Tips voor het vinden van een goede wandelrugzak

Een goede wandelrugzak kan een fijne wandeling nog net iets prettiger maken. Of eigenlijk geldt het meer andersom. Een slechte wandelrugzak kan een fijne wandeling behoorlijk verpesten. Want met pijn wandelen vindt niemand leuk. Maar hoe kies je nu een geschikte wandelrugzak?

Aangezien ik zelf regelmatig wandelingen en wandelreizen organiseer, zie ik grote verscheidenheid aan rugzakken voorbijkomen. En ik zie wat de kwaliteit in de praktijk is en hoe mensen bepaalde onderdelen ervaren. Dat is de aanleiding van dit artikel. Ik deel een aantal testresultaten met je gecombineerd met mijn eigen ervaringen en die van wandelaars waarmee ik op pad ben geweest. En geef je een berg tips over waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een goede wandelrugzak.

De wandelrugzak kent verschillende soorten

De wandelrugzak is verkrijgbaar in vele soorten en maten. En dan binnen iedere soort en maat nog eens in verschillende varianten. Daarom een beetje orde in deze jungle van rugzakken. Eerst deel ik wat testresultaten met je, vervolgens bespreek ik verschillende onderdelen van de wandelrugzak gecombineerd met mijn eigen ervaringen. Dan geef ik je nog tips per maat, verdeeld in de kleine rugzak, een normale dagrugzak en de trekkersrugzak. Wist je trouwens dat er veel merken zijn die rugzakken voor dames maken? En dan is het niet alleen het kleurtje dat het verschil maakt met de herenvariant. Kortom, er is een hoop te vertellen over de wandelrugzak.

Als beste getest

Wanneer je van plan bent om een wandelrugzak aan te schaffen, kun je natuurlijk heel makkelijk naar de ervaringen van anderen kijken. Zo staan er regelmatig reviews van rugzakken in tijdschriften als Wandelmagazine en Bergen Magazine. De testen van de ANWB zijn misschien nog wel het meest bekend.

In de afgelopen jaren heeft de ANWB een grote lezerstest onder 17 verschillende dagrugzakken gehouden. Daar kwamen drie winnaars uit. Nu blijkt de Gregory Z25 niet makkelijk verkrijgbaar. Uiteraard blijven de producenten deze rugzakken ontwikkelen en kunnen bepaalde types zodanig veranderen dat ze een andere naam krijgen.

Deuter Futura 26

Gregory Z25

Een overzicht van alle Gregory rugzakken 20-30 l.

Fjällräven Friluft 20

Ook dit model is niet meer makkelijk verkrijgbaar. Dit is overigens het grotere broertje van deze rugzak. Zelfde model, maar met 45 liter inhoud in plaats van 20 liter.

Dan deed Op pad een aantal jaren geleden een test met grotere wandelrugzakken van 40 liter geschikt voor een huttentocht. Opvallend is dat de winnaar van deze test hetzelfde merk en type rugzak is als in de test van de ANWB, maar dan de grotere variant.

Deuter Futura Pro 40 SL

De verschillende onderdelen van een wandelrugzak

Wanneer je een nieuwe wandelrugzak wil aanschaffen, raad ik aan om dat niet online te doen, maar in een winkel te voelen hoe een rugzak zit. Want ook al komt een rugzak goed uit een test, het kan zo maar zijn dat jij een ander model toch veel prettiger vindt zitten. In de meeste outdoor-winkels kun je bovendien gewichten in je tas doen, waardoor je pas echt voelt of een tas echt bij je past. Ook kan de medewerker je helpen met het afstellen van de heupband en de schouderbanden, zodat je goed kunt voelen hoe zo’n tas op je rug ligt.

Misschien vraag je je af… heb je eigenlijk wel een echte wandelrugzak nodig? Wat mij betreft is het antwoord altijd ‘ja’. Zelfs als je een dagwandeling maakt van bijvoorbeeld 15 kilometer, heeft een wandelrugzak toegevoegde waarde. Kies dan gewoon voor een hele kleine variant. Ik heb vaker gewandeld met mensen die zo’n gewoon rugzakje hadden met van die touwtjes over de schouders. Stuk voor stuk hadden ze rode schouders van die touwtjes en pijn. Ook heb ik een deelnemer aan een wandelreis gehad die liep met een gewone rugzak van Eastpak, wat overigens een merk met prima kwaliteit is. Alleen zijn daar de schouderbanden niet verstelbaar. Na twee dagen wandelen gaf hij zelf toe dat deze rugzak meer een last was dan wat anders. Conclusie: een echte wandelrugzak bespaart je een hoop ellende.

Tip van een lezer

Aangezien ik hier vooral testresultaten en eigen ervaringen deel, kan het zijn dat ik belangrijke zaken niet bespreek. Daarom vul ik dit artikel zeker aan met tips van lezers.
Henk schrijft:

Ik heb veel lange tochten gemaakt met tent en rugzak in binnen- en buitenland.

Eén van de belangrijkste zaken van een rugzak vind ik dat deze past bij de lengte van je rug. Evt een rugzak met verstelbaar rugpand.

