Waanzinnig wandelen op het eiland Santa Maria op de Azoren.

Veel mensen hebben wandelen op de Azoren op hun bucketlist staan.
Voor de echte wandelliefhebber heeft Santa Maria, een van de eilanden van de Azoren, iets bijzonders. De naam? Grand Rota de Santa Maria.
Een meerdaagse wandeling van ongeveer 85 kilometer in totaal. Eentje die met geen enkele andere wandeling te vergelijken is. Door het type paden, door de omgeving en de bezienswaardigheden en door de locatie, midden in de oceaan. Een waanzinnige wandel-ervaring gegarandeerd.
In deze blog vertel ik je alles wat je wilt weten over de Grand Rota de Santa Maria.

wandelen op de Azoren

Vijf afwisselende wandeldagen

De totale route is het beste op te delen in 5 wandeldagen. De reden is dat je dan op je gemak kunt wandelen. De afstanden lijken wellicht kort, maar er is genoeg te zien en doen onderweg. Zo heb je de tijd om even lekker op een terrasje neer te strijken of een duik te nemen bij het strandje dat alleen via een voetpad bereikbaar is. Het zeewater is namelijk het hele jaar door ongeveer 20 graden, dus dat is behoorlijk aangenaam. Daarnaast zijn er onderweg verschillende bezienswaardigheden, zoals het verlaten Franse satelliet-station of ga fossielen zoeken bij de grotten.

Verwacht geen wandelpaden zoals je in Nederland gewend bent. Wandelen op de Azoren is echt een uniek iets. De routes zijn enorm afwisselend ook wat betreft ondergrond waar je overheen gaat. Soms ga je dwars door weides, soms zijn het makkelijke zandpaden, soms zoek je je weg via grote stenen over een natte ondergrond en soms zak je tot je enkels in de modder. Ja, de route gaat ook wel eens over asfalt. En ook over kleigrond die als een blok aan je wandelschoenen blijft plakken. Wandelen op Santa Maria is altijd een avontuur! Dan heb ik het nog niet eens over de beekjes die overgestoken moeten worden. Verschillende deelnemers aan mijn wandelreis hebben al vaker gevraagd onderweg: “loopt hier echt een pad? Is dit echt de bedoeling?”

Klein maar fijn

Santa Maria is niet heel toeristisch. Dat heeft zo zijn voordelen, zoals de rust tijdens je wandeldagen. Maar houd hier wel rekening mee. Zo zocht ik drie dagen lang in allerlei kleine supermarktjes naar een fles zonnebrandcrème. Niet te krijgen, alleen in de hoofdstad Vila do Porto hebben de winkels dit in hun assortiment. In diezelfde hoofdstad vind je een stuk of 3 hotels en een jeugdherberg. In die laatste overnacht ik altijd. Bij voorkeur in een tweepersoonskamer met eigen douche. Deze zijn vergelijkbaar met een eenvoudige hotelkamer. De jeugdherberg is helemaal prima. Netjes schoon en heeft zelfs een zwembad. Het ontbijt is wel erg eenvoudig, verwacht hier niet te veel van. Gelukkig zijn er in Vila do Porto genoeg leuke zaakjes te vinden waar je wat lekkers kunt eten. Ook al om 8 uur in de ochtend.

Groepswandelreis Grand Rota de Santa Maria

Een paar keer per jaar wandel ik de Grand Rota de Santa Maria en jij kan mee!
We gaan in kleine groepjes van maximaal 6 personen, dus er zijn steeds maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

De wandelreis naar Santa Maria samengevat:
– gevarieerde wandeldagen
– waanzinnige uitzichten
– interessante bezienswaardigheden
– je gaat op pad in een kleine groep
– op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner)
– inclusief bagagevervoer
 rust in je hoofd
– een waanzinnige ervaring die je nooit meer gaat vergeten!

Bekijk alle informatie over deze wandelreis op de website van Vita Walking.

