Het is inmiddels alweer jaren geleden dat ik op Paaseiland was, 2010 om precies te zijn. Omdat deze bestemming veruit de meest bijzondere bestemming is waar ik ooit ben geweest, toch nu nog een blog hierover. Aangezien dit al zo’n tijd geleden is, zullen het vooral foto’s zijn en wat minder tekst.
Paaseiland, of veel mooier, Rapa Nui, zoals de inwoners het noemen is een eiland dat op 5 uur vliegen van Santiago de Chile ligt. Daarnaast is het dichtstbijzijnde, bewoonde eiland 3 dagen varen aangezien daar geen vliegtuigen landen. Deze afgelegen ligging maakt Rapa Nui direct bijzonder. Op een of andere manier voel je dit. Het eiland is zodanig klein dat wanneer je op een hoger punt staat, het hele eiland kunt zien en die enorme oceaan eromheen en dat maakt dit besef nog groter.
Rapa Nui heeft 1 dorpje, genaamd Hanga Roa. Hier vind je zo ongeveer alle overnachtingsplaatsen. Ik gebruik bewust niet het woord hotels, want hoogbouw en dus de bouw van grote hotels is verboden.
Wij sliepen in Kaimana Inn. Dit waren een paar kamers (stuk of 6) die achter het woonhuis van de eigenaar liggen met een restaurant ernaast. Prima in orde! Wel even je bed checken op spinnen e.d. want door de brede spleet onder de deur loopt al het insectengebeuren gewoon in en uit. In het midden tussen deze kamers is een soort overdekte binnenplaats waar het ontbijt geserveerd wordt. Laat je overigens niet afleiden door de lelijke website, want het is een prima locatie om te slapen en eten. En daarbij is de heer des huizen bereid om je over het hele eiland te brengen en alles voor je te regelen. Enorm gastvrij!

Paaseiland 1 Paaseiland 2 Paaseiland 3

De eerste dag hebben we fietsen gehuurd om het eiland te kunnen verkennen. Heerlijk! Het is een goede manier om over het eiland te gaan en te genieten van de natuur en natuurlijk ook de eerste Moai te zien. Grote kans dat je onderweg grote aantallen wilde paarden tegen komt. Er lopen hier namelijk meer wilde paarden rond dan er mensen wonen!
Op de fiets geniet je van prachtige uitzichten en kun je onderweg stoppen om grotten te verkennen.
Zorg dat je tegen de avond weer terug bent in Hanga Roa om daar te genieten van een oogverblindende zonsondergang.

Paaseiland 4

Breng ook een bezoek aan het enige echte strand op Paaseiland. Heerlijk om even de zee in te duiken en fleurige visjes te zien. Pas wel op voor vallende kokosnoten!

Paaseiland 5 Paaseiland 6

 

 

 

 

 

 

Ook erg bijzonder is het meemaken van een zonsopkomst bij de mooiste plek met 15 Moai: Ahu Tongariki. Je moet er wel enorm vroeg voor uit de veren, maar het is meer dan de moeite waard! Wij hebben dit als excursie gedaan, geregeld vanuit ons pensionnetje. Later die dag zouden we ook nog een bezoek brengen aan het Rapa Nui National Park waar nog veel Moai staan, gedeeltelijk in de berg. De legende vertelt dat hier de bewoners van Paaseiland de Moai uitgraven en vorm geven en met behulp van palmbomen naar andere delen van het eiland rolden. Het blijft moeilijk te geloven met zulke gigantische beelden. Dat zou trouwens ook verklaren waarom er tegenwoordig nog maar een paar palmbomen op het eiland staan. (alles is gekapt om de Moai mee te kunnen verplaatsen) Het is wel echt interessant om je te verdiepen in de geschiedenis en verhalen over Paaseiland.(te veel om hier te beschrijven)

Paaseiland 7 Paaseiland 8

 

 

 

 

 

In de avond zijn er verschillende restaurantjes waar je terecht kunt, waar je stuk voor stuk prima kunt eten. Het kan wel zo zijn dat de kaart wat beperkter is dan je gewend bent en vaak zul je afhankelijk zijn van ’the catch of the day’. Vis is er vaak in overvloed, maar vlees des te minder, omdat dit geïmporteerd wordt vanaf het vasteland. Bij veel restaurants kun je ook een traditionele dansshow bijwonen, erg toeristisch natuurlijk, maar het hoort er ook wel een beetje bij.

Paaseiland 9

Wat je niet mag vergeten is een bezoek brengen aan de vulkaankrater Rano Kau. Deze vulkaan is niet meer actief en je kunt de weg volgen naar boven vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Daarnaast kijk je recht in de vulkaankrater waar nu nog een meer zichtbaar is. Doordat deze enorme krater met hoge wanden van bepaalde weersinvloeden is afgesloten, is er sprake van een bijzonder microklimaat in de krater. Hierdoor komen er bijzondere plantensoorten voor die nergens anders voorkomen. Op de rand van de krater zijn tevens resten van oude woningen e.d. te bezichtigen.

Paaseiland 10 Paaseiland 11

 

 

 

 

 

Toch nog heel even aandacht voor een oude legende: de vogelmancultuur, oftewel Tangata Manu, op Paaseiland. Dit is een traditionele wedstrijd tussen de mannen op het eiland, waarbij ze als eerste een ei van de bonte stern moesten zien bemachtigen. Deze vogel heeft haar nest op het onbewoonde eilandje Moto Nui, waarbij de mannen dus de steile helling van de vulkaan af moesten klimmen, door de zee moesten zwemmen naar het eilandje, hier een ei vinden en vervolgens deze hele reis weer terug moesten afleggen met het ei op het hoofd, waarbij ze ook een 300 meter hoge klif moesten beklimmen.

Veel mannen werden door de haaien in zee verslonden of vielen van de klif. De winnaar zorgde ervoor dat zijn voorman een jaar over het eiland mocht regeren en er wordt gezegd dat deze ook een vrouw toegewezen kreeg. Er waren namelijk verschillende clans op het eiland met allemaal hun eigen voorman.
Uiteraard was de eigenaar van ons pension in staat om dit verhaal veel uitgebreider en boeiender te vertellen, dus laat je dit zeker uitleggen door de eigen inwoners.
Kortom, bezoek Rapa Nui als je de kans hebt, want niet alleen door de tropische locatie, maar ook door de historie, is dit een van de meest bijzondere locaties op deze aardbol. Om nooit meer te vergeten!

Paaseiland 14