GR5 etappe 5 Goedereede – Herkingen: Hollandse Delta

GR5 etappe 5 is het moment dat de GR5 zich afsplitst van de reguliere route van het Nederlands Kustpad. Waar laatstgenoemde nog heel Zeeland doorgaat, loopt de GR5 hier richting Brabant om voorbij Bergen op Zoom de grens over te gaan naar België. Maar zover zijn we nog niet. Eerst nog zorgen dat we in Herkingen komen op een erg winderige, maar zonnige dag vroeg in het jaar.

Vanaf de bushalte in Goedereede gaat de route direct de natuur in. Typisch Nederlands, want alles is vlak en we kunnen ver vooruitkijken. Via smalle asfaltwegen gaan we over dijken en langs sloten. We wanen ons alleen in dit uitgestrekte landschap. Blokken beton geven ons aan waar we zijn: Korte Weegje en Kleine Zuid Polderse Dijk. Het waait keihard, gelukkig maakt de zon het wat aangenamer. Via een doodlopende weg gaan we richting een stukje groen. Deze weg gaat over in een fietspad. Wij wandelen in maart en heel af en toe komt er een fietser voorbij. In de zomer zal dit toch een drukker pad zijn…

Uitgestrekte polders
Rustige wegen
Kleine Zuid Polderse Dyk
Fijne natuur

Slikken van Flakkee

Hoe verder we wandelen, hoe interessanter de natuur wordt. Zo lijkt het net alsof we op de Afrikaanse steppe terecht komen, maar dan groener. Ik ben daar nog nooit geweest, maar zoiets stel ik me erbij voor. De Slikken van Flakkee, daar was vroeger sprake van eb en vloed, maar door de komst van de Deltawerken is dat niet meer. Nu het gebied niet meer onder water loopt, grazen er fjordenpaarden en heckrunderen. De witte, erg mooie paarden komen oorspronkelijk uit Noorwegen. En de indrukwekkende runderen uit Duitsland. Waarom deze soorten hier neergezet zijn? Omdat ze geen zorg nodig hebben en het hele jaar kunnen leven van de natuur. De begrazing is noodzakelijk om het gebied niet compleet te laten overgroeien zodat bijzondere duinplanten kunnen blijven leven.

De Slikken van Flakkee

Bij de Slikken van Flakkee wordt onze wandeling ook ietsje uitdagender. We moeten namelijk hier en daar over een hekje klimmen. Het uitzicht blijft hier prachtig. Half-natte gebieden, veel vogels en af en toe wat runderen en paarden. Het is tijd voor een middagpauze, maar elk bankje staat vol in de wind en die zijn we nu wel een beetje moe. Dus kiezen we ervoor om op een parkeerplaats even gewoon op de grond te gaan zitten.

Grote groepen ganzen
De Slikken van Flakkee
Een van de heckrunderen
Een fjordpaard in de slikken

Uitgestrekte polders

Na onze lunch gaat de route verder over een graspad boven over een dijk. Voor 4,5 kilometer lang verandert er niet veel. Nu klinkt dat misschien heel saai, maar dat is het helemaal niet. De uitzichten over de polders van de Slikken blijven onze aandacht vragen. Er komt een groep ganzen aanvliegen, ze landen in het gras waar al grote aantallen van hun soortgenoten zitten. Even verderop, op een open stuk gras spotten we een hertje. Het beestje staat heel ontspannen te grazen, rent vervolgens een stukje verder en gaat drinken. In een ander veld rent een grote haas voorbij. We zien vervolgens een grote waterplas en verderop staat weer een hertje te grazen.

Een hertje
Over hekjes klimmen
Over de grasdijk
Bovenop een grasdijk
GR5 etappe 5
Nog een hekje over

Het is alsof we in de natuurdocumentaire ‘Holland, natuur in de delta’ terecht zijn gekomen. We voelen ons ook zo klein in dit uitgestrekte gebied dat de meeste dieren totaal niet in de gaten hebben dat wij er ook zijn. Iedere paar 100 meter verbazen we ons meer. De zon schijnt over de witte fjordenpaarden en zet deze gracieuze beesten in een bijzonder licht. En aan het einde van de route worden we getrakteerd op talloze schapen en de eerste lammetjes van het seizoen! Het laatste deel van de route kijkt uit over een stuk dat doet denken aan de wadden. Een aantal zandbanken steken net boven het water uit. Wanneer we hier een zeehond hadden gezien, had ons dat niet verbaasd.

Fjordpaarden
Fjordpaarden
Net als op de Wadden
Een van de lammetjes
Door de wind!
Banner Avontuur op de GR5

Algemene informatie over GR5 etappe 5:

De GR5 etappe 5 loopt van Goedereede naar Herkingen.
Wij wandelden 19,25 kilometer en deden zo’n 5 uur over inclusief pauzes.
Op papier is deze etappe 18,3 kilometer.

We waren de avond ervoor al naar Herkingen gereden om daar te overnachten. Eigenaar Jeroen bracht ons naar het beginpunt in Goedereede. (een grote bushalte)
En we wandelden weer terug naar onze slaapplek

Overnachten:

We hebben overnacht bij B&B Herkingen.
Van eigenaar Jeroen begreep ik dat dit de enige plek om te overnachten is in Herkingen zelf. Het is een dikke aanrader! Je overnacht in een soort erg mooi verbouwd tuinhuis in dit rustige dorp. Jeroen is zelf kok en maakte voor ons ook diner. Het ontbijt is enorm uitgebreid en erg lekker.

Lees meer over overnachtingsplekken aan de GR5 in de blog De fijnste overnachtingsplekken langs de GR5.

B&B Herkingen1

Eten en drinken onderweg:

Aan deze etappe ligt geen horeca, dus zorg voor een lunchpakketje voor onderweg.
Wij haalden lekkers bij een kleine supermarkt in de haven van Herkingen.

Meer informatie over de route vind je op Wandelnet.

Ontbijt bij B&B Herkingen
B&B Herkingen

Wandel jij een keer met mij mee?

Zin om een keer met mij mee te wandelen? Dat kan! Ik organiseer met mijn wandelbedrijf Vita Walking regelmatig wandelingen en wandelreizen binnen Nederland en ook in heel Europa.

Vita Walking banner

Zoek jij nog handige wandelspullen? Dan kun je vast wel terecht bij een van deze winkels.
Dit zijn affiliate links. Ik krijg een vergoeding als jij iets koopt, het kost jou niets extra.

ReizenReizen