Rondom Dresden: de Sächsische Weinstrasse ontdekt

Wie een citytrip naar Dresden doet, moet ook minstens een dag uittrekken voor al het moois dat rondom de stad ligt. Zo kun je de Sächsische Weinstrasse rijden. Deze route leidt je via rustige wegen door prachtige natuur langs kastelen en wijngoeden.

We lezen: ‘De Sächsische Weinstrasse is een 60 kilometer langgerekt wijnbouwgebied in het oosten van Duitsland.’ Wie dan de conclusie trekt dat je dat in een middagje wel allemaal gezien krijgt, is wat voorbarig. Dit gebied ligt bezaaid met de mooiste kastelen, landhuizen en wijngoeden. Soms echt aan de oevers van de Elbe en soms wat verder verstopt op de heuvels. Wie een goede indruk van het gebied wil krijgen, heeft daar minstens een dag en liefst nog wat langer voor nodig.

Onderweg over de Sächsische Weinstrasse

Oude sekt

De zon zakt langzaam en de temperatuur wordt eindelijk iets meer dragelijk. We draaien net de parkeerplaats van Schloss Wackerbath op, na een dagje museum-hoppen in Dresden. Op nog geen kwartier rijden van het centrum van de stad, ligt dit slot, een van Europa’s oudste sektproducenten. Al in 1727 worden deze wijngaarden aangekocht en gestart met de bouw van het slot. En een dikke eeuw later (1836) starten ze met het produceren van sekt. Maar dat slot? Waar ligt dat dan? Onze aandacht wordt namelijk direct getrokken door een strak, modern gebouw.

Het strakke, moderne gebouw blijken de wijnkelders te zijn. Hier liggen, onder de grond, duizenden vaten en flessen met het druivennat te rijpen totdat het de perfecte smaak bereikt. Hypermodern, in schril contrast met de barokke gebouwen die we verderop door de ramen zien liggen. De sekt onstaat in de fles. Deze staat gekanteld en dan wordt er gist toegevoegd. Volgens onze gids worden de flessen iedere dag geschud en iets verder gekanteld. Daarmee ontstaat de perfecte bubbel. En bij elke fles hoort een eigen drinkspreuk. Ze lepelt er zo een aantal op, in het Duits uiteraard, tot grote hilariteit van een groepje sektproevers.

De presentatie van de verschillende soorten Sekt.
Daar proosten we op!

Wijnpicknicken

Dan is het tijd voor een wandeling over het terrein. De rust keert heel snel terug, wanneer we tussen de wijnranken door slenteren. Er hangen al best wat flinke druiven, ook al is het pas zomer en nog lang geen oogsttijd. Tussen de bomen bij het slot ligt een stelletje te genieten van de zon. En van een fles wijn. Later zien we dat meer mensen doen. Ze halen een fles wijn en wat glazen en verdwijnen tussen de boompjes op de helling. Wij schuiven aan op het terras voor een diner. Uiteraard met bij elke gang een passende wijn.

De tuinen waar gepicknickt wordt.
De druiven die straks tot wijn zullen worden.
Schloss Wackerbarth.
Van de druiven aan de wijnranken tot het nat in de fles.
Een heerlijke forel die erg goed smaakt bij de wijn.
Een voorgerecht om van te smullen!
Een nagerecht met een iets zoetere wijn, heerlijk!

Over de wijnstraat

De volgende ochtend stappen we weer in de auto. Het klinkt wat tegenstrijdig: een autoroute met de naam Weinstrasse. Maar de Sächsische Weinstrasse is meer dan wijn. Onze eerste stop is Schloss Moritzburg. Een lange straat in het dorp eindigt ineens, dan ligt het al voor ons. We zien de sprookjesachtige weerspiegeling van een enorm, geel kasteel in het water van het meer. Over de lange oprijlaan lopen we richting het kasteel. Hierdoor lijkt het kasteel op een soort eiland in een meer te liggen, wel aan twee kanten verbonden met het land.

Schloss Moritzburg.

