GR5 etappe 7 Nieuw Vossemeer- Bergen op Zoom: van natuur naar cultuur

GR5 etappe 7 is de laatste volledige etappe die door Nederland loopt. Na Bergen op Zoom gaat de route namelijk de grens met België over. Daarover natuurlijk in een volgende blog meer. Via de rand van het dorp Nieuw Vossemeer beginnen we aan deze etappe. Na afloop lezen we trouwens het verhaal over Merijntje Gijsen, de hoofdrolspeler in de boeken van A.M. De Jong die hier vandaan kwam. Het beeld en het museum hebben we even over het hoofd gezien. Aan het begin van de route komen we wel nog langs een typisch Hollandse molen. Het levert een karakteristiek plaatje op.

Een molen bij Nieuw Vossemeer

GR5 etappe 7 begint langs het water

Al snel gaat de route langs het water. Heerlijk, als je het mij vraagt. Overal zitten vogels en daar wordt wandelgenootje Willy helemaal gelukkig van. De ganzen en eenden laten zich het meest zien. En dan zijn er ook nog de schaapjes op de dijk. Met hun langere haren en horens zijn het net grote wandelende knuffelbeesten. Dan loopt de route door de Oud-Glymespolder. Een groot open stuk met akkerlanden. Sommige mensen zouden de route saai noemen, maar wij genieten in volle teugen. Het is er ook de perfecte dag voor, niet te warm, niet te koud en rustig weer. Wanneer we bij een groepje bomen even pauzeren, hoort Willy een uil. We speuren tussen de takken, maar zien het beest helaas niet.

Foto's maken op de dijk
De route gaat langs het water
GR5 etappe 7
Knappe schaapjes op de dijk
Schaapje en lammetje genieten van het uitzicht
GR5-markering op een boom
GR5 etappe 7

Fort de Roovere

Waar ik normaal juist van de natuur ben, kijk ik deze etappe juist uit naar twee bezienswaardigheden. De ene is Fort de Roovere en de andere is de binnenstad van Bergen op Zoom. De uitkijktoren van het fort, als een trap zonder einde, laat zich van verre al zien. De GR5 gaat dwars over het terrein heen. Uiteraard beklimmen we de uitkijktoren. Van boven zie je pas echt de resten en vorm van de verdedigingswerken uit 1628. Dit is het grootste fort van de 17 exemplaren die nog in het landschap te herkennen zijn en deel uitmaken van de West Brabantse waterlinie.

We beklimmen de uitkijktoren van Fort de Roovere
De uitkijktoren van Fort de Roovere
Fort de Roovere
Fort de Roovere, het Mozespad

Het fort werd gebouwd om de Spanjaarden tegen te houden. Later zou het ook een rol spelen tegen de Belgen en de Fransen. Door het omliggende land onder water te zetten en op strategische punten forten te bouwen, werd de vijand weggehouden. Dat water een belangrijke rol speelt bij Fort de Roovere is wel duidelijk. De route voert ook ‘door het water’, een wandelpad dat in het water ligt met de naam Mozesbrug. In het midden stoppen we, gaan door onze knieën om op ooghoogte over het water te turen. Zo zien we alle vliegjes en libelles, de eenden die verderop dobberen en het riet dat uit het water steekt.

Aan de andere zijde van de Mozesbrug komen natuur en cultuur weer samen want het pad gaat door een stuk bos. Waar een paar kwikstaartjes voor ons uit vliegen, de felle gele buikjes goed zichtbaar.

De wegwijzers met de GR5
Wit-rode markering van de GR5
Aan de GR5 vlak voor Bergen op Zoom
Een stukje bos bij Fort de Roovere
Op weg naar de stad

Bergen op Zoom en het Markiezenhof

Door het groen gaat de route verder en de stad komt steeds dichterbij. Van bos en struiken gaat het over in aangelegde parkjes en wandelpaadjes. Het is overigens wel mooi, want de route gaat door een soort groene strook dwars tussen de woonwijken door. Langs het water van de Kleine Melanen en door een aantal parken en groene stroken om zo midden in het centrum van Bergen op Zoom uit te komen.

Op de GR5 onderweg naar Bergen op Zoom

In het centrum zien we direct een aantal historische gebouwen, herkenbaar aan de speklagen van baksteen. De route gaat dwars door het Markiezenhof. Het woonhuis van de hoge heren vroeger is nu museum. We hebben helaas geen tijd om dit te bezoeken, dat bewaren we voor een andere keer. We genieten van al het moois buiten, het zijn vooral de details die het doen. Zoals de trapgevels en vele torentjes. De gietijzeren hekjes met veel krullen en de poorten met gouden beschildering die toegang geven tot de winkelstraten.

Er is inmiddels een zonnetje doorgekomen en dus worden wij getrokken door de terrasjes. Bergen op Zoom staat niet voor niets bekend als Boergondisch bolwerk!

GR5 E7 Bergen op Zoom
Het centrum van Bergen op Zoom
Detail van het Markiezenhof in Bergen op Zoom
Muurschildering Bergen op Zoom
GR5 door een parkje in Bergen op Zoom
GR5 Bergen op Zoom
Bergen op Zoom
De Grote Markt Bergen op Zoom

Algemene informatie over GR5 etappe 7:

De GR5 etappe 7 loopt van Nieuw Vossemeer naar Bergen op Zoom.

Wij wandelden zo’n 20 kilometer en deden zo’n 5,5 uur over inclusief pauzes.

Deze etappe wandelde ik met collega Willy van Wandelmagazine. Zij parkeerde haar auto in Bergen op Zoom, waar ik haar ophaalde en we naar het beginpunt in Nieuw Vossemeer reden. Daar parkeerde ik mijn auto. Na afloop bracht Willy mij weer terug naar mijn auto.

Overnachten:

We hebben deze keer niet overnacht.

Lees meer over overnachtingsplekken aan de GR5 in de blog De fijnste overnachtingsplekken langs de GR5.

Eten en drinken onderweg:

Aan deze etappe ligt geen horeca, dus zorg voor een lunchpakketje voor onderweg.
Overigens kan het zijn dat er bij Fort de Roovere wel iets te koop is, maar dit is afhankelijk van het seizoen wanneer je wandelt. Wij waren er eind april en toen was er niets open.

Meer informatie over de route vind je op Wandelnet.

Zoek jij nog handige wandelspullen? Dan kun je vast wel terecht bij een van deze winkels.
Dit zijn affiliate links. Ik krijg een vergoeding als jij iets koopt, het kost jou niets extra.

OutdoorOutdoor

Wandel jij een keer met mij mee?

Zin om een keer met mij mee te wandelen? Dat kan! Ik organiseer met mijn wandelbedrijf Vita Walking regelmatig wandelingen en wandelreizen binnen Nederland en ook in heel Europa.

Banner Vita Walking algemeen