Tijdens deze roadtrip aandacht voor Siracusa, Taormina, Monreale en de Vallei der Tempels.
Algemeen:
Deze roadtrip is gebaseerd op een soortgelijke reis zoals omschreven in Reizen Magazine van een paar jaar geleden. Wel is de route aangepast. Wij hebben deze roadtrip gedaan in mei 2016.
Sicilië heeft 4 vliegvelden (bij Palermo, Catania, Trapani en Comiso), dus keuze en mogelijkheden genoeg! Wij vlogen op Comiso en hebben een route tegen de klok in over het eiland genomen.
We zijn eind mei gegaan en dan is het weer prima, tussen 25 en 30 graden, dus zwemmen kan. Je zit dan nog aan het begin van het seizoen dus het is nog niet heel druk overal en sommige locaties hebben hun zwembad nog niet officieel open.
Een huurauto hadden we gehuurd bij Sunny Cars. Aangezien we zijn aangereden door een Amerikaanse dame, bleek dit een erg goede keuze. De auto kwam van Hertz Italia, maar daar bleek niemand Engels te spreken. Daarom na dit ongeval (met gelukkig alleen maar blikschade) maar even naar de noodlijn van Sunny Cars gebeld en zij hebben ons direct gerust kunnen stellen en uit kunnen leggen wat te doen. Daarnaast hebben zij na thuiskomst direct geregeld dat we niets aan Hertz hoefden te betalen. Erg netjes!
In ieder geval, zoals ze al zeggen, de Italianen rijden als gekken, dus controleer goed hoe je verzekerd bent als je een huurauto regelt.
Overnachten:
Het is erg leuk om op Sicilië te overnachten in agriturismo’s. Dit zijn vaak boerenbedrijven die een aantal kamers verhuren. Meestal vrij eenvoudig, maar de mensen zijn enorm gastvrij en je kunt er heerlijk eten! In een agriturismo kun je in de meeste gevallen ’s avonds aanschuiven en kookt de eigenaar/eigenaresse voor je. Erg lekker omdat vaak met producten van de eigen boerderij wordt gewerkt. Als je vrij veel lust is dit een aanrader, aangezien ze niet met menukaarten werken en je alleen kunt eten wat de pot schaft. Je krijgt 4 gangen, dus altijd meer dan genoeg eten, wat je niet zo lekker vindt, kun je laten liggen, honger zul je niet krijgen!
Sicilie 1Onze overnachtingsplekken:
– Case Damma in Siracusa > heerlijk eten, mooie gebouwen
– La Terra dei Sogni in Fiumefreddo di Sicilia > prachtig uitzicht op de Etna, fijn zwembad, is eigenlijk meer een hotel, a-la-carte restaurant
– B&B Al Giardino in Monreale > mooie kamer, zeer uitgebreid ontbijt, gratis taxi naar de stad.
– Baglio Lauria in Campobello di Licata > prachtig uitzicht, fijn zwembad.
– Terrazza dei Sogni in Ragusa > ligging midden in historisch deel stad, supermoderne kamers.
Siracusa:
Erg mooie stad in het zuidoosten van Sicilië.
Belangrijkste toeristische plek is het Griekse theater. Let op, deze is niet dagelijks geopend. Maar er is genoeg meer te zien en beleven in Siracusa, zoals het oude centrum Ortygia. Parkeren doe je gemakkelijk op parkeerplaats Molo Sant’Antonio aan via Bengasi/via Rodi. Je zet je auto neer en je kenteken wordt geregistreerd. Als je wilt vertrekken, toets je je kenteken in, in de automaat en wordt berekend wat je moetSicilie 2 betalen. Je krijgt geen tickets of iets dergelijks, alles gaat op basis van het kenteken. Wandel rustig door Ortygia want dit gedeelte van Siracusa barst van de leuke pleintjes, opgravingen, mooie gebouwen. En dit alles met meestal een prachtig uitzicht over zee.
TIP: Het kan er wel flink waaien. Zoek voor de lunch of een drankje geen terras als het flink waait, maar er zijn heel veel leuke zaakjes met een binnenplaats. Daar zit je vaak erg gezellig en uit de wind.
 