Een terecht punt, want veel rugzakken (maar lang niet allemaal) hebben inderdaad een verstelbaar rugpand. Hiermee stel je dus in hoe hoog een rugzak op je rug zit. Voor langere mensen kan het prettig zijn om de rugzak wat lager te dragen dan de standaard instelling. Ook een onderdeel van de wandelrugzak om op te letten.

Wandelrugzak voor dames

Heren, sla dit stukje maar even over!
Het is direct iets om op te letten. Hoe smal of breed zijn de schouderbanden en welke vorm hebben ze? Zo wandel ik het liefste met een speciale wandelrugzak voor dames, omdat die andere schouderbanden hebben en die vind ik prettiger zitten. Iets dat natuurlijk logisch is, want mannen en vrouwen zijn natuurlijk niet hetzelfde gebouwd. Zelf ben ik erg te spreken over de damesmodellen van het merk Vaude. Mijn dagrugzak is de Vaude Tacora 22. Zij maken er zelfs reclame mee dat de schouderbanden afgestemd zijn op vrouwen en kleinere personen.

Ik heb het felroze exemplaar, maar ze hebben ook neutralere kleuren zoals zwart en donkerblauw. Ook de heupband van deze rugzak schijnt speciaal aangepast te zijn. Daarnaast hebben ze wat kleinere elementen die erop wijzen dat dit een wandelrugzak voor dames is. Zo is de (eveneens felroze) regenhoes ook als boodschappentas te gebruiken. En er zit een klein bijpassend roze beursje bij. Persoonlijk vind ik het belangrijker dat een tas goed zit, dus dat zijn geen bepalende factoren geweest bij de keuze voor deze rugzak.

Vaude Tacora 22 felroze

Vaude Tacora 22 zwart / donkerblauw

De kleine rugzak

Wil je graag een kleine rugzak voor een relatief korte wandeling waarbij je niet veel mee hoeft te nemen? Dan zijn er verschillende opties mogelijk. Met ruimte voor je portemonnee, een flesje water, een extra trui en nog wat klein spul. Vaak hebben deze kleine rugzakken geen heupband, omdat dat niet nodig is. Het is niet de bedoeling om dit soort tasjes te vullen met veel gewicht. De kleine rugzak geeft net wat meer comfort dan een tasje dat niet voor wandelingen bedoeld is.

Budgettip!

Licht, inclusief waterzak

12l rugzak Deuter

De normale dagrugzak

Normaalgesproken wandel ik altijd met een normale dagrugzak. Wat in mijn ogen een normale dagrugzak is? Eentje met ongeveer 20 tot 30 liter inhoud. Deze rugzakken hebben wel een heupband en verstelbare schouderbanden. Wat ik persoonlijk erg prettig vind, is wanneer mijn dagrugzak een rugpand met ruimte heeft, zodat de rugzak niet direct op mijn rug hangt, maar er door een net ruimte ontstaat. Hierdoor kan er lucht tussen je rugzak en je rug komen en zweet je vaak stukken minder. Ook heb je minder kans op schuurplekken.

Het is erg handig als je dagrugzak een passende regenhoes heeft. Wanneer deze er niet standaard bij zit, kun je deze vaak voor weinig geld nog kopen. Het is aan te raden om een regenhoes in een fluorescerende kleur te kopen of eentje met reflectiestrepen erop. Wanneer het regent, is het zicht vaak al minder en hierdoor voorkom je ongelukken met andere weg/padgebruikers.

Regenhoes voor rugzak 25L tot 35L – Zwart

Reflecterende Regenhoes – 20 tot 25 Liter – S – Zwart

Daarnaast vind ik het erg fijn als mijn dagrugzak meerdere vakken heeft of in ieder geval een klein vakje met een aparte rits. Zodat ik niet mijn hele rugzak ondersteboven hoef te halen als ik wat kleins probeer te vinden. Wandel je wel eens met stokken? Dan is het handig dat je rugzak lusjes heeft om je wandelstokken aan te bevestigen voor momenten dat je ze niet nodig hebt. Zoals ik hierboven al vertelde, ben ik zelf het meest enthousiast over de Vaude Tacora 22 voor een dagwandeling. Aangezien dit een damesmodel is, hieronder nog een paar andere opties van de bekende merken Deuter, Osprey en Vaude.

Deuter Freerider Lite 20 Dagtourrugzak

Osprey Daylite Plus Rugzak Unisex

Vaude Wizard 24+4

De trekkersrugzak

Het belang van een echt goede trekkersrugzak heb ik afgelopen jaar ervaren. Ik ging op pad om een week lang de GR5 te volgen. Deze route loopt van Hoek van Holland naar Nice (ja, in Zuid-Frankrijk) en ik was in Bergen op Zoom gebleven. Daar zou ik België ingaan en twee weken lang heel Vlaanderen doorkruisen. Daarvoor gebruikte ik mijn oude trekkersrugzak van een of ander onbekend merk. Een rugzak die ik al tijdens mijn studententijd gebruikte om de was in te vervoeren tussen mijn studentenkamer en de wasmachine bij mijn moeder thuis. Inmiddels ben ik 41 jaar, dus je snapt hoe oud dat ding was. Dat heb ik geweten…

De eerste dag vulde ik het ding ook met nutteloze zaken waardoor ik ook nog eens met veel te veel gewicht liep. Alles deed pijn. Ik kreeg de banden ook niet meer zodanig ingesteld dat ik pijnloos kon wandelen. Bij ieder bankje moest ik even stoppen om die molensteen af te gooien en mijn schouders wat te kunnen ontspannen. Ook mijn heupen vertoonden inmiddels rode schuurplekken. Na de eerste wandeldag werd ik door mijn wandelmaatjes gedwongen om de inhoud van mijn rugzak meer dan te halveren. Met succes, want dat wandelde een stuk prettiger!

