Voor verschillende oldtimermagazines schrijf ik regelmatig een artikel over reizen, waarbij touren met een oldtimer staat. Deze artikelen zijn hier ook terug te lezen (na publicatie).

Touren door Midden-Limburg en België

Om prachtige routes te rijden, hoef je helemaal niet het land uit.
Zo testten we vorig jaar al een tour door Midden-Limburg en Duitsland en als vervolg daarop hebben we nu de tour Midden-Limburg en België getest. Ja, inderdaad gaan we toch heel even het land uit. Verder komen we in het witte stadje Thorn, gaan we door het land van de Maasplassen, stoppen we in het vestingstadje Stevensweert en zien we de Maas zelf ook regelmatig. Touren door Midden-Limburg en België: dat is genieten!

Maas bij Neer

We starten midden in Roermond. Starten kan overigens overal, want de route is een ronde van zo’n 148 kilometer. Dat lijkt niet veel, maar wil je regelmatig even stoppen om foto’s te maken, een ijsje te eten of iets te bezichtigen, dan ben je daar een volle dag mee zoet! En het is zonde om dat niet te doen en alleen maar in je Kadett te blijven zitten, zeker als het zonnetje schijnt.

Vanuit Roermond rijden we het dorp Linne in. Links van ons zien we prachtige huizen op een verhoging (bescherming tegen hoog water) en een kerk en rechts van ons is het groen. Heel wat anders dan Maasbracht. Op het oog niet zo’n bijzonder dorp, maar Maasbracht heeft een andere troef: de grootste binnenhaven van Nederland én de sluis met het grootste waterverval van Nederland. Stap even uit bij de sluis om dat hoogteverschil met eigen ogen te ervaren en je hebt direct een mooi uitzicht over de haven.

Bij de kerk in Maasbracht

Een oude gevangenis

Aan de andere kant van de sluis loopt de weg verder richting Ohé en Laak en Stevensweert. Eerst kom je langs de Molenplas, een watergebied met bijzondere plant- en diersoorten. Mocht je zin hebben in een kop koffie, dan kun je daarvoor terecht bij de Hompesche Molen. Dan kun je direct even een stukje wandelen over de oevers van de Molenplas en genieten van het uitzicht over het water. Wist je dat in de Hompesche Molen vroeger een ruimte was die vroeger als gevangenis gebruikt werd?

De Hompesche Molen

Wanneer je om Stevensweert rijdt, herken je vast wel de vestingwerken. Het stadje kent een rijke en interessante geschiedenis, zoals dat er een zilveren kantharos (beker) is gevonden die nu in een Nijmeegs museum te bezichtigen is en waarvan men zegt dat deze van onschatbare waarde is. Een replica en nog veel meer informatie over Stevensweert vind je in het kleine museum vlakbij het Marktplein. Maar wij rijden verder en langs het kanon en met uitzicht op de Maasplassen, gaan we richting België. Via een paar smalle straatjes kom je midden op het grote marktplein van Maaseik uit. Tijd om even de Kadett te parkeren en te genieten van een Belgisch biertje op een van de vele terrassen!

Bij de kerk van Stevensweert
Het centrale plein van Maaseik

Het witte stadje

We blijven nog even in België en rijden door de dorpen Aldeneik, Ophoven, Geijstingen en Kessenich. Dit alles om bij de volgende bezienswaardigheid te komen: het witte stadje Thorn. Ook hier is het de moeite waard om even te stoppen. Voor een lekker ijsje bij de ijssalon of een dikke pannenkoek. Of om de indrukwekkende abdijkerk te bezichtigen of door de met maaskeien belegde straatjes tussen de witte huizen door te wandelen. Maar maak je pauze ook niet te lang, want er is nog een heel stuk te gaan!

Het witte stadje Thorn
IJs eten in Thorn

Na het gehobbel over de maaskeien in Thorn, is het een verademing om weer over het asfalt te ‘glijden’. Dit doe je vervolgens in de richting van Weert, via kleine dorpjes afgewisseld met uitzichten op akkers en weilanden. Opvallend dat ieder dorp minstens een molen heeft. Eenmaal in Weert, stoppen we even voor wat foto’s bij de St. Theuniskapel. Het zonlicht piept tussen de bladeren van de bomen door en zet de vervallen uitziende kapel in een bijzonder licht. Niets is minder waar, want van binnen is de kapel in prima conditie en wordt regelmatig gebruikt voor concerten en exposities.

De St. Theuniskapel in Weert

Van Weert naar het Leudal

De route loopt verder door Weert en gaat richting Nederweert. Ook daar kun je terecht voor heerlijk ijs bij de prijswinnende ijssalon Florence, die op de route ligt. We volgen de weg langs het kanaal en via de dorpen Leveroy, Heythuysen en Roggel komen we uiteindelijk in Neer uit. Het dorp van bierbrouwerij Lindeboom. En als de zon schijnt, is het echt genieten bij het haventje aan de Maas. Voetgangers en fietsers komen en gaan met het voetveer, dat hen naar de overzijde van de rivier brengt, tussen alle vrachtschepen door.

Onderweg van Weert naar het Leudal
Lage zon onderweg
De haven van Neer
De kerk in Neer
Het veerpontje van Neer

Via kronkelende, smalle weggetjes waarbij we hopen dat we geen tegenliggers krijgen, gaan we door het buitengebied van het dorp Neer. De weersomstandigheden zijn perfect om te touren door Midden-Limburg en België. In Haelen aangekomen, piepen we even naar de binnenplaats van Kasteel Aldenghoor. Die is vrij toegankelijk en geeft pas echt goed zicht op dit imposante kasteel met bijgebouwen. En heel snel daarna staan we alweer voor een kasteel. Dit keer is het Kasteel Horn. Maak een wandeling in de enorm tuin. Het kasteel verder bezichtigen kan niet, want er wonen nog steeds mensen.

De Maas bij Neer
Het buitengebied van Neer
Aldenghoor Haelen
Oprijlaan Kasteel Horn
Bij de schuur van Kasteel Horn
Voor Kasteel Horn

Van Leudal naar Maasgouw

En er komen nog meer kastelen. Een dorp verder zien we Kasteel Baexem en ook Grathem heeft een eigen kasteel: Kasteel Groot Buggenum. Dan, ineens, volgt nog een enorm mooi stukje van deze route. Over een verhard zandpad (lees: zandpad, laat dat ‘verharde’ maar weg) langs het kanaal. We zien af en toe een boot voorbij tuffen, terwijl de zon langzaam zakt en de natuur om ons heen in een gele gloed zet. We komen uit bij de sluis in Panheel en via wegen met veel water om ons heen rijden we naar Heel.

Watermolen Grathem
Langs het kanaal

We gaan weer richting de Maas. Dit keer via de dubbele sluis van Osen. Het is bijzonder om te zien dat er een gehucht ligt tussen twee sluizen in. De route loopt nu door het Maasplassengebied. Met steeds een fijn uitzicht op het water, rijden we richting Roermond. De lus is rond!

De sluis bij Osen

Praktische informatie over touren door Midden-Limburg en België:

– Deze route is te vinden op de website van VVV Midden Limburg. Zoek in de Routeplanner op ‘Midden-Limburg Westlus’.

– Kosten: gratis.

– Afstand: 148 km

– Starten kan op ieder punt in de route, aangezien deze route een lus vormt.

– Tijdsduur: wij hebben, met fotomomenten en terrasjes, er twee middagen de tijd voor genomen. De route is een hele dag ook te rijden.

De VVV heeft een route Midden-Limburg Oostlus die vanuit Roermond door de dorpen als Beesel, Boukoul en een stuk door Duitsland loopt.
Ook daar schreef ik een reisverhaal over: Touren door Midden-Limburg en Duitsland.