Taormina / omgeving Etna:
In het algemeen is de omgeving van Taormina en Fiumefreddo di Sicilia erg mooi omdat je je aan de voet van de Etna bevindt. Wij hadden ook nog het geluk dat de Etna een heel klein beetje actief was, dus dat leverde ’s avonds een mooi schouwspel op.
Het is natuurlijk een enorme belevenis om de Etna te bewandelen, maar vanwege de kosten en beperkte tijd hebben we daar niet voor gekozen.
Daarom hebben we een dagje Taormina gedaan. Dit stadje ligt op een heuvel aan zee, wat betekent dat dit te bereiken is door smalle slingerstraatje, zonder duidelijke bewegwijzering. Volg de borden naar Taormina en nadat je door een tunnel bent gereden kom je op een rotonde uit, waar een parkeergarage ligt. Hier kun je makkelijk de auto parkeren en een pendelbus naar het centrum nemen. Het is echter nog makkelijker om naar het dak van de parkeergarage te gaan en dan de trap te nemen naar het centrum. Een kleine 10 minuutjes kost je dat maar en is prima te doen.
Aangekomen in het centrum kun je grofweg kiezen om linksaf te gaan, richting Grieks theater, rechtdoor te gaan, het centrum in of rechtsaf richting Castello Saraceno. Het zijn alle drie mooie opties!
Het Grieks theater is enorm toeristisch, maar bevindt zich wel op een prachtige locatie. Ga aan de achterzijde op de tribunes zitten en geniet van het adembenemende uitzicht.
Sicilie 4
Als je voor de optie rechtsaf richting Castello Saraceno kiest kom je onderaan bij een trap uit. Deze trap voert de berg op, het centrum uit en is een flinke klim. Maar onderweg krijg je al een voorproefje van het uitzicht en dit wordt iedere paar meter dat je hoger komt, mooier. Eerst kom je uit bij het kerkje van Madonna de la Rocca, een klein kerkje uitgehouwen in de rotsen. Loop zeker even naar binnen!
Sicilie 5Sicilie 3
Vervolgens kun je doorlopen naar de andere kant van de berg en heb je weer een ander (prachtig) uitzicht op de Etna. En je kunt ook verder omhoog naar het kasteel. Er is een restaurant en een kraampje waar ze flesjes drinken en ijsjes verkopen en dat is erg prettig na deze klim!
Kies je de optie om door het centrum te wandelen, dan zul je verschillende mooie opgravingen tegen komen. Bizar hoe de stad hier gewoon omheen en zelf overheen is gebouwd. Geniet van de smalle steegjes en zoek een delicatessenzaakje waar ze ook belegde broodjes verkopen voor een lunch. Deze eet je Sicilie 6op een bankje of muurtje op straat, terwijl je geniet van de pracht van de gebouwen.
Of je loopt even door naar Giardini della Villa Comunale , het stadspark van Taormina. Heerlijk rustig, met kruidentuin, mooie monumenten en gebouwtjes. Zeker fijn om op het heetst van de dag even de schaduw op te zoeken.
Als je dan nog tijd hebt, kun je door rijden naar Forza d’Agrò, een klein bergdorpje, ten noorden van Taormina. Niet alleen omdat het een klein, schattig bergdorpje is, maar ook omdat het bekend is van The Godfather. Met name de kerk van het dorpje zullen de kenners wel herkennen. Daarnaast wederom een prachtig uitzicht vanuit dit dorp en lekker om even een terrasje te pakken
Wij hebben onze weg vervolgd naar het binnenland van Sicilië, ten noorden van de Etna, via slingerweggetjes. Een prachtige route, maar bedenk je wel dat de wegSicilie 8en hier smal en slecht zijn, dus dat het enorm veel concentratie (en dus energie) kost. De trip van Fiumefreddo di Sicilia naar Monreale kostte ons 5 uur, waarbij we al spookrijdend door een dorpje zijn gekomen, met boze Sicilianen die ons met gebaren en in luid Italiaans probeerden duidelijk te maken dat we moesten keren.
Ook kwamen we langs een klein spookdorpje, waar vroeger aanhangers van Mussolini woonden en toen hij niet meer aan de macht was, hebben zij snel dit dorpje verlaten. Even een mooi fotomoment onderweg.

