en het lijkt er rustig voor een doordeweekse dag. De route gaat tussen de zilverkleurige appartementencomplexen door die stuk voor stuk uitkijken over water. Via houten bruggetjes komen we zo steeds dichter bij het treinstation van Den Bosch, ons eindpunt van de route. Onze conclusie: kort, maar krachtig. Een fijn ommetje!

Buiten Den Bosch
Dwars door het groen
Het Paleiskwartier

Algemene informatie Hertogenpad etappe 4:

Hertogenpad etappe 4 loopt van Nieuwkuijk naar Den Bosch.
Op papier is deze etappe 11,5 kilometer. Mijn teller kwam op net geen 11 kilometer uit en we hebben er (op ons gemakje) 3 uur over gedaan.
We namen de bus vanuit Den Bosch naar Nieuwkuijk. Buslijn 136 van Arriva doet er ongeveer 20 minuten over.

Overnachten:
Wij hebben zelf niet overnacht tijdens deze etappe van het Hertogenpad.

Agnès van reisblog Girl on the Move heeft wel een aanrader, namelijk The Duke Boutique Hotel in hartje Den Bosch. Sfeervol overnachten direct naast de Sint Jan kathedraal.

Eten en drinken onderweg:

Molen Emma in Nieuwkuijk heeft een groot terras en is een geschikte plek voor een drankje of lekkere lunch.

In Den Bosch zijn er natuurlijk ontelbare leuke plekken om te eten en te drinken. Het is maar net waar je zin in hebt.
Wij gingen naar de Verkadefabriek en genoten van een heerlijke borrelplank.

Meer informatie over de route vind je op Wandelnet.

Het routeboekje van het Hertogenpad:

Met mij aan de wandel

Zin om een keer met mij mee te wandelen? Dat kan! Ik organiseer met mijn wandelbedrijf Vita Walking regelmatig wandelingen en wandelreizen binnen Nederland.

Banner Vita Walking algemeen