Málaga, de perfecte Spaanse citytrip

De grote, bekende steden staan onder druk. Inwoners smeken om minder toeristen. Zo ook bijvoorbeeld in Barcelona. Voor een leuke citytrip hoef je helemaal niet naar zo’n stad. Alleen in Spanje al zijn genoeg interessante steden te vinden die nog niet overspoeld zijn door toeristen. En waar genoeg te ontdekken is! Imposante gebouwen, bijzondere geschiedenis, heerlijk Spaans eten en drinken, moderne kunst en strand. En daarom is Málaga, de perfecte Spaanse citytrip.

De Spaanse kust is in zicht.
Het strand van Málaga.

Eerst een paar vooroordelen ontkracht

Ik kende deze Spaanse stad vooral van de verhalen over Nederlandse bejaarden die er overwinteren. Aangezien mijn bezoek aan Málaga in begin april is, verwachtte ik vooral veel oudjes te zien. Dit beeld samen met grote hoeveelheden apartementencomplexen en hoteltorens, vanwege de ligging vlakbij Torremolinos. Ik verwachtte Friet van Piet en meer Nederlands junkfood. Gelukkig klopte hier helemaal niets van!

Veel fonteinen in de stad met mooie tegeltjes.
Kijk omhoog als je door de stad loopt!
Veel prachtige gebouwen in de stad.

Locatie is alles!

Een groot pluspunt van Málaga is de ligging. Aan zee, waardoor er vaak een briesje staat en er dus geen verzengende hitte is, zoals in veel steden in het binnenland van Spanje. Daarnaast zijn de haven en het strand natuurlijk erg fijne plekken om wat tijd door te brengen. En de stad is zodanig compact dat je alles te voet kunt doen. Op het vliegveld pak je de trein en sta je in 8 minuten in het centrum. Of je nu vervolgens wil genieten van het uitzicht vanaf Gibralfaro of door de drooggevallen rivier, de Guadalmedina, wil wandelen of fietsen. Alles is in korte tijd bereikbaar. Met steeds de kathedraal als baken zodat je niet verdwaalt.

In de haven.
Zwart zand kenmerkt het strand hier.

Op elke straathoek een kerk

Onze hostel bevindt zich midden in de stad, tegenover een kerk. Ik dacht: ‘Dat is handig want dan vind ik mijn hostel tenminste makkelijk terug in die wirwar van steegjes.’ Niets is minder waar! Er wordt gezegd dat alleen al het centrum van Málaga meer dan 40 kerken telt. Laat je niet leiden door de buitenkant van dit exemplaar, dat voornamelijk bestaat uit rode bakstenen. De Iglesia de Los Mártires is opgedragen aan de martelaren van de stad. Blinkend goud, enorm veel kleuren en drukke patronen overweldigen als je hier binnen loopt.

De herkenbare rode gevel van de kerk.
Een sobere buitenkant en een indrukwekkende binnenkant.
Pracht en praal binnen in de kerk.

Een manke dame in de stad

Meer dan 200 jaar heeft het geduurd, de bouw van de kathedraal van Málaga. En nog was ze niet af. Eigenlijk zou dit bouwwerk twee torens moeten hebben. Eentje werd er maar gerealiseerd. Daarom noemen de inwoners van de stad haar La Manquita oftewel een-armige of manke dame. Die lange bouwperiode zorgt er ook voor dat je zowel Gotiek, Barok als Renaissance terug ziet in het gebouw. Grappig feitje is dat er binnen herkenbare schilderingen van een leerling van Rubens te zien zijn.

Schilderingen van een leerling van Rubens.
Details van de kathedraal.

De kathedraal is dé bezienswaardigheid

De kathedraal is waarschijnlijk het meest toeristische deel van de stad. Wanneer we naar binnen lopen, horen we gezang uit het voorste gedeelte komen. Twee stokoude voorgangers starten net met een dienst bij een van de kapellen. Een simpel touw scheidt het handjevol kerkgangers van de drommen toeristen die het hele tafereel filmen met hun mobieltjes. Ook is het druk bij het orgel. Een bijzonder exemplaar want deze bestaat uit 4.500 buizen en heeft volgens experts een geweldige klank.

