De wandelreis: voor elke wandelaar de geschikte vakantie
Sinds corona is het populairder dan ooit: de wandelreis. Het aanbod is sindsdien ook enorm gegroeid en de mogelijkheden zijn enorm breed. Zo is er voor elke wandelaar wel een geschikte wandelreis te vinden. De een wil liever alleen op pad, terwijl de ander liever met een gezellige groep gaat. Er zijn wandelaars die vooral mooi willen wandelen en er zijn sensatiezoekers die voor een echte uitdaging gaan. In dit blog een overzicht van de verschillende soorten wandelreizen die er zijn. (Vergeef me, ik vermoed dat ik nog heel veel niet benoem.)
Waarom een georganiseerde wandelreis?
Het grote voordeel van een georganiseerde wandelreis is dat je zelf niet alle losse elementen bij elkaar hoeft te zoeken. Je boekt een reis waarbij je ervan uit kunt gaan dat je mooie routes gaat lopen. Je hoeft zelf geen routes te zoeken, maar ook geen overnachtingsplekken of plekken om te eten of te drinken. Je krijgt instructies over wanneer je bijvoorbeeld zelf een lunchpakket moet regelen of wanneer er horeca aan de route ligt. Je krijgt informatie over de zwaarte van de route zodat je kunt inschatten of je conditie goed genoeg is. Grote kans dat je op de mooiste plekjes van die regio komt. Dat scheelt jou een hoop tijd en energie.
Een voorbeeld van een Nederlandse organisatie waar je terecht kunt voor een georganiseerde reis is 360 Explore wandelreizen.
Alleen of samen?
Wanneer je op zoek gaat naar een wandelreis, dan is de eerste vraag om te beantwoorden: wil je alleen op pad of liever met anderen samen?
Hiermee bedoel ik overigens niet of je daadwerkelijk in je eentje wilt gaan wandelen. Het gaat erom of je mee wil met een groepsreis of dat je liever hebt dat de reis is geregeld, maar je zelf met een route onderweg gaat. Zonder andere groepsleden, dus alleen of met een vriendin, partner of eigen groepje. Wanneer je hiervoor kiest, dan krijg je een document met de route en misschien wat informatie over wat je onderweg tegenkomt. De overnachtingen zijn voor je gereserveerd en vaak is ook het eten en drinken geregeld. Je gaat alleen aan de wandel en moet dus zelf je hotel zoeken en vinden en natuurlijk ook de route onderweg.
Voor mensen die het fijner vinden om samen met anderen op pad te gaan, is er de groepswandelreis. Je gaat dan met anderen aan de wandel en meestal worden deze reizen begeleid door een gids. Je hoeft dan niet zelf de route te zoeken en je gaat de hele dag als groep op pad. Soms zijn deze groepen erg groot, maar dat hoeft niet. Er zijn verschillende organisaties die kleinschalige groepswandelreizen aanbieden.
Groepswandelreis of liever individueel?
Elk type wandelreis heeft natuurlijk voor- en nadelen. Het is maar net wat je prettig vindt.
Een individuele wandelreis is geschikt voor mensen die liever alleen of met hun eigen groepje op pad gaan en daar liever geen vreemden bij hebben. Dit zijn vaak mensen die het fijn vinden om veel nog zelf te regelen en bepalen.
Een groepswandelreis is geschikt voor mensen die het fijn vinden om met een gids op pad te gaan. Iemand die de omgeving kent en ook kan ondersteunen als er hulp nodig is. Een gids vertelt vaak veel over waar er gewandeld wordt, dus op die manier leer je de omgeving goed kennen. Ook mensen die alleen op wandelreis willen, kunnen op deze manier gelijkgestemden vinden en hoeven dus niet helemaal alleen op pad. Of bijvoorbeeld mensen die voor het eerst een wat moeilijkere tocht door de bergen willen maken, gaan vaak met een groepsreis mee.
Welk niveau wandelreizen zoek je?
Ben je een beginner of wandel je vooral korte afstanden? Dan wil je vast niet direct mee met een bergwandelreis. Geen probleem, want ook op het gebied van niveau is er heel wat te kiezen. Zo zijn er organisaties die wandelweekenden van twee of drie dagen organiseren in Nederland of vlak daarbuiten. De routes zijn niet al te lang en je gaat over vlak terrein. Ideaal om je wandelconditie rustig op te bouwen.
Ben je wel een ervaren wandelaar en zoek je meer uitdaging, dan zijn daar natuurlijk ook geschikte wandelreizen voor. 360 Explore wandelreizen organiseert bijvoorbeeld echte uitdagende reizen door heel Europa. Denk aan een sneeuwschoentrekking in de Balkan of een kampeertrektocht in Scandinavië. Het kan allemaal!
Comfortabel of primitief
Daarnaast maak je vaak ook een keuze voor welk niveau comfort je zoekt. Zo zijn er wandelreizen waarbij je in heerlijk luxe hotels overnacht. Terwijl je op een trektocht in je in een tentje slaapt. Of bijvoorbeeld bij een huttentocht, dan slaap je schouder aan schouder in de lagers van een berghut. (een lager is een slaapverblijf voor veel personen, typisch in een berghut) Er valt zo enorm veel te kiezen! En natuurlijk zijn er ook organisaties die verschillende niveau’s van comfort combineren in een wandelreis. Je slaapt bijvoorbeeld alle nachten in een hotel, maar één nacht breng je onder de sterrenhemel of in een tentje door.
Kortom, er zijn enorm veel mogelijkheden. En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijke bestemmingen of de leeftijdsgroep waarin je je bevindt. Zo zijn er bijvoorbeeld wandelbedrijven die zich richten op 50-plussers. Of juist op gezinnen met kinderen.
Wil jij een keer een wandelreis ondernemen, dan is het verstandig om bovenstaande zaken eerst op een rijtje te zetten. Vervolgens kun je op zoek gaan naar een aanbieder die reizen aanbiedt die bij jouw wensen passen.
Succes met het uitzoeken van een de leukste wandelreizen!
Deze blog is gesponsord.
Alle foto’s zijn gemaakt tijdens een wandelreis in de Dolomieten, Italië.
Meer over wandelen vind je op de speciale wandelpagina.
Geef een reactie