Onderstaande blog schreef ik op 13 oktober 2020 op mijn website van J Loves to Write.
Inmiddels is er een hoop veranderd. J Loves to Write ben ik aan het afbouwen en is dus niet meer actief.
En in oktober 2022 heb ik moeten besluiten om het veel rustiger aan te doen vanwege klachten van oververmoeidheid.
Overigens blijft de essentie van de blog overeind, vandaar dat ik deze nu hier ook plaats. Het blijft een continu proces om een leefwijze te vinden die zo goed mogelijk past bij mijn leven. En die turbo qua energie, die was even verdwenen, maar ik voel alweer dat deze terugkomt!

De drive om te ondernemen. Zo run ik vier bedrijven.

De laatste tijd krijg ik veel berichtjes van mensen die zeggen dat ik ‘in de flow’ zit, dat ik veel energie uitstraal en druk, maar goed bezig ben. Het is natuurlijk hartstikke fijn om dat te horen. Anderzijds maken sommige mensen zich ook wel zorgen. Of ik wel genoeg rust pak en hoe ik het in hemelsnaam klaar krijg om vier bedrijven draaiende te houden. In deze blog leg ik uit hoe ik dat doe. En vertel ik over mijn drive om te ondernemen. Dat is namelijk ook iets fysieks…

Wat ik allemaal doe

Ik zal eerst even uitleggen wat ik allemaal doe. Het blijkt dat ondernemen in mijn bloed zit.

Bedrijf 1: J Loves to Write. Om te beginnen werk ik als zakelijk tekstschrijver. Dat betekent dat ik zakelijke teksten schrijf voor websites, landingpages, flyers, blogs en artikelen in tijdschriften en kranten. Dat doe ik voor allerlei bedrijven, van cosmetica-consulentes tot aannemers. Van ict-bedrijven tot trainers en coaches. Wat er maar op mijn pad komt. Een e-book redigeren? Geen punt. Het is erg leuk om te werken met mensen uit allerlei verschillende sectoren.

Bedrijf 2: J Loves to Travel. Daarnaast ben ik regelmatig op reis. Ik werk namelijk ook als reisjournalist. Ik schrijf voor zowel geprinte media (bijvoorbeeld het tijdschrift Wandelmagazine) als voor online media (bijvoorbeeld de website Mountainreporters). En natuurlijk schrijf ik ook voor mijn eigen website. Ik ben gespecialiseerd in wandelen en outdoor, maar schrijf zo nu en dan ook over andere onderwerpen. Meestal ben ik twee keer per maand op reis om reportages te maken. De fotografie is van eigen hand, dus het is niet alleen schrijfwerk wat ik doe.

Bedrijf 3: J Loves Books. Ik run een eigen online boekenwinkel met een focus op boeken met een link met Limburg. Daar verkoop ik zowel nieuwe als tweedehands boeken. Inmiddels is dit een beetje uit de hand aan het lopen en heb ik een flinke koopjesmarkt online staan met tweedehands boeken voor een prikkie. Een veelgestelde vraag: “Waar heb je die boeken dan liggen?” Nou, in onze logeerkamer. Op het moment is het bed niet beslaapbaar vanwege de stapels nieuwe voorraad die vorige week is binnengekomen.

Bedrijf 4: Vita Walking. Samen met mijn hardlooptrainer run ik een wandelbedrijf. Wij organiseren en begeleiden wandelingen in binnen- en buitenland. Altijd met iets extra’s in de vorm van wat lekkers onderweg of na afloop of excursies of een kleine activiteit. Met ons ga je dus nooit alleen maar wandelen. Dit is mijn nieuwste kindje, want dit bedrijf heb ik afgelopen augustus opgericht.

Zijn het hormonen?

