Social media door heemkundeverenigingen verbroedert en maakt enthousiast.

Facebookpagina’s waar foto’s en verhalen over het eigen dorp gedeeld worden, trekken heemkundeverenigingen in deze tijd. Dat zorgt niet alleen voor mooie verhalen over vroeger, maar ook voor contact tussen oud-dorpsgenoten.

Verschillende dorpen in onze regio hebben een pagina waar dorpsgenoten oude foto’s en verhalen delen. Zo heeft Grathem ‘Grathem in beeld’, Wessem ‘Aod Wessem, Thorn ‘Herinner je Thorn’, Maasbracht ‘Oude foto’s van Maasbracht’ en Roermond ‘Roermond in beeld’. Wij gingen in gesprek met Ton Metsemakers van Stichting Buggenum Door De Eeuwen Heen over hun Facebookpagina ‘Mooi Buggenum’.

“We zitten met de heemkundevereniging boven in het oude klooster in Buggenum (De Roffert red.) en onze ruimte is alleen bereikbaar door drie lange trappen te beklimmen. Hierdoor zijn we voor veel dorpsgenoten slecht bereikbaar. Dus bespraken we met de vereniging hoe we beter naar buiten konden treden en onze dorpsgenoten beter konden bereiken. Zo is het idee van een Facebookpagina ontstaan” vertelt Ton.

De heemkundevereniging startte met het plaatsen van foto’s uit eigen archief. Al snel volgden leden van de pagina met het posten van hun eigen oude foto’s. Ton lacht: “De berichten worden beoordeeld voordat ze geplaatst worden, hoor! Wij willen graag de kwaliteit van de pagina hoog houden, zodat onze volgers de pagina graag blijven bezoeken. Voor wazige of onduidelijke foto’s is geen plaats.”

Van de ruim 320 leden is ongeveer de helft momenteel inwoner van Buggenum. De andere helft zijn oud-inwoners. Ton vertelt trots: “Het is echt leuk om te zien. Soms ontstaan er completen discussies over wie er op de foto’s staat of welk verhaal er bij een foto hoort. En sommige mensen die elkaar uit het oog waren verloren, zijn via ‘Mooi Buggenum’ weer met elkaar in contact gekomen.”

Ton is blij dat de pagina een plek is waar jong en oud samenkomt. Lies van Bilsen-Theelen (88 jaar) woont sinds een paar jaar niet meer in Buggenum. Zij bezoekt de Facebookpagina regelmatig: “Het is zo mooi om die oude foto’s te zien. Ik ben zelf naar de zolder gegaan om een stapeltje uit te zoeken. Mijn zoon heeft die toen ingescand zodat ik ze op de pagina kon plaatsen.” Ton bevestigt dit beeld: “Er zijn zelfs mensen die hele foto-albums komen brengen, zodat wij die in kunnen scannen en online plaatsen op ‘Mooi Buggenum’.”