Groepsreis Santa Maria

Niets zo onvoorspelbaar als het weer

Gooi die weer-apps maar uit het raam! Ja, in Nederland kun je er misschien best op vertrouwen, maar op dit kleine eilandje midden in de oceaan is het weer voorspellen een kunst apart. De eilanders zelf doen geen moeite meer. Je merkt vanzelf wel hoe het is. Santa Maria is zo klein, dat wolken die op de radar zichtbaar zijn soms zomaar het eiland ‘missen’. Daarbij kent Santa Maria verschillende delen. Zoals de vulkaan Pico Alto in het midden, het vlakke en kale deel rond de hoofdstad Vila do Porto en de weelderige oostkant. Dorpjes als Sao Lourenco kennen een microklimaat. Hierdoor kunnen de weersomstandigheden enorm verschillen tussen verschillende plekken op het eiland. En de Pico ligt vaak in een wolk, terwijl de rest van het eiland in de zon ligt. Je merkt het direct tijdens het wandelen op Santa Maria, je gaat een berg voorbij en het weer is anders. Een kwestie van je eraan overgeven.

Vanwege het weer, raad ik je aan om ergens tussen april en november de Grand Rota de Santa Maria te wandelen. Juli en augustus kunnen overigens weer erg heet zijn, dus zijn ook af te raden. In het voorjaar en najaar kun je ongeveer een temperatuur van rond de 20 graden verwachten. In de nachten koelt het niet veel af, meestal is het dan maar een graad of 2 kouder. En het is er altijd en eeuwig vochtig. Mocht je ooit op Hawaii zijn geweest, dan herken je het klimaat wel een beetje. Santa Maria is minder extreem, maar heeft evengoed een subtropisch zeeklimaat. Het eiland is niet voor niets zo groen en kent veel bloemen. Daar staat tegenover dat het er veel en hard kan regenen. Gelukkig is mijn ervaring dat het vaak in de avonden en nachten regent en overdag juist droog is. Dat wil niet zeggen dat ik tijdens mijn wandelreizen daar nooit regen heb. Vaak zijn dat korte buien waarbij het niet afkoelt. Een regenjas is vaak zweterig en meestal laten we ons natregenen. De zon die vaak snel weer volgt, droogt je snel weer op.

Bijzonder overnachten

Wanneer je gaat wandelen op Santa Maria dan is het aan te raden om te overnachten via de organisatie Ilha a Pé. Zij verhuren shelters (een soort luxe berghutjes) die aan de route liggen. Tijdens mijn wandelreizen overnachten we hier ook. De Vita Walking wandelreizen zijn altijd inclusief bagagevervoer en eten. Dat betekent dat er een eenpansgerecht klaar staat bij aankomst in de shelter. Meestal een stoofgerecht of een dikke maaltijdsoep. Lekker en voedzaam. Je kunt aangeven of je vegetarisch bent of bijvoorbeeld geen vis lust. Zij houden hier dan rekening mee. Tijdens mijn georganiseerde reizen is bagagevervoer en het eten inclusief, wanneer je zelf boekt, kun je hiervoor ook kiezen. Een leuk weetje is dat Ioannis en Rita, de eigenaren van Ilha a Pé, alleen maar met lokale producten werken. Met lokaal bedoel ik dan producten van de Azoren. Zo krijg je bijvoorbeeld wel eens een diner met tonijn. Deze is dan door een visser van Santa Maria gevangen in de wateren rondom het eiland.

Ook het ontbijt kan worden verzorgd. Aangezien er in de shelters geen stopcontacten aanwezig zijn, krijg je het ontbijt in een koelbox. Het is lekker, biologisch en lokaal. Rita maakt zo zelf haar eigen yoghurt. Tip: aangezien je nooit zeker weet of de horeca onderweg geopend is, smeer een boterhammetje voor onderweg voor de zekerheid.

