Gooi een hengeltje uit bij Forellenvijver Heioord in Neeritter
Het is vakantietijd. De ideale periode om je eigen gemeente te ontdekken. Want in Gemeente Leudal is er genoeg te beleven. Wij gooiden een hengeltje uit in Neeritter.
Ergens in de ‘middle-of-nowhere’ tussen het dorp Neeritter en de Belgische grens ligt Forellenvijver Heioord. Het bedrijf van de vier broers Coenen: Har, Wim, Peter en Marcel. Eerstgenoemde ontvangt mij voor een rondleiding over het behoorlijk grote terrein en een uitgebreide toelichting. De afgelegen ligging wil absoluut niet zeggen dat mensen deze waterrijke plek niet vinden. Integendeel, het terras zit vol als ik aankom.
Negen vijvers
‘Nee, dit zijn echt niet allemaal vissers die hier zitten.’ lacht Har. ‘Ons terras wordt vooral gevuld met fietsers en mensen die op een mooie plek een drankje komen doen.’ Logisch ook, want alle vissers zitten natuurlijk aan de waterkant van een van de negen vijvers. Zo groot is het niet altijd geweest. Har licht toe: ‘Dit terrein is het boerenerf van mijn vader. Vroeger kreeg je subsidie voor erfbeplanting. Dus mijn vader liet een tuinarchitect komen en die richtte het erf in met grote bomen en struiken. Toen we op het idee kwamen om met een forellenvijver te beginnen, hoefden we alleen maar de eerste vijvers te graven.’
In 1990 starten de broers Coenen met twee vijvers en een kleine kantine. Inmiddels is dit uitgegroeid tot negen vijvers en een volwaardig horecabedrijf, waar zelfs feesten zoals verjaardagen en bruiloften worden georganiseerd. De strak aangelegde vijvers, groene heggetjes en statige bomen vormen samen een waar park. Vanaf het terras worden de vissers dan ook gadegeslagen door de gasten die ondertussen genieten van een hapje en een drankje.
Visgarantie
Het visparadijs is geschikt voor zowel ervaren als beginnende vissers. Har lacht: ‘Natuurlijk krijg je uitleg en kun je hier alle materialen huren als je nog nooit gevist hebt. We krijgen regelmatig vaders en zonen die wat tijd samen willen doorbrengen en zelfs hele families. Je kunt namelijk ook een hele vijver afhuren voor je eigen groep.’ Ondertussen loopt een groepje duidelijk ervaren vissers vrolijk kletsend met hun gevangen buit naar de uitgang. Dat wordt een lekker maal vanavond!
Om mensen te verzekeren dat er genoeg forellen in de vijver zitten, hebben de broers een systeem bedacht. Har legt uit: ‘Je betaalt voor vijf vissen. Die hebben we hier in grote bakken zitten. Terwijl de visser toekijkt, haal ik daar dan vijf vissen uit en gooi die in de vijver naar keuze. Zo weet de visser dat er gegarandeerd minimaal vijf vissen in die vijver zitten.’ Een soort visgarantie dus. Wanneer je ze niet vangt, dan ligt het toch echt aan je vistechniek! Alle gevangen vis mag overigens meegenomen worden. ‘Het zijn consumptievissen, dus laat ze je lekker smaken!’
Naast de gewone forel, is het mogelijk om op de wat grotere zalmforel te vissen. En ook vliegvissers zijn welkom. Er zwemmen overigens wat karpers in de vijvers. Die zijn niet om te vangen, maar die eten de onderwaterplanten en zorgen voor een goede leefomgeving voor de forellen. Een van deze karpers, genaamd Moby, was berucht bij de bezoekers van Heioord. Dit enorme exemplaar beet wel eens in het uitgeworpen aas, maar geen enkele visser is het gelukt om dit zwaargewicht binnen te halen.
Forellenvijver Heioord in Neeritter is dagelijks geopend tussen 1 maart en 31 december. Het horeca-gedeelte is het hele jaar door geopend.
Meer informatie vind je op de website: www.heioord.com
Dit artikel is op 21 augustus 2019 gepubliceerd in de lokale kranten VIA Leudal en in de VIA Maasgouw.
Eerder schreef ik voor deze zomerserie voor VIA Limburg al:
Wandelen in de eigen gemeente: de Grindgatenroute
Neem een echte duik in de Boschmolenplas
E-Village Roggel: waar iedereen een spelletje speelt
Bed & Breakfast Plek 16 in Horn: voor natuurliefhebbers en citytrippers!
Mispadenhof Maasbracht: voor een hapje en een drankje in de regio
Geef een reactie