Judith leest ‘Wandellust’ van Twan Huys

In maart 2020, net toen de corona-crisis echt los ging, bracht Twan Huys zijn nieuwe boek ‘Wandellust’ uit. Toen ik een aantal maanden daarna een mailtje kreeg van de hoofdredacteur van Wandelmagazine of ik Twan wilde interviewen voor een artikel in dat blad, nam ik me pas echt de tijd om dit boek te lezen. Net zoals de meeste Nederlanders, ken ik Twan Huys van zijn tv-programma’s College Tour, Nieuwsuur en natuurlijk van RTL Late Night. Maar een boek over wandelen… dat verbaasde me wel. Nooit geweten dat hij een echte wandelaar is!

Verrassend afwisselend boek

‘Wandellust’ is een verrassend afwisselend boek. Twan wandelt op 18 verschillende locaties in Nederland. Dit doet hij met zowel onbekende als bekende Nederlanders. Iedere wandeling vormt een apart verhaal in het boek. Het is een combinatie van gesprekken met zijn wandelpartner en wat wandelen voor hem of haar betekent met wat meer informatie over het gebied en de natuur. Twan gaat op pad met zijn eigen ouders, met boswachters, maar ook met Prinses Irene, Herman Finkers en Jane Goodall.

Je vindt bij ieder verhaal ook de route die Twan met zijn gast gewandeld heeft. Maar het boek draait niet om deze wandelroutes. Het boek draait om verhalen. En dat maakt het een makkelijk leesbaar geheel. Twan neemt je als het ware mee op de wandeling die hij maakt met zijn gast. En al pratend krijg je soms wat meer en soms wat minder van de omgeving mee waar zij zijn.

Wandellust binnen

Over zijn wandelmaatjes

De gasten waarmee Twan wandelt, liggen niet voor de hand. En dat levert weer mooie verhalen op. Ik vind het van lef tonen, als je enerzijds met Jane Goodall op pad gaat en daarnaast ook het verhaal van natuurgids Jan optekent, die in het voor Nederland totaal onbekende Limburgse Nunhem woont en die Twan meeneemt in het eveneens zo onbekende natuurgebied Het Leudal. Toeval wil dat ikzelf in het Leudal (en bij de Litsberg) ben opgegroeid als klein kind. Dus daar scoorde hij dus dubbele punten mee.

Overigens tekent dit ook de keuze voor de gebieden waar hij gaat wandelen. Niet voor de hand liggend als bijvoorbeeld de Veluwe. Maar kleiner en dus onbekender, zoals het Springendal, de Kaapse Bossen en het Gerendal. En daarmee had ‘Wandellust’ nog een ‘ontdekking’ voor mij. Die van de boswachtershuisjes van Natuurmonumenten. Twan overnacht namelijk in deze huisjes op elke plek waar hij wandelt. Midden in de natuur, meestal zonder Wifi, prachtig ingericht. Ik had er nooit van gehoord, maar weet nu zeker dat ik komend jaar eens zo’n huisje ga boeken om een natuurgebied echt te ontdekken.

Selfie wandellust

Over Twan Huys

Wie alleen al het eerste hoofdstuk van ‘Wandellust’ leest, weet dat Twan Huys een ‘echte’ wandelaar is. Iemand die van jongs af aan al op pad ging, weliswaar onder enige dwang van zijn ouders. Het boek geeft ook een inkijkje in het persoonlijke leven van Twan. Het vertelt over zijn tijd na het mislopen van RTL Late Night. En over zijn jeugd in Limburg en dan met name de vakantie in Zuid-Limburg. Een kant die ik nog niet eerder van hem gezien had.

Kortom, ‘Wandellust’ is een makkelijk leesbaar boek dat wandelen combineert met verhalen. Na het lezen van dit boek heb je zin om op pad te gaan in onbekend, Nederlands gebied.

Oh en ik vergeet het bijna te vertellen. ‘Wandellust’ is een mooi vormgegeven boek. Een hardcover met dikke bladzijdes. Mede dankzij de mooie foto’s en de strakke opmaak heeft het boek een luxe uitstraling.

Algemeen:

Collega reisblogger Jacoba van Op reis met Co maakte trouwens een overzicht van de beste boeken over wandelen.
Uiteraard staat Wandellust van Twan Huys ook in haar lijstje. En daarnaast nog een berg aan andere boeken vol met wandel-inspiratie.

Houd trouwens de Facebookpagina of de website van Wandelmagazine in de gaten als je dit een interessant boek lijkt!
Daar komt binnenkort een leuke actie online te staan.

Meer lezen over wandelen? Ga dan naar mijn wandelpagina!