10 tips voor het wandelen van een lange afstandswandeling

Het wandelen van een lange afstandswandeling zoals bijvoorbeeld het Pieterpad, de Eifelsteig of de GR5 is niet alleen een kwestie van wandelschoenen aan en gaan. Denk bijvoorbeeld aan je reisverzekering of het regelen van het vervoer. Daarom geef ik je 10 tips voor als jij gaat wandelen, die je helpen om zoveel mogelijk te genieten van jouw meerdaagse wandel-avontuur. Tips die ervoor zorgen dat je voor zo min mogelijk onaangename verrassingen komt te staan.

1. Plan! Weet waar je naartoe gaat.

Zoek van tevoren uit waar je naartoe gaat. Ja, zelfs als je in Nederland blijft en het Pieterpad gaat lopen. Zeker in corona-tijd is het handig om te weten waar je heen gaat. Weet of je in een klein dorp zonder supermarkt terecht komt of dat je in een grote stad zit met veel faciliteiten. Een goede voorbereiding geeft rust wanneer je uiteindelijk vertrekt.

Daar zijn we!

2. Reserveer je overnachtingen

Ik weet, er zijn veel wandelaars die op de bonnefooi gaan. Maar zeker nu, in tijden van corona, is het verstandig om je route te plannen en overnachtingen te reserveren. Het wandelen is enorm populair geworden en daarnaast hebben verschillende kleine overnachtingsplekken hun deuren moeten sluiten. Dat maakt dat het aanbod kleiner is geworden en de vraag minstens zo groot. Zorg dat je niet ongewild vele kilometers moet toevoegen aan je meerdaagse wandeltocht omdat je op zoek moet naar een plek om te overnachten.

Reserveer je overnachtingen

3. Zoek het vervoer uit

Bedenk van tevoren hoe je je vervoer regelt. Zet je je auto neer op het startpunt van je tocht? Zoek dan uit of er een veilige parkeerplaats is, waar je auto meerdere dagen kan staan. En bedenk hoe je weer terug komt bij je auto. Lange afstandswandelingen zijn geen rondes, dus zoek bijvoorbeeld uit hoe het openbaar vervoer geregeld is. Ik heb het zelf meegemaakt, tijdens het wandelen van een aantal etappes van de Eifelsteig in Duitsland. Bij vertrek had ik een bushalte gezien, dus ik vertrouwde erop dat er wel een bus zou rijden. Toen we drie dagen later, op een zondag in de stromende regen, bij de betreffende bushalte stonden, bleek deze alleen op doordeweekse dagen te rijden. En het dichtstbijzijnde treinstation bleek zo’n 6 kilometer verderop te liggen. Met mijn beblaarde voeten vond ik het niet zo’n goed plan om dat nog te wandelen. Uiteindelijk hebben we door te liften en met nog een heel aantal wandelkilometers extra, onze auto bereikt. Maar geloof me, ik heb gevloekt… Dat had ik toch beter voor vertrek even uit kunnen zoeken.

Zoek het vervoer uit

4. Zorg dat je verzekerd bent

Dit is misschien wel de meest belangrijke van alle tips over wandelen. Veel mensen denken totaal niet na over hun reisverzekering. Want ze gaan wandelen… wat kan er nu gebeuren? Heel onverstandig. Want er kan heel veel gebeuren! Weet dus wat jouw verzekering wel en niet dekt.
Ben jij verzekerd als je slechts één nachtje weg bent? Sommige verzekeringen dekken alleen wanneer je hebt betaald voor een overnachting. Blijf jij bij een kennis slapen, dan ben je in zo’n geval niet verzekerd.
Als je een fanatieke wandelaar bent, raad ik je aan om een doorlopende reisverzekering te nemen. Dan hoef je daar niet meer over na te denken. Besluit je spontaan om er nog een wandeldag aan vast te plakken? Dan ben je evengoed verzekerd.
Kijk goed, bij de keuze van je verzekering, naar de voorwaarden, zodat je je bewust bent van wanneer je wel of niet verzekerd bent. Verzekeringen vergelijken is dus echt een must. Elke verzekeraar heeft andere voorwaarden en dus ook andere prijzen.

Mijn ervaringen? Ik heb gelukkig slechts 1 keer mijn verzekering nodig gehad. Toen ik in Zuid-Frankrijk mijn dunne rugzakje met daarin mijn spiegel reflex-camera uit mijn handen liet glijden en deze recht op de lens van mijn camera terecht kwam… Balen als een stekker, maar gelukkig was alles super snel geregeld. Zowel de reparatie als het verzekeringsgedeelte.

Oh ja! Let in corona-tijd op of je verzekering geldig is. Ga je bijvoorbeeld in Duitsland of België wandelen, maar is het reisadvies oranje of rood, dan is je reisverzekering in de meeste gevallen niet geldig.

Reisverzekering

5. Neem niet te veel hooi op je vork

Dit is één van de tips bij het wandelen, waar je meestal niet direct over nadenkt. Wanneer je meerdere dagen gaat wandelen, neem dan niet te veel hooi op je vork. Ja, ik weet dat jij makkelijk 30 kilometer op een dag doet. Maar vergis je niet, je lichaam krijgt veel te verduren tijdens een meerdaagse wandeling. Wanneer ik weet dat ik meer dan drie dagen op pad ben, plan ik nooit meer dan 20 kilometer per dag. Bij voorkeur plan ik ook na iedere vier wandeldagen een rustdag. Dat voorkomt dat ik last krijgt van kleine pijntjes, zoals bijvoorbeeld last van mijn onderrug. En dat geeft mijn voeten de tijd om te herstellen. En het is ook geen straf om eens vroeg op de middag aan te komen en tijd te hebben voor een lekker drankje op het terras!

