GR5 etappe 2 Maassluis – Brielle: Typisch Hollands

Onze wandeldag start met een typisch Hollands plaatje. Wanneer we vanuit Maassluis Stellingmolen het groen inlopen, kijken we uit over een weids grasland met grazende zwart-witte koeien en een molen aan de horizon. Overigens gaat de route letterlijk door het groen, want we weten welke richting we uit moeten op basis van een bijna geheel overgroeid tegelpad in het gras. Via kleine bruggetjes steken we de ene na de andere sloot over. De eenzame boom, daar moeten we heen! Aangezien het al goed warm wordt, gebruiken we de schaduw om even op krachten te komen. Terwijl wij rusten, is even verderop een reiger druk aan het werk. Met succes vist de vogel iets uit een sloot en vliegt er snel mee weg, voordat wij ons ermee kunnen bemoeien.

Maaslandse gastvrijheid

We vervolgen onze weg over een pad gemaakt van stukjes dakpan voordat we het dorp Maasland binnenwandelen. Een man veegt het stoepje van de kerk en zodra hij ons ziet, nodigt hij ons uit: “Kom even naar binnen, we hebben koffie!” Binnen zitten wat buurtbewoners te kletsen en we zijn zeer welkom om even aan te schuiven. Koffie en thee wordt geregeld en we babbelen gezellig over wandelen en de regio waar we nu zijn. Ondertussen verwonderen we ons over het bijzondere houten plafond van de kerk en krijgen we te horen dat deze in de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd en daarom relatief nieuw is. Maasland is verbazingwekkend schattig. Overal hebben de huizen leuke, smalle geveltjes, straatjes lopen langs het water en fleurige bloemen vrolijken het geheel nog meer op.

Langs het water gaan we verder. Een eenzame wandelaar komt ons tegemoet. Verder zijn we alleen met wat kikkers in het kroos. Een roeibootje ligt werkeloos en half vol water tegen de oever. En de waterlelies zijn op hun mooist. Een oude molen uit de 18de eeuw maakt dit plaatje compleet. Inmiddels zijn we in Maassluis aangekomen. Het lijkt wel het grote broertje van Maasland. Diezelfde gevels met veel detail, maar dan grotere huizen. Datzelfde water door de kern van het dorp, maar dan breder. En veel sluizen om het hoogteverschil te overbruggen. Elk huis lijkt wel een monument en buurtbewoners wijzen ons op de mooiste plekjes, zoals de Monsterse Sluis en de bel aan de achtergevel.

Banner Avontuur op de GR5

Van saaiheid terug naar Hollandse gezelligheid

Vanuit Maassluis volgt een kort tochtje met het veer om aan de overzijde in Rozenburg aan te komen. Hier is niets meer van het idyllische van Maassluis over. Moderne gebouwen, grauw beton en asfalt wegen. De route volgt een fietspad richting de Calandbrug. Veel wandelaars zijn niet fan van dit stuk, maar ik blijf het toch imposant vinden, zo’n gigantisch bouwwerk. De ronde pilaren en twee volgende bruggen versterken dit gevoel. Om vervolgens weer direct het groen in te gaan. Tot aan het eindpunt van vandaag houden we het Brielse Meer in zicht. En we zijn weer terug bij het idyllische, de Hollandse gezelligheid. Want hier geen vrachtverkeer maar plezierjachten, zwanen en reigers. Iedereen doet op zijn gemakje en geniet van de natuur. En zo wandelen we volledig zen tot aan Brielle.

Algemene informatie:

De GR5 etappe 2 loopt van Maassluis naar Brielle.
Wij wandelden ongeveer 19 kilometer en deden zo’n 6 uur over inclusief pauzes.

We namen de bus vanuit Brielle om bij ons startpunt in Maassluis te komen. Daarvoor neem je de bus naar Rozenburg. Met het veer steek je over en dan neem je de bus naar Maassluis Stellingmolen.

Meer informatie over de route vind je op Wandelnet.

Overnachten deden we in een trekkershut op Camping De Meeuw in Brielle.
Lees meer over deze overnachtingsplek in de blog De fijnste overnachtingsplekken langs de GR5.

Eten en drinken onderweg:

In het centrum van Maassluis liggen talloze erg leuke restaurants en café waarvan er verschillende een drijvend terras op het water hebben.

In Brielle is De Brielsche Aap een dikke aanrader. Heerlijk eten en fantastische locatie, namelijk gelegen op een eiland in het water van de Kaaivest. Wandel ook even verder over het eiland en bewonder de kunst die hier tussen de natuur staat.

Banner Vita Walking algemeen