Reizen in Frankrijk: regio’s en activiteiten om te doen

Reizen in Frankrijk is echt voor iedereen. Frankrijk is misschien wel het meest afwisselende vakantieland van Europa. De verschillende regio’s hebben allemaal een eigen karakter en er zijn talloze activiteiten om te ondernemen. Overnachten kan bijvoorbeeld op een camping in Frankrijk. In deze blog geef ik je wat tips zodat jij kunt bepalen waar jij in dit mooie land op reis gaat.

De bubbels omhoog

Frankrijk: gevarieerde landschappen, ideaal om op vakantie te gaan

Persoonlijk leerde ik Frankrijk pas kennen toen ik met mijn reisblog begon. Als kind was ik wel ooit naar Disneyland Parijs geweest en ook heb ik een jongerenreis naar Argelès sur Mer gemaakt. Maar verder dan dat ben ik nooit gekomen en achteraf gezien is dat enorm zonde!

Gelukkig kan ik dat nu allemaal inhalen en kom ik tot de ontdekking dat er veel verschillen zijn tussen de diverse regio’s in het land. En dat maakt Frankrijk tot een ideaal vakantieland. Of je nu van de strandvakanties bent of juist de bergen in wil. Of je houdt van kleine dorpjes in uitgestrekte landschappen. Frankrijk heeft het allemaal!

Even uitrusten tijdens de weg omhoog

De mooiste streken van Frankrijk

Het gaat wat ver om hier alle streken van Frankrijk op te noemen. Daarom volg ik de ANWB en benoem ik hier de zes populairste regio’s voor een vakantie. Te beginnen bij Normandië, dat je vast kent als het kustgebied waar de geallieerden aan land kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Behalve deze geschiedenis is de regio ook bekend van de indrukwekkende rotskusten en van het kasteel op een eiland genaamd Mont Saint-Michel.

Een andere populaire vakantieregio is de Loire. Denk hierbij vooral aan chique kastelen en prachtige natuur. En wie van een wijntje houdt, zit hier helemaal goed. De zonaanbidder zit goed in de Provence. Dit deel van Frankrijk doet direct denken aan de eindeloze paarse lavendelvelden, gemoedelijke dorpjes en touren met een oldtimer. De watersportliefhebbers zoeken meestal hun heil aan de westkust van Frankrijk in Bretagne. Surfers kunnen hier hun hart ophalen. Maar niet alleen voor actie is deze regio ‘the place to be’, ook cultuurliefhebbers genieten van de kastelen en andere oude bezienswaardigheden.

Dan is de Côte d’Azur een geliefde plek voor luxe en weelde. Steden als Nice en Cannes spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Om lekker te terrassen en te staren naar al die prachtige, onbetaalbare jachten aan de kades. Als laatste mag de Elzas niet ontbreken in het lijstje met mooiste streken van Frankrijk. Van heerlijke wijntjes tot bijzondere landschappen. Dit gebied grenst aan Duitsland en deze invloed zie je ook nog op veel plekken terug.

Uitgelicht: de Franse Ardennen

Een kleine persoonlijke favoriet wil ik toch ook nog noemen: de Franse Ardennen. Eigenlijk is dit een sub-regio die bij het gebied Champagne-Ardennes hoort. De meeste mensen kennen de Belgische Ardennen wel, maar dat er ook een deel in Frankrijk ligt, is vaak onbekend. Een glooiend landschap met veel herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog, want hier is veel gevochten. Door de regio stroomt de rivier de Maas en als het zonnetje schijnt, is het echt de moeite waard om een van de uitzichtpunten te bezoeken en het kronkelende water van boven te zien. Het grote voordeel van deze regio? Het ligt in het noorden van Frankrijk en is dus in een paar uurtjes rijden vanuit Nederland te bereiken.

Wil je prettig overnachten, zoek dan een mooie camping in Noord Frankrijk.
Het weer is er vaak rustig en net wat warmer dan bij ons. Ideaal om te kamperen en bovendien handig om vanuit een vaste plek uitstapjes te maken en leuke plekken in dit deel van Frankrijk te ontdekken.

