Xàtiva – onontdekt pareltje in de Spaanse regio Valencia

Gastblog met tekst en foto’s van Jody Op den Buijsch.

Een traditioneel Spaans centrum, overblijfselen uit de tijd van de Iberiërs, Romeinen en de Moren en verschillende wandelroutes om er lekker op uit te trekken. Ik heb het over Xàtiva, een kleine stad op een uurtje rijden van de hoofdstad van de gelijknamige regio Valencia. In Xàtiva kun je lekker actief zijn, de natuur in en de Spaanse cultuur ervaren. Ik vertel je meer over deze stad met rijke historie – en natuurlijk een aantal wandelroutes in de buurt.

Over Xàtiva

Grote kans dat je nog nooit van Xàtiva hebt gehoord. Is dat wel het geval, dan komt dat waarschijnlijk door het ‘Castillo de Xàtiva’, het bekende kasteel dat de hele stad overziet. Hoewel kasteel misschien een overtrokken woord is: de buitenkant van het kasteel is grotendeels in tact, maar kunt er niet binnen. Het meer een ruïne dan een kasteel. Dat maakt het overigens niet minder indrukwekkend: vanuit hier heb je een prachtig overzicht over de stad en je kunt je er uren vermaken.

Naast dat kasteel zijn er gelukkig ook nog moderne voorzieningen: het gezellige centrum is voorzien van verschillende restaurants en musea. En, niet geheel onbelangrijk, je kunt er in alle rust overnachten na een stevige wandeling of relaxte zwembaddag: in Finca Escondida: een boutique B&B in de bergen van Xàtiva, op zo’n 10 minuten rijden van het centrum. Maar voor ontspanning komt inspanning, daarom neem ik je graag mee in de verschillende wandelroutes in en rondom Xàtiva.

Castillo de Xàtiva

Wandelroutes in en rondom Xàtiva

Al wandelend meer van de omgeving van Xàtiva ontdekken? I’ve got you! Ik deel graag een aantal wandelroutes met je.

#1 Wandelen naar het bekende kasteel

Een bezoek aan het kasteel mag niet ontbreken tijdens je trip naar Xàtiva. Vanaf het historische centrum loop je in ongeveer 30 minuten bergop richting het kasteel. Je kunt lopen via de openbare weg – hier kunnen ook auto’s komen, behalve op zondag – of via de ‘shortcut’: een steile trap die je de top brengt.

Eenmaal bovenaan bij de ingang kun je je beenspieren nog geen rust geven: het kasteel ligt uitgestrekt over de hele berg. Dat betekent de veters van je wandelschoenen nog een standje strakker, trekken en verder klimmen. Het uitzicht dat je ervoor terugkrijgt, is het helemaal waard. Zorg dat je – zeker in het weekend – je kaarten online reserveert. Dagelijks worden er slechts enkele kaarten fysiek bij de kassa verkocht.

Kasteel van Xàtiva

#2 Barranc de l’Encantada

Na ongeveer 3 kwartier in de auto rijden vanuit Finca Escondida sta je bij Barranc de l’Encantada: een route door een prachtige kloof. Je kunt de auto parkeren bij de nabijgelegen parkeerplaats op 5 minuten afstand van het eindpunt: een meer met een prachtige waterval. Of je kunt er via de wandelroute van 11km (ook geschikt om met oudere kinderen te lopen) naar toe wandelen.

Eenmaal boven zijn de uitzichten indrukwekkend. Richting het noorden kun je door de vallei lopen. Zorg dat je goede wandelschoenen draagt, want op de onverharde stukken is de wandelroute iets uitdagender. Vergeet geen stop te maken bij de ‘Gorg del Salt’ om – in het hoogseizoen – die welverdiende frisse duik te maken.

La Cova Negra

Vanaf Finca Escondida sta je na een korte wandeling bij La Cova Negra, wat letterlijk ‘de zwarte grot’ betekent. De grot zelf is leuk om een foto te maken, maar vooral interessant als  je geïnteresseerd bent in geschiedenis en archeologie. Daarnaast loop je door het heuvelachtige Bixquert – de groene, bergachtige wijk van Xàtiva. De wandelroute ernaartoe is niet heel intensief, maar levert wél mooie uitzichten op.

Los Chorradores de Navarrés

Tijdens een wandeling genieten van toffe uitzichten? Dan mag je de Los Chorradores in Navarrés niet overslaan. Vanaf de B&B sta je in ongeveer 20 minuten op de parkeerplaats waar de hike start. Tijdens je wandeling van een uur kom je verschillende watervallen en mooie uitzichten tegen. Nog niet moe? Je kunt ook de hele route lopen die in totaal 9 kilometer beslaat en ruim 6 uur in beslag neemt. De route eindigt bij het Escalona Reservoir, waar je een frisse duik kunt nemen na al die inspanningen.

Overnachten in Xàtiva

Na inspanning, komt ontspanning. En die vind je bij Finca Escondida gegarandeerd. De Nederlandse eigenaars Jody en Sander staan je bij aankomst op te wachten met een fris welkomstdrankje. Je verblijft in een van de twee gastenkamers met ensuite badkamer. Daar wacht een kamer met heerlijke boxspring, luxe badkamer en met prachtig uitzicht. Het verblijf heet niet voor niets ‘Finca Escondida’: een verborgen landgoed. Ultiem relaxen? Geen probleem, maak na je wandelingen een plons in het gedeelde zwembad. En geniet van een versgemaakt, vegetarisch ontbijt tijdens je verblijf voor wat extra energie.

Meer informatie en direct boeken? Bekijk de website: finca-escondida.com.