Neem niet te veel hooi op je vork

6. Zorg dat je altijd iets te eten en drinken hebt

Ben voorbereid! Zorg dat je altijd een fles water (liefst meer dan 1) en wat te eten bij je hebt. Iets makkelijks en voedzaams, zoals muesli-repen. Zelfs in het Pieterpad zit een etappe waarbij je onderweg geen horeca tegenkomt. In het buitenland is dit veel vaker het geval. En soms kan het ook niet zo lopen als je denkt en dan heb je altijd wat tegen de trek.

Zoals wederom tijdens het wandelen van de Eifelsteig in Duitsland. We hadden een lange wandeldag, ruim 25 kilometer en een plekje op een camping gereserveerd. Als we arriveerden, zouden we ons kunnen inschrijven voor het ontbijtbuffet de volgende ochtend en daar ook een lunchpakketje kunnen maken. Er was een cafetaria dus altijd wel wat te eten. Dat had de eigenaresse ons per mail twee weken eerder bevestigd. Bij aankomst bleek niets minder waar… De norse man die ons inschreef, wist van niets. Nee, geen ontbijt en dus ook geen lunchpakketjes en nee, ook niets te eten want de cafetaria was gesloten… Stonden we dan. Met een muesli-reep stilden we de ergste honger. En na ons tentje opgezet te hebben, wandelden we toch maar zo’n 20 minuten naar het dichtstbijzijnde dorp. Uiteindelijk dineerden we bij een hotel en mochten we daar de volgende ochtend ook aanschuiven voor het ontbijt. Was eigenlijk niet de bedoeling, maar de eigenaar vond ons verhaal zo zielig…

Eten en drinken
Bol AlgemeenBol Algemeen

7. Pak slim in zodat je tas niet te zwaar is

Herkenbaar hoor, ik heb ook altijd de neiging om zo veel mogelijk in mijn tas te duwen. Maar na een aantal meerdaagse wandelingen ben ik erachter gekomen dat ik bepaalde dingen nooit gebruik. En dus onnodig gewicht meesleep. Niet doen! Bedenk bij ieder item dat je in je tas stopt, in welke situatie je dit item gebruikt en hoe groot de kans is dat die situatie voorkomt. Wandel je met een groepje? Bespreek dan onderling wat je meeneemt. Zorg jij voor bijvoorbeeld een gasstelletje om op de camping te koken? Dan neemt een ander wat toiletartikelen mee. Als je met z’n tweeën gaat wandelen, is een kleine tube tandpasta meer dan voldoende. Van heel veel producten zijn mini-verpakkingen verkrijgbaar. Handig!

Slim inpakken

8. Houd rekening met alle weersomstandigheden

Dit klinkt misschien heel logisch, maar is een belangrijke tip als je gaat wandelen, die vaak wordt vergeten. Ook al is het midden zomer, houd evengoed rekening met bijvoorbeeld regen. Zeker wanneer je de bergen in gaat, kan het weer ineens veranderen. Ben voorbereid. Zorg voor een regenhoes over je rugzak en een dun waterdicht jasje. Die wegen bijna niets en voorkomen veel ongemak! En een paar droge sokken in je tas, want niets zo vervelend als met natte voeten wandelen.
Andersom, houd ook rekening met de zon. Neem altijd zonnebrandcrème mee, ook in de winter. En zorg dat je iets hebt om je hoofd te beschermen, een petje of bandana.

Weersomstandigheden

9. Denk na over exit-mogelijkheden

Hopelijk is is dit één van de tips, die je nooit nodig hebt, als jij gaat wandelen, maar denk na over exit-mogelijkheden. Wat te doen als je niet meer verder kunt? Kun je iemand bellen die je op komt halen? Is er een bushalte in de buurt?
Helaas heb ik het zelf al eens meegemaakt. Wederom tijdens het wandelen van de Eifelsteig in Duitsland (voor mij een route met veel avonturen, zoals je merkt). Mijn wandelgenootje had een grote blaar onder de bal van haar voet. Uiteindelijk tot bloedens toe, ze kon echt niet meer verder. Gelukkig lag er midden op de route een restaurantje, tot daar moest ze het volhouden. In dat restaurantje hebben we toen een taxi voor haar gebeld, die haar naar ons hotel heeft gebracht. Ik heb uiteindelijk de hele route wel nog te voet afgelegd en werd weer met haar herenigd in het hotel!

Exit-mogelijkheden

10. Geniet van het moment!

Ik betrap mezelf er ook wel eens op… dan ben ik zo met het voltooien van zo’n tocht bezig, dat ik helemaal niet geniet van het moment! Dan focus ik alleen maar op de kilometers die ik al afgelegd heb. Ik ben dan alleen maar bezig met het uiteindelijke doel. Zonde! Want, voor mij, gaat het vooral om de wandeling zelf. En niet om het afstrepen van die etappes. Kijk om je heen, ga eens zitten en luister naar de vogeltjes. En als je niet te veel hooi op je vork neemt, heb je ook genoeg tijd om eens een stukje wat langzamer te wandelen, wat meer foto’s te maken of een extra pauze te nemen. Dus pas deze tips toe en ga wandelen. En geniet, want wandelen is het mooiste dat er is!

Genieten!

Deze blog is gesponsord.

Met mij aan de wandel

Zin om een keer met mij mee te wandelen? Dat kan! Ik organiseer met mijn wandelbedrijf Vita Walking regelmatig wandelingen en wandelreizen binnen Nederland.

Banner Vita Walking algemeen