Monreale:

Na bovenstaande helse rit, kwamen we aan in ons paradijsje in Monreale, wat een voorstad is van Palermo. Wat een verademing!
Onze B&B ligt iets buiten de stad Monreale, dus de eigenaar brengt ons even met de auto naar het centrum van Monreale. Dit is een klein stadje waar veel busladingen toeristen komen om de kathedraal en kloostertuin te zien. Maar dat is wel de moeite waard!
De kathedraal zelf kun je gratis binnen. Daarnaast kun je wel betalen om de kapel te bezoeken en de toren te beklimmen.
Zeker de moeite waard om te doen, het is maar een paar euro en de kapel is zeer bijzonder door het mozaïek. Ook het beklimmen is de moeite waard, ineens sta je in de rand van de toren, best eng!
Sicilie 10
Sicilie 9Sicilie 11
 
 
 
 
 
Ook de kloostertuin is het bezoeken waard. Afhankelijk van het aantal toeristen kan dit een heerlijk rustige plek zijn om rond te wandelen en naar de vogeltjes te kijken die bij de put in het water spelen.
Wandel door de steegjes in de stad en er is een Michelin-restaurant. Maar wij hebben gekozen voor een klein restaurantje op aanraden van de B&B eigenaar: Osteria Pub Peper’s. Ze hebben een kaart in het Engels, maar ook daar kwamen wij niet helemaal uit. (vertaling was niet geweldig) Maar des te leuker om op de gok een vis te bestellen en blijkt heerlijk te zijn. En ook het toetje. Met handen en voeten aan de ober vragen welk dessert hij aanraadt en eigenlijk niet weten wat je krijgt. Uiteindelijk kregen cassata, wat een typisch Siciliaanse ijstaart is. Lekker!
Agrigento / Vallei der Tempels:
Dan door naar het zuiden van Sicilië. Hier minder bergen (wel heuvels), en nog meer weidse uitzichten over akkerland. Daarom een middag aan het zwembad van onze erg fijne agriturismo doorgebracht en genoten van de rust, want hooguit af en toe een landbouwvoertuig dat voorbij kwam.
Sicilie 12
 
 
 
De volgende dag de Vallei der Tempels bezocht. Super toeristisch, maar toch mag je dit niet overslaan. Bijzonder om te bedenken dat de Grieken er eerst waren op Sicilië en allerlei tempels en bouwwerken hebben gebouwd. Daarna kwamen de Romeinen en die hebben veel van deze tempels, theaters e.d. omgebouwd naar hun stijl. Maar veel van de ruïnes zijn dus van Griekse afkomst. Daarnaast bijzonder dat Sicilianen pas sinds een jaar of 10 met toerisme bezig zijn en daarom pas kort bezig zijn met het veilig stellen van archeologische plekken. Dus ja, toeristisch en best druk, maar niet te vergelijken met andere toeristische plekken op dewereld.
Sicilie 13
De Vallei der Tempels is een stuk van 2 km berg-op of berg-af, afhankelijk van waar je start, vol met resten van Griekse tempels en bouwwerken. Zowel onder als boven is een grote parkeerplaats. Wij vonden het prettig om onder te beginnen en al bezichtigend, omhoog te lopen. Met de volle zon op je hoofd is dit best een klim, dus flesjes water meenemen! Er is bovenaan wel een klein restaurantje waar je vanalles kunt kopen, maar als je onder begint, duurt het even voordat je daar bent.
Het beeld van de Griekse Adonis is overigens niet origineel, maar ligt er sinds een paar jaar. Maakt natuurlijk wel een mooi plaatje en volgens de gegevens heeft er ooit een vergelijkbaar beeld gelegen.
Sicilie 14
Uiteraard is er nog een heleboel meer te zien en doen op Sicilië. De westkust schijnt ook erg mooi te zijn en daar zijn wij niet geweest. Deze reis is in een weekje gemaakt, dus wil je meer zien van het eiland en toch ook wat rust houden, dan kun je beter hier een langere vakantie plannen.
Kortom, uitgezonderd het verkeer, is Sicilië een grote aanrader!
 
 
 
[bol_product_links block_id=”bol_5a1693236fe0b_selected-products” products=”1001004011523491,1001004011450502,9200000057986947,9200000057346915,1001004004736831,1001004010700596,1001004001835719″ name=”Sicilie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”603″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]