Veel mensen verbazen zich als ze horen wat ik allemaal doe. En vragen zich af hoe ik alle ballen in de lucht kan houden. Voor mij voelt dat echter helemaal niet zo. Dat komt omdat ik doe wat ik leuk vind om te ondernemen en daar juist energie van krijg. Maar er is meer dan dat. Zodra mijn agenda zich vult en ik het gevoel heb dat ik alles onder controle heb, dan geeft me dat nog een extra boost. Het voelt een beetje alsof ik een auto ben en de turbo inschakelt. Ik voel dat echt fysiek. Hopelijk snap je wat ik bedoel. Het voelt zoals een achtbaan die net loskomt van zijn hoogste punt. Een soort vrije val. Mijn vader kende dit gevoel ook. Waarschijnlijk produceren wij hormonen of stofjes in onze hersenen die ons dit gevoel geven. En dat is echt heerlijk ondernemen!

Alles onder controle

Waarschijnlijk dacht je zonet al: “Ja, je zegt al ‘als je alles onder controle hebt’. Maar hoe houd je dan alles onder controle? Want een dag heeft maar 24 uur.” Een opmerking die ik al vaker gehoord heb. Controle betekent plannen. Ik gebruik een planner om al mijn opdrachten bij te houden en in te plannen. En dan bedoel ik niet dat ik alleen maar de agenda-functie gebruik. Ik heb overzichtjes per bedrijf, wat ik nog moet doen en welke prioriteit elke taak heeft. Daarnaast heb ik financiële overzichten. Ik kan je precies zeggen hoe het ervoor staat per bedrijf. Ook als het gaat over bezoekersaantallen van de websites en bijvoorbeeld inschrijvingen voor de nieuwsbrieven. Dit houd ik maandelijks bij en ik gebruik al deze info bij het ondernemen.

Vervolgens is heldere communicatie van enorm belang om controle te houden. Nadat ik zaken gepland heb, communiceer ik met opdrachtgevers. Wanneer ben ik beschikbaar en wanneer niet. En ook wanneer ik zaken afgerond verwacht te hebben. En geloof me, het gebeurt me soms dat het me niet lukt om me aan de planning te houden. Je kunt nog zo goed plannen, ondernemen is (gelukkig) niet altijd even voorspelbaar. Dan is eerlijkheid en duidelijkheid wederom van belang. Door eerlijk en helder te communiceren weet de ander ook waar hij of zij aan toe is.

Locatie-onafhankelijk werken

Een extra voordeeltje is dat ik vrijwel overal kan werken. Deze blog typ ik ergens in Duitsland in het zonnetje op een terras. Daarvoor gebruik ik mijn iPad met een extra toetsenbord. Op die manier ben ik erg flexibel en kan ik vaak ‘tussendoor’ wat dingetjes doen als ik op reis ben voor J Loves to Travel. Het is zelfs mogelijk om volle dagen te werken. Op deze manier werkte ik gedurende een aantal weken in Brazilië bijvoorbeeld. Tijdens de Nomad Cruise was ik een dag op Malta. We zochten een leuke koffiezaak en hebben daar een hoop werk verzet. Mijn werk is vaak grotendeels digitaal, dus ideaal voor deze manier van werken. En de verzending van de boeken die ik verkoop? Daar zorgt mijn man voor als ik niet in de buurt ben.

In de afgelopen jaren ben ik heel druk bezig geweest met het creëren van omstandigheden waarin ik het beste functioneer. Daardoor is het nu mogelijk om vier bedrijven draaiende te houden. Een stuk zelfkennis speelt hier een grote rol. Als jij weet hoe jij het beste uit jezelf kunt halen, kun je dit toepassen in je werk. En natuurlijk ook privé. En het blijft altijd zoeken. Want omstandigheden veranderen en het is een balans die soms moeilijk te houden is. En een balans die moeilijk te houden blijft. Iets dat constant werk nodig heeft. Door er bewust mee bezig te zijn en te blijven, probeer ik mijn energie hoog te houden en alles onder controle te houden.