Van vliegende kloten tot overstekend wild: Pieterpad etappe 13

Laren (Gld) – Vorden

Startpunt van deze wandeling is het Gelderse Laren. Wij nemen de bus vanuit Zutphen naar dit dorp en voordat we het goed in de gaten hebben, rijden we de stad al uit en draait het buurtbusje over smalle weggetjes door het boerengebied. Een klein half uurtje verder stappen we in Laren uit. Dit is een klein dorp met wat boerderijen, een kerk zonder toren en een pleintje met verschillende terrassen.

Pas op! Een kloot!

De wandelroute begint met een gedeelte door de landerijen. We zien rietboerderijen waar de was aan de lijn wappert, uitgestrekte grasvelden en veel koeien. Niet alleen boerderijen bepalen het landschap, we zijn het ene landgoed met groot huis nog niet voorbij en het andere kasteel komt alweer in zicht. We lopen een bocht om en horen: ‘Pas op, wandelaars!’ Een groep mensen met gekleurde trainingspakken komt onze kant op gelopen. Verschillende klootschietverenigingen in de buurt houden een competitie. Wim van Klootschietvereniging De Onderlingen waarschuwt: ‘Ga maar even aan de kant, want die bal is met lood verzwaard en die wil je niet tegen je enkels krijgen’. Terwijl we een veilig plekje in de berm zoeken, zoeft er zo’n zware, blauwe kloot voorbij!

We steken het Twentekanaal over en er volgt nog een water: de Berkel. Hier is het de moeite waard om van de route af te wijken en een kilometer extra te lopen over het paadje langs het water. Uiteindelijk kom je uit bij een trekpontje, waar aan de overkant de Staringkoepel te zien is. De Staringkoepel is een theehuis dat dichter A.C. W. Staring voor zijn dochter liet bouwen in 1850. Inmiddels volledig in originele staat gerestaureerd en vrij te bezoeken. Vanaf de tweede verdieping van het theehuis heb je een wijds uitzicht over de omgeving, terwijl Dhr. Staring en zijn vrouw je goedkeurend aankijken vanaf de muur.

Herfst in het land

Terug op de route, draait het Pieterpad het bos in. Reisgenoot Frank roept enthousiast: ‘Kijk daar, een kabouterpaddestoel!’ en wijst naar de rode paddestoel met witte stippen. Dat zijn de voordelen van een mooie herfstdag: de gele en oranje blaadjes die vallen, de paddestoelen overal in de berm, het vliegend hert (nee, toch een mestkever, blijkt later) en de eekhoorn die het pad oversteken en de dunne laag mist die over de velden hangt. Na het bos volgt weer een landgoed: Het Enzerink. Een groot bord aan de weg vertelt ons al dat we niet dichtbij kunnen komen, want dit is privé-terrein. Geen probleem, want aangezien we ons in de uitgestrekte landerijen bevinden, hebben we mooi uitzicht op het statige landhuis.

Het plaatsje Vorden, eindpunt van de etappe, komt langzaam in zicht. Niet voordat we een smal zandpad volgen en ineens oog in oog staan met kasteel Den Bramel. Ook hier mogen we alleen kijken vanaf de oprijlaan, die vroeger verhard genoemd kon worden, maar nu toch echt die naam niet meer mag krijgen. De grote beuken aan weerszijden geven toch het gevoel dat je op een echte oprijlaan staat. Het goudkleurige uurwerk bovenop een klein torentje in het midden van het kasteel glanst in de zon. Vorden ligt om de hoek, maar hier lijkt het alsof er de bewoonde wereld kilometers ver weg is.

 

Wild en bier!

Vorden is, net als Laren, een klein dorp, met een treinstationnetje. Loop het dorp door en je staat ineens voor Kasteel Vorden. Een middeleeuws exemplaar met een gracht eromheen. Frank lacht: ‘Ik mis hier alleen nog een ophaalbrug’. De zon zakt langzaam en we staren naar de weerspiegeling van het kasteel in het water van de gracht. Hier is de start van de volgende etappe, maar wij lopen terug naar Vorden. Bij het station ligt een witkleurig hotel-restaurant en het reclamebord lokt dorstige en hongerige wandelaars naar binnen: ‘We hebben weer een wildkaart en bokbier!’ Daar hoeven we geen twee keer over na te denken!

 

Algemene informatie:

Pieterpad etappe 13 van Laren (Gld) naar Vorden.
Deze etappe is 13 km lang, maar met het extra stuk naar de Staringkoepel kun je hier al snel ruim 2 km bij tellen.
Inclusief kleine stops en fotomomenten hebben we hier ruim 4 uur over gelopen.
Meer informatie over het Pieterpad vind je op www.pieterpad.nl.

Hoe kom je er?
Neem de bus naar Laren. Deze rijdt ieder uur vanaf station Zutphen. Deze rit duurt 25 minuten. (Arriva bus 54)
Vorden heeft een treinstation. Er rijdt ieder half uur een trein naar Zutphen. Deze rit duurt 8 minuten. (Arriva stoptrein)

Eten en drinken?
In Laren hebben we geluncht bij Grand Café ’t Langenbaergh. Een groot restaurant midden in het dorp met veel keuze en goede prijzen.
In Vorden hebben we gedineerd bij Hotel De Gravin van Vorden. In het najaar hebben zij een zeer uitgebreide wildkaart en lokaal bokbier. Aanrader!