Mijn papieren jubileum: een jaar als fulltime zelfstandige

Deze maand besta ik een jaar. Nou ja, ik besta al ruim 37 jaar. En ‘J Loves to Write’ en ‘J Loves to Travel’ bestaan ook al ietsje langer dan een jaar. Wat ik bedoel is dat ik vorig jaar oktober fulltime als freelancer aan de slag ben gegaan. En voor mij voelt dat als een officiële start. Dus deze maand heb ik een officieel jubileum!

Schrijven, schrijven en nog eens… fotograferen

Het afgelopen jaar heb ik 34 verhalen geschreven en 29 mini’s, die allemaal terug te lezen zijn op mijn website. Daarnaast heb ik nog veel meer schrijfopdrachten gedaan. Van blogs schrijven voor anderen tot persberichten opstellen en webteksten redigeren. Bij de VIA Limburg begon ik met het schrijven van mini’s en inmiddels schrijf ik daar allerlei artikelen voor. Ook maak ik regelmatig beeldreportages voor de VIA. Hiermee wordt fotografie steeds belangrijker voor mij. Een erg leuke ontwikkeling.

Veel fotografie, dus vaak alles importeren en bewaren.

Gedurende het jaar hoorde ik het verschillende mensen roepen: “Focus! Richt je op een bepaalde doelgroep”. Omdat ik nog zo kort bezig was, wilde ik niet andere opdrachten mislopenen durfde ik dus geen richting te kiezen. Deze zomer besloot ik dat deze angst ongegrond was. Ik werkte al zoveel voor coaches en trainers; het mee-ontwikkelen van trainingsmateriaal en opzetten van readers, e-books en notebooks. Daarom start ik binnenkort met een nieuwe aanvulling: ‘J Loves Books’. Een webshop voor boeken en e-books die iets te maken hebben met coaching, trainingen en motivationele boeken. Het leuke is dat ik betrokken ben bij de ontwikkeling van een aantal van die e-books die in de webshop te koop zijn.

J Loves Books logo

Grenzen zoeken en vinden

Het afgelopen jaar was vooral een groot avontuur. Eentje van grenzen opzoeken en vinden. Soms op een goede manier en soms op een minder prettige manier. Voor het eerst moest ik alle beslissingen zelf nemen. Omgaan met opdrachtgevers met wensen en vragen, opdrachtgevers die pas betalen na tig mailtjes en appjes, leren plannen en een balans vinden. Zo liet mijn lichaam mij afgelopen zomer weten dat het best wel even wat rustiger mag. Gelukkig verdwenen deze klachten snel toen ik mijn agenda wat leger maakte. Dat alles maakt het freelance werken ook gevarieerd en leuk. Het is enorm lekker om vrijheid te hebben en alleen te doen waar je echt gelukkig van wordt.

Verschillende grenzen ging ik letterlijk over. Zo had ik perstripjes naar Salzburgerland, Dresden, Zuid-Limburg, Tsjechië en Wallonië. Een mooie vakantie in Denemarken en verschillende leuke uitstapjes met de Kadett. En ik wandelde een groot deel van het Pieterpad. Met de Nomad Cruise reisde ik een aantal weken door Zuid-Europa. Wat een machtige ervaring was dat! Het was fijn om mensen te leren kennen die dezelfde mindset hebben. De workshops op de cruisewaren erg leerzaam en uiteindelijk werk ik nu voor twee opdrachtgevers die ik daar heb leren kennen. En de Nomad Cruise gaf mij focus. Daar ontdekte ik precies wat ik wil met mijn werk.

Met een groep van de Nomad Cruise op Santorini.

Foto: Tijmen Hobbel

Plannen voor het komende jaar

Toen ik begon aan dit avontuur had ik een afspraak met mezelf: ik geef mezelf een jaar om te ontdekken of ik dit leuk genoeg vind en of het allemaal wel haalbaar is. Het antwoord op beide kwesties is volmondig “JA”! Ik vind het heerlijk om compleet de tijd te vergeten als ik door een museum dwaal, te wandelen door een stad of te luisteren naar een gids met prachtige verhalen. Tijdens de wandelingen kan ik mijn hoofd leegmaken en echt rust vinden. Om daarna weer energie te krijgen door mijn ervaringen op papier te zetten en foto’s te bewerken.

Voor het komende jaar heb ik een aantal concrete doelen:

  • Focus op coaching en trainingen. Naast het reizen wil ik me zoveel mogelijk richten op tekstwerk voor coaches en bedrijven die trainingen geven. Ook de ontwikkeling van de webshop ‘J Loves Books’ hoort hierbij.
  • Het verdubbelen van de maandelijkse unieke bezoekers op ‘J Loves to Travel’ en schrijven voor reismedia waar ik nog nooit voor geschreven heb.
  • Meer structuur en vastigheid. Ik heb al een aantal vaste opdrachtgevers, maar dat mogen er nog wat meer worden. Nu wisselt het nog te veel. De ene maand heb ik veel opdrachten en de andere maand veel minder.
  • Duurzamer leven. Zo probeer ik zoveel mogelijk met de trein te reizen in plaats van het vliegtuig. Het kan ook allemaal wel wat minder met die enorme berg spullen die ik heb. En ik probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken. Ik ben me er heel erg van bewust dat mijn keuze voor werk behoorlijk wat invloed heeft op het milieu en probeer dit dan zoveel mogelijk te compenseren. Alle beetjes helpen!
Genieten van een prachtige uitzicht tijdens een persreis.

En op korte termijn

Deze maand ben ik lekker veel thuis aan het werk. Reisverhalen schrijven, foto’s bewerken, de nieuwe webshop opzetten en aan andere opdrachten werken. Half november vertrek ik naar Barcelona. Daar stap ik op de volgende Nomad Cruise. Er valt nog zoveel te leren voor mij. Die cruise vaart via Alicante (Spanje), Tenerife en Kaap Verdië naar Brazilië. Daar blijf ik dan nog een paar weken om samen te werken met andere deelnemers van de Nomad Cruise. En ik ga leren kitesurfen! Volg jij me ook tijdens deze nieuwe avonturen? Dat kan op deze website, Facebook en Instagram.