Maar daarmee was het leed van de slechte rugzak nog niet geleden. Op de tweede wandeldag was er sprake van een storm met een naam: Eunice. Het stortregende en waaide en na elke twee kilometer wandelen moesten we stoppen om onze wandelschoenen leeg te gieten. Maar dat was niet het ergste. De bijbehorende regenhoes bleek in de loop der jaren zijn waterdichtheid te hebben verloren. Mijn tas was nat en de inhoud dus ook. En daarbij zaten al mijn spullen onder de zwarte spikkeltjes. Het bleek dat het regenwater ervoor gezorgd had dat de oude rugzak langzaam verpulverde.Al met al werd het mij meer dan duidelijk dat ik aan een nieuwe rugzak toe was. Deze heb ik gevonden in een outdoorwinkel bij mij in de buurt. Het werd de Vaude Brentour W 42+10, een damesmodel. In de kleur blueberry, waarna ik mijn tas de naam ‘Miss Blueberry’ heb gegeven. En wat een verademing is deze trekkersrugzak! Tot de nok gevuld en toch geen pijntjes meer aan schouders of heupen. Het grote voordeel vind ik de ritsen aan de voorzijde. Hier kun je makkelijk aan spullen die onderin zitten zonder de hele tas weer leeg te hoeven halen. Deze rugzak heeft een inhoud van 42 liter en de 10 liter extra is de klep bovenop. Deze kun je van de rugzak afhalen, binnenstebuiten keren en als losse heuptas gebruiken. Erg handig! Voor als je in de avond ergens gaat eten en alleen een klein tasje wil meenemen. Maar ook om een dagwandeling mee te maken wanneer je meerdere nachten op dezelfde plek overnacht en die grote trekkersrugzak niet noodzakelijk mee hoeft te nemen.

Ervaar hoe de trekkersrugzak voelt

Ga je op zoek naar een nieuwe trekkersrugzak, ga naar een outdoorwinkel en voel hoe de verschillende rugzakken voelen. Wat bij mij lekker zit, kan bij jou totaal niet passen. Vul de rugzak met gewicht, want een lege rugzak geeft geen goede indruk. De meeste outdoorwinkels hebben hier speciale zandzakjes voor. Laat de schouder- en heupbanden instellen door een medewerker. Ze zeggen altijd: een gevulde rugzak moet je in principe op je heupbanden kunnen dragen, zo weinig gewicht moet er op de schouderbanden komen.

Bekijk welke ritsen en vakken de tas heeft en bepaal wat je handig vindt. Zit er bijvoorbeeld een vak voor een fles drinken aan de zijkant? Hoe sluit de tas van boven? Heeft de tas een klep en trek je deze met een touwtje dicht? Of zit er een rits bovenop? Het is ook slim om de binnenkant van de tas te bekijken. Is dit één groot vak of zijn er meerdere vakken? En als laatste natuurlijk de vraag of er een regenhoes bij zit. De meeste trekkersrugzakken van de grote merken hebben standaard een regenhoes overigens.

Vaude Brenta 36+6

Lowe Alpine Escape Trek 60+10

Deuter Aviant Access Pro 60

Meer over wandelen

Hopelijk heb ik je in dit artikel verder kunnen helpen bij de keuze van een nieuwe rugzak. Ik ben me er zeker bewust van dat dit slechts een klein deel van de beschikbare rugzakken bespreekt en laat zien. Er is nog veel meer te krijgen wat ook zeker zal voldoen. Het was dan ook niet mijn intentie om een uitputtend artikel te schrijven, maar om je op weg te helpen.

In dit artikel staan affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij een bestelling doet, via een van de linkjes, dat ik daar een kleine beloning voor krijg. Het kost jou niets extra.

Op de speciale wandelen-pagina vind je meer informatie over de wandelroutes die ik loop. Daar vind je bijvoorbeeld ook een eigen pagina over de lange afstandswandeling de GR5, waar ik het in dit artikel over heb. Deze route loopt van Hoek van Holland tot Nice in Zuid-Frankrijk. Op de GR5-pagina lees je over mijn avonturen op deze route en geef ik je tips over de etappes, overnachten en meer.

Wandel jij een keer met mij mee?

Zin om een keer met mij mee te wandelen? Dat kan!

Ik organiseer met mijn wandelbedrijf Vita Walking regelmatig wandelingen en wandelreizen binnen Nederland en ook in heel Europa.

Banner Vita Walking algemeen