Jeugdsentiment: vakantiepark De Leistert in Roggel!

Wanneer mensen mij vragen waar ik vandaan kom, dan antwoord ik meestal met “Uit een dorp in het midden van Limburg.” Want ik kan de plaatsnaam wel noemen, maar grote kans dat mijn gesprekspartner totaal geen idee heeft waar dat ligt. Regelmatig krijg ik dan als antwoord: “Ik ken maar één plek in Midden-Limburg en dat is Roggel. Want daar zijn we op vakantie geweest!”

Vakantiepark De Leistert is bekend in het hele land. En dat voelt ergens heel gek, want ik ben daar als kind zo ongeveer opgegroeid. Vroeger, dan heb ik het over 30 jaar geleden, was De Leistert al een echte vakantieplek. We gingen zwemmen in het binnenbad en als de zomer warm genoeg was, ook in het buitenbad. En al die speeltoestellen op het terrein! Daar keek ik als kind iedere zomer weer naar uit.

Springbassin

Nog meer waterpret

In de afgelopen 30 jaar heeft het park zich ontwikkeld tot één van de grootste en mooiste vakantieparken van Nederland. Die plek waar ik in mijn jeugd me al verheugde om te gaan spelen, heeft nog steeds een kindvriendelijk karakter. Inmiddels is er een indoor speeljungle bijgekomen en heeft het binnenzwembad een flinke update gehad. Maar die blauwe glijbaan, waar ik als kind zo dol op was, is er nog steeds. Het buitenbad is inmiddels verwarmd. Ik kan me nog wel herinneren dat het eigenlijk te koud was om buiten te zwemmen, maar dat wij ons niet uit het veld lieten slaan en toch een duik in het ijskoude water namen. Om ons dan snel op te warmen in het binnenbad. En het grote natuurbad heeft er een complete waterspeeltuin bij gekregen. Dat had die kleine ‘ik’ in die tijd ook wel kunnen waarderen! Voor mensen die op zoek zijn naar camping met zwembad, is de Leistert toch echt een paradijsje!

Subtropisch zwembad - De Leistert (35)
Subtropisch zwembad - De Leistert (57)

Een gulden voor een ijsje

Ik kan het me nog goed herinneren. Als we dan naar De Leistert mochten om te zwemmen, dan kreeg ik altijd een gulden mee van mijn moeder. Om daar wat lekkers te kopen. Als ik dan bij het kleine, houten kraampje stond, was het moeilijk kiezen tussen een ijsje of een snoepzakje. Ook daar is wel wat verandering in gekomen! In de grote Plaza is er veel meer lekkers verkrijgbaar dan dat. En veel meer te doen. Van bowlen tot een klus-huis, waar kids nu gezellig kunnen knutselen.

Wat betreft de parkfaciliteiten is een flinke ontwikkeling te zien. Er was vroeger al genoeg te doen bij de Leistert, nu is het aantal activiteiten nog veel groter. Mini-golfen kon toen ook al. Wel op een totaal andere baan dan nu het geval is. Ook de grote speeltuin bestond 30 jaar geleden al, met andere speeltoestellen natuurlijk. Wat heb ik daar ook mooie herinneringen aan! De grote glijbanen in de Chinees uitziende toren, schommels en vooral die klimtoestellen. Vaak zaten we urenlang op de groepsschommel met de hele groep kinderen uit de buurt, hard zingend: “Ik heb een póóóótje met vet…” . En aan het eind van de middag aten we dan met z’n allen een frietje. Want toen was er niet veel meer te kiezen. Inmiddels liggen er verschillende restaurants op het park en kun je er voor een prima diner terecht.

Grote Speeltuin - De Leistert (17)
Grote speeltuin De Leistert

Kamperen of een luxe huisje?

Voor zover ik me kan herinneren was De Leistert vroeger vooral een grote camping. Toen ik wat ouder werd, startte de bouw van de eerste huisjes. Inmiddels kun je kiezen hoe luxe je je accommodatie wilt hebben. Kamperen op de camping, slapen in een kleine cabin, glamping in een safari-tent, overnachten in een bungalow of zelfs een super-de-luxe boerderijwoning. Het kan tegenwoordig allemaal! Er zijn zelfs kampeerplaatsen met privé sanitair. Erg handig in deze corona-tijd.

De Leistert

Heb jij al plannen voor de meivakantie?
Of je nu kiest voor een bungalow of voor de camping in de meivakantie, je weet zeker dat deze vakantie door kan gaan.
En kijk even op de website, want ze hebben momenteel een mooie vroegboekkorting voor jouw verblijf in de meivakantie.

In de omgeving van vakantiepark De Leistert

Overigens was ik als kind niet alleen op het park, maar ook in de omgeving ervan te vinden. Zo ligt natuurgebied Het Leudal op steenworp afstand. Een gebied waar ik als klein kind stratego speelde in de zomervakantie, als tiener ging mountainbiken en tegenwoordig regelmatig te vinden ben voor een fijne wandeling in de natuur. Zo schreef ik al verschillende mini-blogs over Het Leudal:

Mini: Rusttuin – over het klooster Sint Elisabeth dat midden in het bos ligt.

Mini: Kabouters – over de kabouters die in het Leudal voorkomen.

Mini: De Molen maalt – over de Leumolen.

Mini: Leudalbosloop – over de vroege ochtenden in het bos.

Mini: Limburgs wandelgenot – over een wandeling door het Leudal.

Kortom, De Leistert is bij mij één en al jeugdsentiment. En tegelijkertijd het nummer 1 vakantiepark van Nederland. Het blijft een bijzonder combinatie.
Heb jij ook een plek waar je mooie jeugdherinneringen aan hebt?


Deze blog is gesponsord.
Alle foto’s zijn beschikbaar gesteld door De Leistert.