Stedentrip Praag: vier highlights die je niet mag missen!

Ben jij al eens op stedentrip naar Praag geweest? Was jij één van die ruim 8 miljoen buitenlandse toeristen (per jaar!) die de Tsjechische hoofdstad heeft bezocht? Nog niet? Dat wordt dan hoog tijd! Ik zal de laatste zijn die zal ontkennen dat Praag ontzettend druk en toeristisch is. Maar man, man… wat een mooie stad is het toch! En het voordeel van al die toeristen is dat ze daar wel wat gewend zijn. Daarom in deze blog vier highlights van Praag.

Binnenstad van Praag

1. De Praagse Burcht: een stad in een stad

Met stip op één wat betreft highlights in Praag is de Praagse Burcht. Het complete complex of eigenlijk gebied is het grootste ter wereld. Om er te komen, staat je een wandeling bergop te wachten. Maar je wordt beloond! Allereerst door het uitzicht. Want de Praagse Burcht bevindt zich op een heuvel met de (voor ons Nederlanders) onuitspreekbare naam Hradçany. Vanaf deze heuvel heb je een weids uitzicht over de complete stad.

Uitzicht vanaf Praagse Burcht

De Praagse Burcht bestaat niet, zoals de naam doet vermoeden, uit alleen een kasteel of een burcht. Het is een complete wijk met paleizen, een kathedraal, een basiliek, het gouden straatje en nog veel meer. Het voelt dan ook als een stad in een stad. Na een controle met metaaldetectoren ben je vrij om gratis rond te wandelen in de burchtwijk. Voor toegang tot de verschillende delen kun je een ticket kopen.

De Praagse Burcht

Het gouden licht in de St. Vituskathedraal

Blikvanger in deze wijk is de St. Vituskathedraal. Het ontwerp is gebaseerd op de grote Franse kathedralen en dat is makkelijk terug te zien. Zo heeft de kathedraal een gotische gevel met gedetailleerde waterspuwers. En de zwarte torentjes doen denken aan de meest bekende Franse kathedraal: de Notre Dame in Parijs. Eenmaal binnen stopt de adembenemende schoonheid niet. Reisgenoot T stamelt: “Misschien is dit wel de mooiste kerk die ik ooit gezien heb!” Brede banen gekleurd licht vallen naar binnen door de enorme glas-in-loodramen. De schilderingen op de muur lijken wel tot leven te komen door het zonlicht.

St. Vituskathedraal

In het midden, omgeven door kerkbanken, ligt het marmeren Koninklijk Mausoleum. En even verderop ligt de oogverblindende kapel en graf van Sint Johannes Nepomucenus dat bestaat uit massief zilver. Tweeduizend kilo van dit edelmetaal blinkt je tegemoet. De muren zijn bezaaid met schilderingen met verhalen over het leven van Christus en Sint Wenceslas. Waar niet geschilderd is, zitten halfedelstenen in de muur. In totaal zijn er bijna 1500 halfedelstenen ingemetseld in de muren.

Mausoleum
Detail in kathedraal

Tip voor na corona:
De groepsreizen van Duke Travel

De stad Praag leent zich ook perfect voor een stedentrip met een groep. Zoals voor bedrijfsuitjes, een reisje met de familie of vrienden of met een schoolklas.
Duke Travel organiseert al 30 jaar groepsreizen.
Zo kunnen zij een gevarieerd programma opstellen voor groepen in steden als Praag, Berlijn en Parijs. Zo’n groepsreis is al mogelijk vanaf een weekend tot een volle week. Het is maar net wat jij wil!
Vertel me meer over de stedentrips van Duke Travel

2. De tuinen van het Wallensteinpaleis

Wie even een momentje rust zoekt, wandelt naar de tuinen van het Wallensteinpaleis. Tenzij er een muziekevenement aan de gang is, kun je je in deze tuinen even onttrekken aan de ergste drukte op straat. In de gebouwen huist tegenwoordig de Tsjechische senaat. Die muziekevenementen vinden dan plaats op het podium met Romaanse zuilen. Wanneer je omhoog kijkt, zie je indrukwekkende plafondschilderingen met gebeurtenissen uit de Trojaanse oorlog. We gaan op zoek naar de beroemde witte pauwen en hoeven niet lang te zoeken. Er liggen en wandelen namelijk verschillende hagelwitte exemplaren. Een ander opvallend element in de barokke tuinen is de stalactietenmuur. Een enorm hoge grot-achtige muur, zwart van kleur. Een bizar element in deze paleistuin.

De tuinen van het Wallensteinpaleis
De witte pauw van Wallenstein
Witte pauw
De bizarre grotsmuur

3. De Joodse wijk Josefov

De Joodse wijk van Praag kent een indrukwekkend, maar minstens zo gruwelijke geschiedenis. En daarom is een bezoek aan deze wijk met zijn art nouveau-gevels een must. Overal zie je sierlijke balkons, schattige torentjes, veel verschillende kleuren en de meest kunstzinnige details. Het is soms moeilijk voor te stellen dat in het verleden dit een soort ghetto voor de Joden was. Wil je meer weten over de historie van de Praagse Joden bezoek dan de oude begraafplaats, het oude stadhuis of één of meerdere van de synagoges.

Zoals de Pinkasynagoge dat nu een herdenkingsplaats is voor de overleden Joden uit de Tweede Wereldoorlog. De muren zijn gevuld met namen, geboorte- en sterfdatum in zwart en rood. 77.297 namen in totaal. De Joodse begraafplaats is de oudste van Europa. Het is een verzameling van oude en nieuwere stenen, schots en scheef, door elkaar. Dat is hoe de Joden begraven: ze ruimen geen graven, dus als er geen plek meer is, gaat er een laag grond overheen en plaatsen ze de nieuwere graven erbovenop. Met als gevolg een hobbelig terrein. Sommige grafstenen staan er al zo lang, dat ze vergroeid zijn met de bomen die er staan. Je mag rondlopen over de paadjes tussen de graven, maar doe dit met respect.

De Pinkasynagoge
De Joodse begraafplaats
Schots en scheve graven

4. Tredlnik, ontraditioneel lekkers!

Als je in Praag komt, móet je Tredlnik proeven. Dat is een echt typische Tsjechische lekkernij. Dit is absoluut waar en absolute onzin tegelijk! De Tredlnik kent zijn oorsprong helemaal niet in Tsjechië en is pas sinds 2010 verkrijgbaar in Praag. Niets traditioneels aan! Wat waarheid is, is dat je de tredlnik wel móet proeven. Opgerold deeg, gegaard boven een houtvuur en vervolgens gevuld met zoetigheden. Zoals chocolade-slagroom en aardbeien. Of wat jij maar lekker vindt!

Tredlnik
Een Praagse tram

Meer weten over de groepsreizen naar Praag?
Ga naar de website van Duke Travel.

Meer reisblogs van J Loves to Travel over stedentrips lees je op de speciale stedentrip-pagina.

Deze blog is gesponsord.

Zicht op Praag
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen