Een reisgids voor Nederland, maar dan net effe anders. Dat is ‘De rare reisgids’. De ondertitel zegt het al: ‘Nederland in 99 schandalen.’ Verzameld en geschreven door twee wetenschapsjournalisten. Elke dubbele pagina bevat een schandaal in Nederland, voorzien van foto’s, een tekstuele toelichting, wat het is, waar het is, de coördinaten en een waardering tussen de 1 en 5 sterren of de plek het bezoeken waard is.
Bizar en origineel
Bizar en origineel
Het is een ontzettend origineel boek, met een enorme dikke knipoog en het leest dus ook echt lekker weg. Er zitten echt grappige locaties tussen en hier en daar is het boek zelfs leerzaam. Zo ontdekte ik, als rasechte Limburgse, dat er in de 19de eeuw pogingen zijn gedaan om onze provincie aan te laten sluiten bij Duitsland. En dat de leider van de afscheidingsbeweging Baron Jan Lodewijk van Scherpenzeel Heusch in Kasteel de Berckt in Baarlo woonde. Een voor mij bekende plek. Dit voorbeeld is tekenend voor veel locaties in het boek. Op het oog onbenullige locaties, niet iets waar je daadwerkelijk naartoe zou reizen, maar met het verhaal erbij ineens een stuk interessanter.
Maar waarom dan maar drie sterren? Nou, dat is nu precies waar het een beetje wringt. Ik had het persoonlijk leuk gevonden als het ook daadwerkelijk locaties waren die de moeite waard zijn om naartoe te reizen. Want dan is het ook echt een reisgids. Daarnaast hadden het er ook een aantal minder mogen zijn. Sommige schandalen zijn niet zo bijster interessant. Dan heb ik liever 50 echt goede verhalen, dan 99 waarvan een deel niet geweldig is. Het voelt bij sommige verhalen of ze er een beetje vergezocht zijn en nodig om aan dat aantal 99 te komen.
De verhalen in het boek variëren van historische oorsprong tot meer actuele schandalen. Zo volgt er na ‘In de ban van de wreker’ (een verhaal over overspel en bedreigingen dat zich in 1998 afspeelt), een verhaal over een Nederlandse zeemeermin dat zich afspeelt in 1304. Verhalen over de Tweede Wereldoorlog gaan naadloos over in een verhaal over een rotonde die een landingsplek voor aliens moest worden. En ja, dit alles gewoon in ons eigen kikkerlandje. Het boek brengt in ieder geval het inzicht dat er toch wel veel bizarre dingen zijn gebeurd in onze geschiedenis.
Een van meest opvallende verhalen in het boek, vind ik ‘Van moordenaar tot miljonair’. De locatie is een villa waar een moord plaatsvond en wat later een logo werd.
“De moordzaak van de eeuw, noemden kranten het begin jaren zestig. Twee broers vermoordden in de tuin van een villa in het landelijke Baarn een jongen van veertien. Ze werden later miljonair en gebruikten de villa als logo van hun verzekeringsbedrijf.”
Hoe dit verhaal precies in elkaar zit, lees je in ‘De rare reisgids’.
Heb jij dit boek al gelezen? Laat me weten wat jij ervan vond!
Lees ook de blog ‘Judith leest ‘Miss yellow hair, hello!’ van Iris Hannema’.
Geef een reactie