De kathedraal als baken in de stad.
Imposante koepel in de kathedraal.

De geboortestad van Pablo Picasso

Wie in Málaga is, kan niet om de man heen: Pablo Picasso. Geboren en de eerste tien jaar van zijn leven hier getogen. In Palacio Buenavista, een Moors paleis uit de 16de eeuw, huist sinds 15 jaar het Picasso Museum. Een totaal onoverzichtelijk gebouw met vooral veel onbekend werk van Picasso. We draaien een hoek om, een deur door. Reisgenoot Mirjam kijkt me vertwijfeld aan, ‘Zijn we hier nu wel of niet al geweest? Ik zie geen verschil meer tussen de ene naakte vrouw en de andere’.  Ondertussen worden we bijna overhoop gelopen door de rennende kinderen die duidelijk geen oog hebben voor het vrouwelijk schoon aan de muur.

Centre Pompidou in Parijs… uh nee, in Spanje

In het havengebied zien we een half doorzichtige, gekleurde kubus. Dit blijkt een museum. Een zusje van het Centre Pompidou in Parijs, met dezelfde naam. Wanneer we de trap afdalen naar wat eerst als parkeergarage bedoeld was, zien we een kudde schapen op de vloer en onder andere een felgekleurde Miró aan de muur. Heel subtiel heb ik ineens de melodie van de Lambada in mijn hoofd. Wanneer we een hoek omlopen, zien we een soort Efteling-achtige kop ronddraaien waarbij iemand deze Spaanse hit neuriet. Verwacht dus niet alleen schilderijen, maar ook film, constructies en architectuur. Het walhalla van de moderne kunst!

Schapen en een Miró in Centre Pompidou.
Moderne kunst in Centre Pompidou.

Het bisschoppelijk paleis is een onontdekte parel

Waar het rijen dik staat voor de ingang van de kathedraal en die van het Picasso Museum, zo loop je zonder te wachten binnen bij Palacio Episcopal. De geel met rood gekleurde voorgevel zie je op veel foto’s terug, maar weinig mensen gaan werkelijk naar binnen. Aan de ene zijde vinden we religieuze kunst. Zoals grote beelden met boos kijkende heiligen. Aan de andere zijde vinden we (onverwacht) moderne kunst. In een felpaars verlichte kamer lopen we tussen grafstenen van staal door. Ook het gebouw zelf maakt diepe indruk. Moorse tegelvloeren, een prachtig bewaarde schildering op het plafond en stille, groene binnentuin met fontein en alweer die prachtige tegeltjes.

Religieuze kunst in het bisschoppelijk paleis.
De binnentuin van het bisschoppelijk paleis.
Gekleurde tegeltjes zie veel in Málaga.
Moderne kunst in het bisschoppelijk paleis.
De paarsgekleurde kamers van het paleis.
De opvallende geel-rode gevel van het bisschoppelijk paleis.

Laat je leiden door je zintuigen

Eigenlijk is Málaga perfect om zonder gids doorheen te wandelen. Laat je juist leiden door je neus en je ogen. Wanneer we bij Place de Merced (dat plein waar je even bij Picasso op een bankje gaat zitten) aankomen, ruikt het overal heerlijk naar eten. We eten in een zijstraat van dit plein heerlijke tapas bij het beroemde El Pimpi. Even verderop zien we een verweerde kerkdeur. Voorzichtig proberen we of deze opengaat. Het blijkt de toegang te zijn tot de oudste kerk van de stad, de Iglesia de Santiago. Druk beschilderde plafonds, een donkergroen met goud bewerkte zijde waar het Jesusbeeld hangt en aan de zijkanten nissen met de meeste prachtige beelden.

Gezelligheid bij El Pimpi.

