Roadtrip West-Canada – deel 1

Al vaak had ik gehoord: om met een camper door Canada te reizen, is het ultieme gevoel van vrijheid. Nou, dat wilden we dan wel eens ervaren. Hoe het ons afging om met een camper te reizen, lees je in de blog Op pad met een camper.
Wil je weten welke route wij gevolgd hebben en wat we je daar kunt verwachten, dat lees je hier.

Dag 1: Manning Park

De eerste dag kun je nog niet heel ver reizen, omdat de camper ophalen, boodschappen doen, tanken etc veel tijd kost. Manning Park is een prima bestemming voor de eerste dag waarbij je direct vanuit de stad in de natuur belandt. Een dikke twee uurtjes rijden vanuit Delta – Vancouver en je zit midden in de natuur. De eerste campground rijd je dan ook makkelijk voorbij, want staat slechts met een geel bord langs de weg aangegeven. Een paar meter verder ligt een grote lodge met parkeerplaats en die is niet te missen. Bij de lodge kun je een warme kop koffie halen, eventueel ook ontbijten en is er een geldautomaat en wifi. De kampeerplaatsen zijn erg mooi, liggen midden in de natuur en geven veel privacy. Er staat een picnictafel, maar verder zijn er geen faciliteiten. Kies voor een plekje aan de rivier, als dat mogelijk is, want daar hoor je ook niets meer van de snelweg waar de campground aan ligt. Vanuit de campground zijn er mooie wandelingen te maken.
Campground: Coldspring Campground

Dag 2: Kelowna

Manning Park was begin september regenachtig en vrij koel. Dat geldt absoluut niet voor de bestemming op dag 2: Kelowna. Deze stad ligt in de Okanagan Valley aan Lake Okanagan en de regio leent zich uitstekend voor de druiventeelt. Dat zegt genoeg over het klimaat hier. Een lekker warm zonnetje en 10 graden meer dan in Manning Park. De stad is vanuit beide zijden van de rivier te bereiken, maar de westzijde is de mooiste route om vervolgens via een bijzondere brug de stad in te rijden. Bijzondere brug, want deze ligt voor een groot gedeelte in het water, er is een klein gedeelte hoger zodat er boten onderdoor kunnen.

Kelowna is een gezellig stadje met een aantal mooie stranden aan Lake Okanagan. Hier vind je buiten de stad een aantal campground en in de stad verschillende RV-parken. Hiawatha RV Park is van alle gemakken voorzien en heeft zelfs een zwembad. Je hoeft de straat maar over te steken om bij het strand te komen. De plekken op het park zijn wel klein, mocht je een groter model camper hebben. En hierdoor heb je ook niet veel privacy.
RV-park: Hiawatha RV Park

Dag 3: Revelstoke

De rit door de Okanagan Valley van Kelowna naar Revelstoke is prachtig. We zijn pas 3 dagen op pad en direct wordt duidelijk hoe veelzijdig het landschap van het Westen van Canada is. Waar we de eerste dag nog in de bossen en bergen zaten, zo kreeg op dag 2 het landschap een mediterraans uiterlijk en veranderde op dag 3 naar bergen en meren, maar we ook uitgestrekte vlaktes.

Via Vernon rijd je omhoog richtig Revelstoke. Neem voordat je bij Enderby komt de oostelijke route en geniet van de rust en een prachtige route door de bergen. Ja, de weg is geen snelweg en dus smal, maar er is nauwelijks verkeer en het landelijke uitzicht compenseren dat volledig.

Revelstoke is een klein stadje met een gezellig centrum. De campground ligt net buiten de bewoonde wereld, in de natuur, aan het Williamson Lake. Een erg mooie plek aan het meer, waar je ook een mooie wandeling omheen kunt maken. (als er geen beren in de buurt zijn) Enige nadeel van deze campground is, dat deze ook door de plaatselijke jeugd als plek om te relaxen en bbq’en gebruikt wordt en dit erg luidruchtig kan worden. Verder is het een mooie plek met mini-golf en winkeltje. Mocht het winkeltje gesloten zijn, dan kun je altijd terecht bij de eigenaren, die je voorzien van wat je nodig hebt.
Campground: Williamson Lake Campground

Dag 4 en 5: Banff

De route van Revelstoke naar Banff loopt door de bergen via Roger’s Pass, de pitstop Golden en via Kicking Horse Pass. Trek voor deze route een complete dag uit, want zeker als het weer wisselvallig is (wat vaak voorkomt op de ‘Passen’), is deze route best een zware route om te rijden. Daarnaast passeer je een tijdzone en gaat de tijd dus een uur vooruit.

