Citytrip Kopenhagen

Sinds mijn ontmoeting met Stockholm ben ik al dol op Scandinavische steden. Kopenhagen had ik nog nooit gezien, dus tijd voor een kennismaking! En het is ‘aan’, ook met Kopenhagen.

Dit weekendje vond plaats in maart 2016.
Bij aankomst op het vliegveld in Kopenhagen koop je een kaartje voor de metro naar het centrum bij een van de automaten. Makkelijk te  herkennen vanwege de enorme drukte ervoor en er staat ook altijd een medewerker om je te helpen bij.
Wij sliepen in hotel SP34, dat echt een aanrader is om verschillende redenen. Namelijk ideale ligging, midden in centrum, maar wel rustige omgeving, het geweldige ontbijt (verschillende soorten sapjes, brood, beleg, mogelijkheden om gezond te ontbijten, ruime keuze, heerlijke producten) en prima kamer. De kamers zijn wel klein, maar het is toch de bedoeling dat je hier alleen maar komt om te douchen en slapen, dus de meeste tijd spendeer je toch buiten de deur. Oh ja en vergeet vooral het happy hour in het hotel niet, ’s middags om 17 uur even lekker een wijntje drinken, vervolgens je opfrissen om daarna een leuk restaurantje op te zoeken.

sapjes

 

Er is in Kopenhagen genoeg te zien en als je een beetje van wandelen houdt, is het prima te voet te doen. Tip: start met een Free Tour. Zoals in vele steden, kun je ook hier deelnemen aan deze gratis rondleiding door een altijd enthousiaste student en bepaal je na de stadstour hoeveel
je hem geeft als betaling.
Er zijn in Kopenhagen 2 Free Tours mogelijk, een gewone stadstour en eentje in Christiania. Wij hebben alleen de gewone stadstour gedaan, waarbij je in het kort een hele serie bezienswaardigheden ziet. Het handige is dat je daarna bepaalt waar je nog naar terug wilt om verder te kijken.

Nyhaven1
Nyhavn is een must-see vanwege de bekendheid van deze haven door de gekleurde huisjes, maar ga hier niet eten. Kopenhagen heeft enorm veel leuke restaurantjes, maar die aan deze haven liggen, zijn stuk voor stuk tourist-traps. Dus maak je foto’s en zoek iets anders in de stad voor je verteer.
Degenen die van winkelen houden, kunnen in Stroget terecht. Leuke Scandinavische designwinkels, maar het verschilt niet van de gemiddelde winkelstraat in iedere andere grote stad.
Het is overigens heerlijk om gewoon door Kopenhagen te banjeren en je te laten verrassen met wat je op je pad tegen komt. Genoeg namelijk! Paleizen, kerken, torens of ‘gewoon’ mooie gebouwen. Stop tussendoor even voor een koffie met wat lekkers in een van de vele koffiezaakjes.

paleistoren
kerk

Ga ook zeker naar Christiania, al is het om het alleen even gezien te hebben. Wij, als Nederlanders, zijn wel wat gewend qua verkoop en gebruik van soft-drugs, dus de meesten zullen niet onder de indruk zijn. Het lijkt ook overdreven dat de meeste verkopers hun gezicht bedekt hebben zodat ze niet herkenbaar zijn en dat er geen foto’s gemaakt mogen worden. Het is natuurlijk wel interessant om te bedenken hoe zo’n vesting kan ontstaan in een stad als Kopenhagen en zeker de moeite waard om de sfeer te proeven.

Tivoli, ook zo’n bekende bezienswaardigheid van Kopenhagen. Van veel mensen gehoord dat het vergane glorie is. Wat we niet hebben kunnen testen, want Tivoli is in de winter gesloten.

Het is een eindje wandelen, maar ook zeker doen: de zeemeermin. Niet voor de zeemeermin want die is klein en omringt met drommen toeristen. Maar de omgeving rondom de zeemeermin is genieten van rust en mooie uitzichten.

kerk bij zeemeermin arbeiderswoningen

Ook zeker doen is naar de botanische tuin gaan. Wederom om de mooie omgeving en het mooie gebouw zelf. Loop ook binnen even de ronde bovenin de ‘dome’. En wandel in diezelfde buurt door naar het Rosenborg kasteel, wat zal leiden tot nog meer mooie foto’s. 
Rosenborg

botanische tuin

Als je vervolgens weer meer richting stad loopt, kom je vanzelf langs de straat waar de Foodhallen van Kopenhagen: Torvehallerne liggen. Proef hier de smaken van Denemarken, van heerlijke vis en Smörrebröd tot een soort Deense negerzoen.
foodhallen
foodhallen2

Tip voor een regenachtige middag: bezoek het Nationale Museum. Een groot gedeelte is zelfs gratis toegankelijk, dus als je het niet interessant vindt, sta je zo weer buiten.
Of bezoek Magasin du Nord, het grootste en vooral mooiste warenhuis van Kopenhagen. Vroeger was dit een hotel en dit zie je aan de buitenkant nog wel. Ooit kwam hier een handelsman, die vanuit zijn hotelkamer handel dreef. Zeer succesvol, want na een tijdje huurde hij extra hotelkamers voor zijn voorraad en personeel, om zo uiteindelijk het hele gebouw op te kopen en er een warenhuis van te maken.
En dan zijn er nog enorm veel leuke dingen te zien en doen in Kopenhagen.
Zoals het Meatpacking District, met zijn honderden restaurantjes, galerieën en winkeltjes. Of beklim de Ronde Toren voor het adembenemende uitzicht. Of ga naar de Zoo of bezoek een van de vele mooie paleizen. Of… of… of… teveel om op te noemen. Kortom: ga naar Kopenhagen! De ultieme city-trip!