Zoals ik al aangaf, zijn er geen stopcontacten in de shelters. Er is 1 USB-oplaadpunt voor bijvoorbeeld je telefoon. De shelters zijn zo duurzaam mogelijk opgezet. En heel eerlijk, als je gaat wandelen op Santa Maria, dan heb je toch ook helemaal geen behoefte aan continu contact met de rest van de wereld. Dan wil je juist genieten van de rust en de natuur en even je hoofd leegmaken.

De energie in de shelters wordt opgewekt via zonnepanelen. En ook het warme water om te douchen komt van een zonne-installatie. Poepen doe je op een composttoilet met houtsnippers. Een prettig systeem, want het voorkomt vieze geurtjes veel beter dan een normaal toilet.

Nog een leuk weetje. Al het groen-afval wordt verzameld voor de kipjes die bij de laatste shelter aan de route rondscharrelen. De shelters zijn dus eenvoudig, maar niet primitief. Je hebt gewoon een warme douche en warm eten. Slapen doe je in een heerlijk bed, wel in je eigen slaapzak. Deze shelters liggen bovendien op de meest fantastische plekken. Met een beetje geluk heb je een zonsondergang waar menig schilder jaloers op zou zijn.

Shelter Lapa om te overnachten

Naar het einde van de wereld wandelen op de Azoren

Voor mij voelt wandelen op Santa Maria als wandelen aan het einde van de wereld. Zo’n klein eiland in die machtige oceaan. Misschien ben je wel bij deze blog uitgekomen door de aflevering die Floortje Dessing over Santa Maria en Ioannis en Rita maakte voor Floortje naar het einde van de wereld.

Wist je dat de Amerikaanse stad Boston op 4 uurtjes vliegen van de Azoren ligt? En vanuit Lissabon doe je er 3 uur over. Over reizen gesproken… De enige mogelijkheid om op Santa Maria te komen is per vliegtuig. Nee, er gaat geen ferry of andere boot. Dat is bij de andere eilanden van de Azoren overigens wel een mogelijkheid. Alleen Santa Maria is de uitzondering. De vluchttijd van het grootste Azoorse eiland Sao Miguel naar Santa Maria is zo’n 20 minuutjes.

Santa Maria is alleen per vliegtuig bereikbaar

Algemeen over wandelen op de Azoren – Santa Maria

Dit is vooral een algemene blog. Wil je echt sfeer proeven hoe het is om de Grand Rota de Santa Maria te wandelen, lees dan een van de blogs met een verslag per wandeldag. Op de speciale Santa Maria-pagina vind je alle info over dit prachtige eiland en wandelen op de Azoren.

Wanneer je een ervaren wandelaar bent, die ook gewend is om in de bergen te wandelen, dan kun je zelf je wandelreis plannen op de site van Ilha a Pé.

Ga je liever in een kleine groep op pad of ben je minder ervaren of wat onzeker of je dit wel aankunt, dan kun je mee op wandelreis van Vita Walking. Minstens 4 keer per jaar organiseer ik een groepswandeling op Santa Maria. We gaan dan met maximaal 6 personen op pad. Deze wandelreis is all inclusive (bagagevervoer, eten en drinken, drankjes op het terras, overnachtingen, transfers, noem maar op) en ik begeleid je over de route. Aangezien ik de route zelf al zo vaak heb gewandeld, kan ik zorgen dat jij zonder problemen alle paadjes en modder doorstaat. En jou een fantastische ervaring geven!

banner Vita Walking Wandelreis Santa Maria

Naam: Grand Rota de Santa Maria

Locatie: het eiland Santa Maria op de Azoren

Type: meerdaagse wandeling

Afstand: zo’n 85 kilometer in totaal

Overnachten en bagagevervoer: via Ilha a Pé

Hoe lang: 5 wandeldagen

Waarom: met geen andere wandelroute te vergelijken

Gemarkeerd: ja, met wit-rode markering zoals wij die in Nederland kennen van de lange-afstandspaden.

Zwaarte: stevig door stijgen en dalen en door de moeilijkheid van sommige paden

Groepswandelreis: via Vita Walking

ReizenReizen