In Goldon kun je tanken en lunchen, want dit plaatsje leeft op reizigers die even een pitstop maken. Het eerste gedeelte van de route is door de bergen en bossen, waarbij je prachtige uitzichten hebt over de enorme meren die er liggen.  Wanneer je voorbij Kicking Horse Pass bent, kun je de snelweg richting Banff nemen en kan ook de bestuurder even ontspannen.

Banff is een stadje in de Canadian Rockies dat eruit ziet als een echt wintersportplaatsje. Enorm toeristisch, maar ook erg mooi. Onze campground ligt buiten dit stadje, midden in de natuur, met erg ruime kampeerplaatsen. Vanuit de campground is het mogelijk om de bus te pakken (vaak gratis, anders 2 CAD) naar het stadje. Het is ook wel eens fijn om de camper te kunnen laten staan, dus de meeste mensen die meer dan een nacht blijven, doen dit dan ook. Het is ook zeker de moeite waard om meer dan een nacht in Banff te blijven, want er is genoeg te zien en doen. Door het busvervoer zijn alle mooie plekken ook goed te bereiken, zonder je druk te hoeven maken over parkeren.

Zo is Banff een gezellig stadje met veel winkeltjes en restaurants aan de Bow River. Wandel langs de rivier naar Bow Falls en klim vanuit daar omhoog naar het Fairmont Spings Hotel. Loop zeker even binnen, want het is de moeite waard, neem een kop koffie of lunch en loop even door naar het terras en geniet van het prachtige uitzicht op de Canadian Rockies. Vervolgens kun je een gondel nemen naar Sulphur Mountain of een bezoekje brengen aan het Banff Park Museum met opgezette versies van alle dieren die in het park voorkomen. Daarna kun je nog naar Cave & Basin, de warmwaterbronnen van Banff. Zet je even over de enorme stank van de zwaveldampen heen en dan is dit een enorm interessante excursie.
Campground: Tunnel Mountain Trailer Court

Dag 6: Lake Louise

De route van Banff naar Jasper over de Icefields Parkway is er eentje om ruim de tijd voor te nemen. Er zijn erg veel mooie stops op deze route en daarom splitsen wij de route in tweeën door de overnachten bij Lake Louise.
Maak bij vertrek uit Banff eerst even een stop bij Lake Minnewanka en spendeer wat tijd aan een wandeling. Dit is het grootste meer in de parken van de Canadian Rockies, je kunt dan ook niet zien waar het meer eindigt. Dit is een kunstmatig meer en op de bodem heeft vroeger een dorp gestaan. Een bizar idee want alles ziet er erg natuurlijk uit. Neem vervolgens niet de rechtstreekse snelweg naar Lake Louise, maar de Bow Valley Parkway. Grote kans dat je dan ook wat wildlife in de berm tegen komt! De weg splitst zich grotendeels waardoor je op een rijbaan door de natuur heen rijdt. Ook liggen hier al de eerste stops die de moeite waard zijn, zoals Johnston Canyon. (zelfs buiten het hoogseizoen niet mogelijk om te parkeren, zo druk was het)

Aan het einde van deze Parkway ligt het beroemde Lake Louise. Hier merk je pas echt hoe toeristisch het gebied is. Door de uitgestrekte natuur zie je vaak niet heel veel toeristen, maar bij Lake Louise is een gigantische parkeerplaats en komen de fotograferende Japanners je al tegemoet. Neemt niet weg dat Lake Louise het eerste echte blauwe meer is dat we zien op deze reis en dat de kleur en gletsjer die in het meer uitmondt absoluut een bezoekje waard zijn. Loop even voorbij het hotel en de Japanners en volg het pad langs het meer. Na een paar minuten wandelen keert de rust vanzelf weer terug!

Rijd ook door naar Moraine Lake, wat als een van de mooiste meren van Canada wordt beschouwd. En houd rekening met een straffe wind. Want waar bij Lake Louise het zonnetje lekker schijnt, kan het bij Moraine Lake verraderlijk koud zijn. Als je denkt dat het ene meer echt het meest blauw van kleur is, dat mogelijk is, dan vergis je je. Ieder meer in dit gebied lijkt weer meer blauw dan het andere. Loop bij Moraine Lake vanuit de parkeerplaats naar links, dit is een leuk paadje via de rotsen en je komt boven op de berg rotsen uit vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het meer.
De campground ligt vlakbij het plaatsje Lake Louise, dat bestaat uit een paar winkels en restaurants. De campground ligt in de natuur tussen het spoor en een riviertje en heeft ruime plaatsen in het bos.
Campground: Lake Louise Trailer Campground

Lees hier het vervolg Roadtrip West-Canada deel 2.