Zonder zon en zonder regen

Dat is het advies voor het beklimmen van het pad naar het kasteel Gibralfaro. Want het pad ligt in de volle zon en dan kan de klim behoorlijk warm zijn. En het pad bestaat uit tegels, dus als het regent is het spiegelglad. Het is het overigens allemaal waard, want het uitzicht over de stad is fenomenaal. Van de stranden, de haven, de binnenstad tot de bergen buiten de stad. Ga daarom in de ochtend, zodat die zon er wel is, maar het nog koel is. Dat is wel een stuk mooier dan een bewolkte lucht.

Uitzicht vanaf Gibralfaro.
Het pad naar de top.

Vogeltjes en Moorse patronen

Wie even toe is aan wat rust, kan natuurlijk in een van de hamams terecht. Of je bezoekt de Alcazaba, het Moors paleis. Voor slechts 2,20 euro bezoek je deze eenvoudige, maar fijne plek. Ga op een bankje zitten en zie hoe vogeltjes spelen in het water van het vernuftige irrigatiesysteem. Geniet van het uitzicht over de stad op een van de muren. Of vergaap je aan de felgekleurde tegeltjes en bogen met prachtige Moorse patronen. Of lach met een stel Fransen die proberen in iedere hoek een grappige foto te maken.

Het uitzicht vanaf het Alcazaba.
Doorgangen in het Alcazaba.
Alcazaba.
Het slimme irrigatiesysteem.
Mooie details zijn bewaard gebleven.
Grote palmen in het Alcazaba.
Ook hier weer fonteintjes.
Bogen met Moorse patronen.
Kleurrijke plafonds.

Een parkietenplaag in het park

Een andere rustige plek in de stad is de Paseo del Parque. Deze groene strook loopt parallel aan het water en is 800 meter lang. Wanneer we tussen de dichtbegroeide tropische planten, palmen en ander groen lopen, valt het ons op dat er overal erg hard krijsende, groene vogels zitten. We lezen dat dit Argentijnse parkieten zijn en dat het een echte plaag is. Geschat wordt dat er inmiddels 35.000 stuks rondvliegen in Málaga! Tot zover deze rustige plek…

Paseo del Parque.

Algemene informatie Málaga

Vliegen:
Vanuit Weeze vlieg je met Ryanair in 2 uur en 3 kwartier al vanaf 20 euro naar deze Spaanse stad.

Slapen:
Wij sliepen in Dulces Dreams Hostel. Zij zeggen het zelf helemaal goed: het comfort van een hotel, de charme van een boutique hotel en de prijs van een hostel. Voor ongeveer 50 euro per nacht, krijg je nette tweepersoons kamer. Met zes personen deel je dan 3 toiletten en 4 douches, die erg goed schoon worden gehouden.

Ontbijt:
voor 5 euro krijg je hier een heerlijk ontbijt met een klein flesje verse jus, een kop thee of koffie, een potje yoghurt met honing, fruit en muesli en toast met boter en jam. Of je kiest een van de andere biologische ontbijtgerechten op de kaart.
Extra:de hostel heeft een dakterras. Bestel een lekker (speciaal) biertje of wijntje van de kaart en geniet van het uitzicht over de stad en de zon op deze heerlijke, rustige plek.

De kamer in Dulces Dreams Hostel.
Lekker ontbijtje!
Eet een heerlijke salade op het dakterras.

Voorkom wachttijden: Koop je combiticket voor het Bisschoppelijk Paleis en de kathedraal bij eerstgenoemde. Goedkoper dan losse tickets en je loopt zo voorbij de lange wachtrijen bij de kathedraal!

Sta niet voor een gesloten deur: De kerken in Málaga zijn vaak alleen in de ochtend en de namiddag/avond geopend. Sta je in de middag voor een gesloten deur? Kom dan wat later op de dag nog eens terug. Grote kans dat je dan wel binnen kunt.

Een andere, erg leuke stad vlakbij Málaga is Córdoba.
Raïssa van de reisblog Nieuwe plekken ontdekken maakte een fijne blog met veel informatie: Stedentrip Córdoba: 13 tips!