De kasteel was ooit het jacht- en zomerverblijf van koning Augustus de Sterke. Zijn invloed op de stad Dresden was enorm, want hij was verantwoordelijk voor de verbouwingen van enorme, barokke bouwwerken zoals het Residenzschloss, de Zwinger en zelfs de bouw van de Frauenkirche. Ook dit kasteel werd, in zijn opdracht, door architect Pöppelmann onder handen genomen. Tegenwoordig is niet alleen het kasteel te bezichtingen, maar ook de fazantentuin met een klein kasteeltje en de vuurtoren. En het achterliggende bosgebied nodigt uit voor een heerlijke wandeling door de natuur.

Het kasteel heeft een sprookjesachtige uitstraling.
Schloss Moritzburg.
Schloss Moritzburg.
Schloss Moritzburg.

Meesterlijk Meissen

Onze tour over de Weinstrasse gaat verder. Ineens rijden we weer richting de Elbe en zien we een dorpje op een heuvel. Eigenlijk is het vooral een soort fort met een aantal torens dat de aandacht trekt. We rijden door smalle, kronkelstraatjes omhoog, om op een plein uit te komen, dat midden tussen de gebouwen ligt die we van een afstandje al zagen. Het lichtgekleurde deel blijkt het laat-gotische kasteel Albrechtsburg te zijn en de donkere torens zijn van de kathedraal van Meissen. De gebouwen zitten aan elkaar vast en alhoewel ze allebei gotisch zijn, onstaat er een vreemd contrast door het witte deel van het kasteel en de donkere muren van de kathedraal.

De kathedraal van Meissen.
Kasteel Albrechtsburg.

De kathedraal staat bekend als een van de smalste exemplaren in Europa. Niet gek, want gebouwd op de top van een heuvel, in dezelfde periode als daar Albrechtsburg al gebouwd werd. Helaas mogen wij niet naar binnen omdat er een concert aan de gang is. We gluren even naar de kleine binnentuin en die doet vermoeden hoe de rest van het gebouw eruit ziet…

Meissen kent veel oude, mooie gebouwen.
Een van de deuren van de kathedraal.

Algemeen

De Sächsische Weinstrasse is een autoroute, die grofweg de rivier de Elbe volgt. De route staat duidelijk aangegeven met bruine bordjes.

Meer informatie over deze autoroute vind je bij Tourismus Dresden en op de site over de regio Sachsen.

Overnachten

Het Radisson Blu Hotel in Radebeul ligt op ongeveer 8 kilometer van het stadscentrum van Dresden. Het is een groot complex met erg uitgebreide wellnessfaciliteiten. Je staat zo in het centrum van de stad, maar neem ook vooral de tijd om jezelf te laten verwennen met een facial, een massage of een rondje sauna. Wil je aan je conditie werken? Trek dan baantjes in het grote binnenbad.

Kortweg, dit hotel is een aanrader vanwege de fijne bedden, de uitgebreide wellness en het heerlijke ontbijt.

Doen

Bij Schloss Wackerbarth kun je terecht voor allerlei evenementen, het hele jaar door. Van de ‘sparkling wine tour with tasting’ tot een ‘vineyard hike’. Ook is het mogelijk om er te lunchen en dineren. Of combineer een tour of activiteit met een diner.

In het dorp Moritzburg ligt uiteraard Schloss Moritzburg. Maar er is nog veel meer te ontdekken in deze omgeving. Zoals de historische Lössnitzgrundbahn, een historische trein tot roofvogels in het wildreservaat.

In het stadje Meissen vind je Albrechtsburg en de kathedraal. Deze gebouwen mag je niet missen. Maak ook zeker een wandeling door de rest van het stadje.

Deze blog is gesponsord.

Stap jij graag op de fiets? Dan kun je deze regio ook heel goed op de fiets ontdekken.
Michal van de site Van hier tot Timboektoe schreef de blog Fietsen langs de Elbe van Dresden naar Meissen via Schloss Moritzburg.

Ik organiseer regelmatig wandelreizen naar de regio Sachsen in Duitsland.
Tijdens deze wandelreizen laat ik je alles van deze prachtige omgeving zien en proeven!