Maandoverzicht december 2019: met de beide voeten op de grond.

Het vorige maandoverzicht eindigde ergens in de Golf van Aden. Dat is een stuk zee ergens tussen Jemen en Somalië, waar vaak piraten actief zijn. Daarover dus meer in dit maandoverzicht december. Ik vertel hoe deze reis verder verliep en op welke plekken ik nog meer in de maand december te vinden was. En ik blik heel kort even terug op dit jaar en natuurlijk vertel ik je ook wat mijn plannen voor de komende tijd zijn.

Nomad Cruise X – het vervolg

Waar ik in maandoverzicht november vertelde dat ik op Nomad Cruise vertrok, maakte ik in december deze reis verder af. Zo maakte ik een stop in Salalah en Muscat. Beide zijn steden in Oman. We stopten in Khor Al Fakkan, een van de Emiraten en eindigde onze boottocht in Dubai, een ander Emiraat. (er zijn er in totaal zeven) Wat betreft die piraten, die hebben we niet gezien. We kregen overigens wel een aparte drill, dus een soort veiligheidsinstructie. En er kwamen vier special forces militairen aan boord die onze veiligheid moesten garanderen. Met succes!

Royal Opera House Muscat

(No) sleep in Dubai

Na al mijn avonturen op zee, kwam ik aan in Dubai. Een stad waarvan ik eigenlijk niet goed wist wat ik moest denken. Alles is groot, groter, grootst en daarmee ook vaak nep of overdreven. Maar ik voelde me goed in Dubai. Ik was diep onder de indruk van de hoge gebouwen, de grootte van de stad en de toeristische punten, zoals de fontein. Wat ook een rol speelde, was dat ik tijdens een de Nomad Cruise een fijn groepje vrienden verzameld had, waar we samen Dubai mee onveilig maakten. En in het erg prettige hotel (Rove Downtown Dubai) kon ik eindelijk wat uren slaap inhalen.

Fontein Dubai
Dubai Marina

Op avontuur naar Oman

Na een paar dagen Dubai, diende zich het volgende avontuur alweer aan. Ik had namelijk een persreis naar Oman geregeld. Fotografe Sabrina was inmiddels vanuit Amsterdam overgevlogen naar Dubai en samen maken we een reportage voor de outdoorwebsite Mountainreporters. We namen een bus naar de Omaanse hoofdstad Muscat. Alleen daarom kan ik dit deel van mijn reis al een avontuur noemen. Bustickets kopen kon namelijk niet online, de procedures bij de grens waren totaal onduidelijk en ook of we nu wel of niet een visum nodig hadden, was een vraag. Hoe dit allemaal is afgelopen, ga ik jullie zeker nog vertellen!

De bus tussen Dubai en Muscat

Eenmaal in Oman aangekomen, had Visit Oman, samen met Khimji’s House of Travel alles tot in de puntjes geregeld. Onze hotelkamers waren net kleine paleisjes, het eten was om je vingers bij op te eten en onze gids Munheer liet ons echt alle aspecten van Oman ervaren. Wat een land! Hier ga ik nog veel over schrijven! We brachten een dag in de bergen door, een dag in de woestijn en een dag aan het water. Ik viel stil van het prachtige uitzicht bij Jebel Akhdar, had de grootste lol met het besturen van de 4×4 in de superzachte zand van de woestijn en toen ik in een waterval achterover van de rotsen dreigde te vallen, ving onze gids mij met een arm op.

Oman - de bergen
Oman - in de woestijn
Oman - aan het water

Kerst in Wenen

De persreis in Oman was echter nog niet het eindpunt van mijn reizen in december. Vanuit Muscat vloog ik namelijk door naar Oostenrijk. Twan was daar namelijk met zijn band Eric Clayton and The Nine om hun nieuwe album op te nemen. Eerst bracht ik twee dagen bij de heren in de studio door. Toen zij klaar waren, hadden we nog een paar dagen over, die Twan en ik, met bassist Rob in Wenen doorbrachten. Even echt vakantie! We bezochten natuurlijk het wereldberoemde Schloss Schönbrunn en aten Wiener Schnitzel en Würstl als kerstdiner. Kerstdag brachten we in het museum Albertina door, waar we kunst van Picasso tot Rembrandt zagen.

Twan in de studio
Wenen - Schloss Schonbrunn

Terugblik 2019

Ik houd wel van statistieken en cijfers. Maar ik wil jullie hier ook niet heel erg mee vermoeien. Dus een korte samenvatting van dit jaar. Het afgelopen jaar was ik in totaal precies 101 dagen op reis. Dat is bijna een derde van het jaar! Het aantal websitebezoekers vervijfvoudigde dit jaar. En ook op social media zag ik bijna een verdubbeling van het aantal volgers.

De top drie van de meest gelezen blogs op J Loves to Travel:

  1. Mispadenhof Maasbracht: voor een hapje en een drankje in de regio
  2. Sprookjesbos tussen Groesbeek en Gennep: Pieterpad etappe 18
  3. De Sahara in Overijssel: Pieterpad etappe 9

In het algemeen worden de blogs over het Pieterpad veruit het best gelezen. Dat was overigens in 2018 ook al het geval. Daarom dat ik mijn verhalen over het Pieterpad dit jaar in een boek ga uitbrengen.

Plannen voor januari

Niets! Nou ja, niet helemaal niets, maar er staan voorlopig geen reizen op het programma. Ik merk dat ik na mijn grote reis erg de behoefte heb om thuis te zijn. Daar speelt ook mee, dat ik in de maand december vrijwel geen werk heb kunnen verzetten. Dat is ook wel terug te lezen in dit maandoverzicht december. De Nomad Cruise heeft mij zakelijk gezien veel inspiratie en ook een aantal concrete plannen gegeven, die ik wil gaan uitwerken. En er ligt natuurlijk ook nog een berg werk waar ik de afgelopen tijd niet aan toe ben gekomen. Dus ik zal me zeker niet vervelen! Maar het zal allemaal een stuk minder spannend zijn dan de afgelopen tijd.

Weten wat ik op het moment uitvoer? Volg me dan op Facebook of Instagram voor bijna-dagelijkse updates.

Fotocredits foto Nomad Cruise: Tijmen Hobbel

Nomad Cruise X - Tijmen Hobbel