Sedan Frankrijk

Waar verblijven tijdens een reis in Frankrijk

Er is een hoop te kiezen als het gaat om overnachtingsplekken in Frankrijk. Van luxe hotels, knusse chambre d’hotes tot volledig gefaciliteerde kampeerplaatsen. Het is niet moeilijk om een goede camping in Frankrijk te vinden. Zo klein of groot je maar prettig vindt. Zo zijn er veel mogelijkheden om voor luxe op de camping te gaan door bijvoorbeeld te kiezen voor een volledig ingerichte tent en veel servicemogelijkheden op een camping zoals de aanwezigheid van een restaurant, supermarkt en broodjesservice. Het fijne klimaat in het land maakt kamperen tot een erg prettige activiteit. Bovendien is het weer vaak ook nog erg fijn in het voor- en najaar dus als je drukte wil voorkomen, dan zijn dit de beste tijden om op pad te gaan.

De must-do activiteiten in Frankrijk

Er is zo enorm veel te doen in Frankrijk. Het maakt niet uit wat voor type jij bent, je vindt het in Frankrijk. Voor de cultuurliefhebbers zijn er vele prachtige dorpjes, mooie kastelen, indrukwekkende kloosters en natuurlijk drukke rommelmarkten om af te struinen naar de mooiste items. De fietsliefhebber kent vast de beroemde bergen in Frankrijk zoals de Alp d’Huez. Wielrenners kunnen hun hart ophalen in Frankrijk. De watersporters moeten juist in het westen van het land zijn, aan de kust. Een waar surfwalhalla!

In het Zuiden heb ik persoonlijk mooie ervaringen met canyoning. Dit is het volgen van de loop van een rivier door een kloof. Je gaat daarbij stukken zwemmen, soms spring je van rotsen af, soms ga je van een natuurlijke glijbaan. Een spannende en actieve dag gegarandeerd!

Wat mij betreft is Frankrijk het perfecte land voor twee activiteiten: wandelen en roadtrippen.

Wandelen in Frankrijk

De lange afstandswandeling GR5 loopt dwars door Frankrijk. Deze route loopt van Hoek van Holland in Nederland naar Nice in Zuid-Frankrijk. Een gedeelte bestaat uit de GTA: de Grande Traversee des Alpes. Maar eerst ga je nog door de Vogezen en de Jura. Op die manier bouw je langzaam op naar het zwaarste gedeelte door de Alpen. En zie je dus verschillende natuurgebieden in Frankrijk. Uiteraard is er op kleinere schaal ook heerlijk te wandelen in Frankrijk. Verschillende prachtige routes zijn gemarkeerd en de toeristische diensten blijven bezig om nieuwe routes te ontwikkelen en uit te zetten.

wandelen in Frankrijk

Roadtrippen in La France

En andere must-do activiteit in Frankrijk is roadtrippen. Of je nu met een oldtimer gaat of je eigen auto neemt. Vanaf dat je de Belgisch-Franse grens overgaat, is het de moeite waard om van de snelweg af te wijken en de plattelandswegen te volgen. De rust die je dan ervaart is heerlijk en bovendien komen er vaak ook nog bezienswaardigheden op je pad. Zo ervaar je een kant van het land die je nog niet eerder zag. Stap onderweg uit bij dat terrasje en smul van heerlijke charcuterie met vlees uit het eigen dorp. Een trotse restauranthouder vertelt ons alles over de producten die we geserveerd krijgen. Kortom, wie op roadtrip gaat, krijgt zeker weten een bijzondere ervaring! Stugge Fransen kom je dan niet tegen. Wellicht zijn die alleen op de drukke toeristische plekken, maar onderweg op het platteland heb ik alleen maar enorm vriendelijke en trotse mensen gesproken.

Charcuterie in Frankrijk
Verlaten station in de Franse Ardennen

Deze blog is gesponsord.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen