Wandelen in eigen gemeente: de Grindgatenroute

Het is bijna vakantietijd. De ideale periode om je eigen gemeente te ontdekken. Want in Gemeente Maasgouw is er genoeg te beleven. Zoals het wandelen van de Grindgatenroute in en rondom Heel.

De Grindgatenroute volgt het bestaande knooppuntennetwerk, waardoor de route erg gemakkelijk te vinden is. Het eerste deel gaat midden door Heel in de richting van Beegden. Bij Huis Nederhoven zit een gitzwart katje op een paal in de wei. Ze houdt ons duidelijk in de gaten, maar komt niet van haar plekje af. Na het kasteeltje draaien we de dijk op. Het uitzicht over de landerijen is prachtig, maar veel water is er nog niet te bekennen. Door het hoge gras wandelen we langs het Sleydal.

Een katje bij Huis Nederhoven

Flora en fauna

Tussen wat bosjes door horen we al wat gekwetter van eenden. De route loopt hier naar de oever van Sint Anna’s Beemd, het eerste grindgat tot nu toe. Waar we een paar minuten geleden nog in de bewoonde wereld stonden, wanen we ons nu midden in de natuur! We lezen dat hier meer dan 200 plantensoorten voorkomen. Er plonzen wat kikkers rond in het ondiepe water aan de oever. Met hun diepe gekwaak laten ze weten dat ze er zijn. Dit grindgat is niet verbonden aan de Maas en dat maakt dat dit een goede plek voor vogels is om te overwinteren. Er zijn namelijk minder weersinvloeden te merken door de afgesloten ligging.

Sint Anna's Beemd telt meer dan 200 plantensoorten

Stapstenen

Via De Slaag, waar met dit fijne weer talrijke bootjes varen, lopen we verder naar de Polderplas. Deze plassen zijn wel verbonden met de Maas. We zien wat bootjes liggen, beschut aan de oever, het merendeel met een Duitse vlag. We wandelen hier vlak langs het water en moeten zo nu en dan over de stapstenen om te zorgen dat we geen natte voeten krijgen. Op de brug waar het water vanuit de Maas richting Polderplas stroomt, krijgen we een mooi overzicht. Aan de ene kant kijken we uit over het water en de natuur. Aan de andere zijde zien we de Maasbrug waar het verkeer over de A2 raast.

Over de stapstenen

Drinkwater

Via het Kanaal Wessem-Nederweert en de Sleijbeek loopt de route naar de andere kant van Heel. Her en der staan borden met informatie over de grindwinning. Zo ontdekken we bijvoorbeeld dat waar wij een stuk veld zien liggen, in de jaren 70 water was. Nadat de grindwinning voltooid was, werd het grindgat weer dicht gegooid met zand. Vervolgens werd het gat gegraven dat we nu kennen als de Boschmolenplas. Waar vroeger grind werd gedolven, staat deze plas nu bekend als populaire duikplek met zeer helder water en veel onderwaterleven. Het laatste grindgat op de route is de Lange Vlieter. Ook deze plas heeft tegenwoordig een nieuwe functie.

Het is een van de belangrijkste drinkwaterreservoirs van Limburg. Een groot gedeelte van het water dat bij ons uit de kraan komt, komt hier vandaan. Dat zie je er overigens niet direct aan. We zien aalscholvers, grote groepen eenden en andere watervogels op de oevers en in het water.

Op de oever van De Lange Vlieter

Het start- en eindpunt van de Grindgatenroute is Don Bosco in Heel.
De totale route is 15,4 kilometer lang, maar is op verschillende punten af te korten.

Meer informatie is te vinden op de website van VVV Midden-Limburg.

Dit artikel is op 03-07-2019 gepubliceerd in de VIA Limburg Maasgouw.

Meer wandelverhalen lees je op de pagina ‘Te voet’.