Voor het clubblad van de Opel Kadett C Club Nederland schrijf ik regelmatig een artikel over reizen, waarbij natuurlijk de Opel Kadett C centraal staat. Deze artikelen zijn hier ook terug te lezen (na publicatie).

Kadett C Clubblad
Kadett C Clubblad pag 2
Kadett C Clubblad pag 3

Touren door Midden-Limburg en Duitsland 

Eigenaren van een Opel Kadett zullen het zeker herkennen. Wanneer je eenmaal op pad gaat om te touren, ontdek je dat er in je eigen omgeving prachtige routes te rijden zijn. Je hoeft er helemaal het land niet voor uit! Hoe Kadett-proof deze routes zijn, testen wij voor je uit. We starten met een route van 116 km en touren door Midden-Limburg en een stukje Nord-Rein-Westfalen in Duitsland.

Laten we beginnen met zeggen dat deze route op papier 116 km is. Aangenomen dus dat je erg goed oplet en nergens fout rijdt! Het handige aan deze route is, dat alle bezienswaardigheden en fotomomentjes duidelijk staan aangegeven. De route start in Roermond en voert vanuit het Herdenkingspark Hattum en het kleinste kasteeltje van Nederland met dezelfde naam, naar de wijk Kapel in het ‘t Zand met het Kruiswegpark. Op de meeste tijdstippen betekent dit dat het een redelijk hectisch begin van de tocht is, want de binnenstad van Roermond kent weinig rustige wegen.

Al snel genoeg rijd je het gehucht Boukoul binnen en zie je al de eerste twee kastelen (Kasteel Zuyderwijk en Kasteel Hillenraedt) op de route. Helaas zijn beiden bewoond en dus niet te bezichtigen. Natuurlijk kun je altijd de Kadett strategisch parkeren om wat mooie plaatjes te schieten. Hier zijn de wegen zo rustig, dat dit veilig kan.

De kerk van Asselt
Bij Kasteel Hillenraedt in Swalmen

Door naar Asselt, een erg klein dorpje met waarschijnlijk meer parkeerplaatsen dan huizen. Een stopplaats die de moeite waard is vanwege het kerkje en vanwege zijn ligging aan het water. Het is nog wat vroeg voor lunch, maar koffie met wat lekkers met uitzicht over de Maasplassen kan altijd! Een stuk Limburgse vlaai hoort bij touren door Midden-Limburg!

Draken en bliksem

De route vervolgt dwars door de natuur. Als het goed weer is, heb je veel concurrentie op de weg van de vele fietsers. Wanneer we door Beesel rijden, zijn er overal draken te zien. Het dorpje staat bekend om een evenement genaamd Draaksteken. Op een afstand zien we Molen de Grauwe Beer. We lezen dat deze molen ooit door de bliksem is getroffen en een vuurdood heeft overleefd. En zo wisselen cultuur, natuur en feitjes elkaar af. Via Swalmen gaat de route de grens over, Duitsland in.

Molen De Grauwe Beer
Tussen de bomen door

Het stadje Brüggen bruist van de mensen. Door de aanwezigheid van een molen en burcht en een enorme hoeveelheid terrasjes weten de toeristen deze plek wel te vinden. Zet het Kadettje maar even op een parkeerplaats, want stoppen om te fotograferen of even rond te lopen gaat niet zomaar! Via de Bundesstrasse, waar je even lekker gas kunt geven, zonder stoplichten, drempels of kasseien, kom je uiteindelijk in Wassenberg. Ook hier genoeg plekken om te parkeren. Onderaan Burg Wassenberg, vanwaar je uitzicht hebt tot ver in Nederlands Limburg. Of bij het Stadtpark met grote vijver. Fotomoment en moment om te lunchen of voor een lekker Duits biertje!

Het centrum van Brüggen

Molens, ruïnes en een basiliek

Even buiten Wassenberg ligt het dagstrand van Effelder Waldsee en Amici Beach. Er komen inmiddels wat drupjes regen naar beneden dus wij rijden door, weer de Nederlandse grens over. Via Herkenbosch rijd je door Melick en kom je uit bij de Melickermolen. Een regio waar je ook erg mooie wandelingen kunt maken. Wij parkeren de Kadett recht voor de Melickermolen, die te bezichtigen is. Zo ongeveer ieder dorp op de route heeft een VVV-vestiging dus informatie genoeg te vinden!

De kerk van Wassenberg
De Melickermolen

Dan volgt een stuk weg door het bos. Dit is heerlijk rijden: bijna geen ander verkeer, het zonnetje breekt door de bladeren en het groen flitst aan ons voorbij. Af en toe kom je door een dorpje, zoals Vlodrop en Posterholt, om uiteindelijk in Montfort uit te komen. Daar ligt een grote kasteelruïne die momenteel gerenoveerd wordt. Deze is te bezoeken en er loopt een pad rond de ruïne, dat levert een mooi fotomoment op! Helaas arriveren wij na sluitingstijd, dus we maken die foto maar vanaf het parkeerterrein.

Bij de ruïne van Montfort

Als laatste dorp is St. Odilienberg aan de beurt. Hier geen kleine katholieke kerk, zoals in de andere dorpen, maar een enorme basiliek. Gelegen op een hoger gedeelte in het dorp aan het riviertje de Roer, een ideale plaats om foto’s te maken. Mocht je toevallig op woensdag of zaterdag er zijn, dan kun je ook binnen een kijkje nemen. De Roer meandert door het landschap en dat doet de weg precies zo. Weien, stukken bos en runderen vormen het uitzicht. Totdat je weer in Roermond uitkomt en de tocht ten einde is.

De basiliek in St. Odiliënberg

Praktische informatie:
– Deze route is te vinden op de website van VVV Midden Limburg. Zoek in de Routeplanner op ‘Midden-Limburg Oostlus’.
– Kosten: gratis.
– Let op! Het start- en eindpunt van de route is een rotonde aan de rand van Roermond. Dit is geen handige plaats om te verzamelen of te parkeren.

Meer verhalen over touren in binnen- en buitenland vind je op de pagina ‘met de auto‘.