Reisfotografie: waarom ik met een spiegelreflexcamera op pad ga
Als tekstschrijver hoor je mij niet heel vaak over fotografie. Onterecht, want foto’s zijn een enorm belangrijk deel van mijn werk. Grote kans dat de foto’s jou overtuigen om een reisverhaal van mij te lezen. Ik ben me hier zeker van bewust en besteed dus veel tijd aan mijn ontwikkeling op het gebied van fotografie. En ik zorg voor goed materiaal.
Typisch is het. Reisbloggers die alleen met hun telefoon foto’s maken voor hun blogs zeggen bijna allemaal: “Tegenwoordig kun je met een telefoon net zo’n goede foto’s maken als met een grote camera.” Maar spreek je reisbloggers of reisjournalisten met een systeemcamera of spiegelreflexcamera, dan hoor je toch een ander verhaal. Ja, met een telefoon kun je fantastische foto’s maken, maar met een grote camera kun je toch net wat meer. Of eigenlijk heel veel meer. Hoe beter je je eigen camera en de functionaliteit kent, hoe beter je fotografie.
Camera’s zo licht als een veertje
Ik word wel eens raar aangekeken, als ik weer met mijn zware spiegelreflexcamera kom aanslepen. “Wandel jij echt hele dagen met dat ding om je nek?” vragen ze dan. Ja, ik wandel hele dagen met mijn Canon in de hand of om mijn nek. Ik heb nog een oudje. Dus een behoorlijk zwaar exemplaar. Wanneer ik mijn fototoestel, fototas en extra lens meeneem in mijn handbagage in het vliegtuig, heb ik al zo’n 5 kilo op de teller.
Overigens is dit mijn eigen keuze. Ik ben blij met mijn camera en wil geen andere. Dat gewicht is tegenwoordig niet meer nodig. Een goede systeemcamera is perfect geschikt voor mooie fotografie en weegt een stuk minder. Slepen met kilo’s aan fotomateriaal is tegenwoordig dus zeker geen noodzaak meer.
Zo weegt de Fujifilm X-T3, een systeemcamera die geschikt is voor de professionele fotograaf, slechts 539 gram.
En de Fujifilm X-T30, een voordeligere variant voor de hobby-fotograaf, weegt zelfs maar 383 gram.
Meer details over de Fujifilm systeemcamera vind je op de website van Foto De Vakman.
Ook Sony is een goed en betrouwbaar merk voor een systeemcamera.
De Sony A5100 is ook vederlicht en weegt maar 283 gram.
Het meest populaire type is overigens de Sony A7 met een gewicht van 650 gram inclusief lens.
Er zijn overigens talloze varianten van de Sony systeemcamera te koop, inclusief en exclusief extra lenzen en andere accessoires.
Spiegelreflexcamera: mijn favoriet
Persoonlijk heb ik dus een spiegelreflexcamera. Deze zijn altijd wat zwaarder dan een systeemcamera. Dit komt omdat, de naam zegt het al, er een spiegel in de camera zit. Ik vind het juist prettig dat mijn camera wat zwaarder is. Daardoor ligt deze wat vaster in de hand en dat vind ik prettig fotograferen.
Daarnaast hebben spiegelreflexcamera’s een optische zoeker, terwijl systeemcamera’s een digitale zoeker hebben. Dit betekent dat je bij een spiegelreflexcamera direct ziet wat je in beeld krijgt, terwijl dit bij een systeemcamera eerst omgezet wordt in een digitaal signaal. Sommige mensen zeggen dat ze merken dat hier een kleine vertraging in zit.
Verschillen tussen je telefoon en een goede camera
Het grote verschil tussen foto’s die je op je telefoon maakt en met een grote camera, is de kans op ruis. Doordat camera’s een veel grotere sensor hebben, valt er veel meer licht binnen, dan bij een telefoon. Heb je veel licht van buitenaf bij het fotograferen, dan zie je misschien niet veel verschil. Maar fotografeer je op een donkerdere plek, dan zul je zien dat je foto’s op de je telefoon veel meer ruis bevatten. Dat betekent dat de foto veel waziger is. Foto’s gemaakt met een camera zijn dan veel scherper en hebben betere, heldere kleuren.
En ander verschil is de mogelijkheid om veel scherpte-diepte in je foto’s te brengen. Ik ben dol op foto’s met veel scherpte-diepte. Door in te zoomen op een bepaald element en de achtergrond wazig te houden, krijgen je foto’s direct een kunstzinnigere uitstraling. Als ik aan de wandel ben, is het juist leuk om bepaalde elementen onderweg in close-up in beeld te brengen met een wazige achtergrond. Zelf gebruik ik mijn 50mm-lens om heldere foto’s met veel scherpte-diepte te maken.
En wist je dat wanneer je inzoomt met je telefoon, dat je in werkelijkheid meestal de foto’s bijsnijdt en dus op kwaliteit inlevert? Grote kans dat je foto juist pixelig wordt. Met een grote camera met een zoomlens zoom je echt in en verlies je geen kwaliteit. Dat voorbij hupsende vogeltje krijg je scherp in beeld, zonder al te dichtbij te komen en het beestje weg te jagen!
Vergroot je kennis over fotografie en gebruik goed materiaal
En als laatste is er nog een belangrijke reden waarom ik met een spiegelreflexcamera op pad ga. Ik maak regelmatig reportages voor print, dat wil zeggen voor tijdschriften en kranten. En daar mag ik alleen foto’s aanleveren die gemaakt zijn met een camera. Wanneer foto’s gebruikt worden voor print, is namelijk de ruis, die bij foto’s van een telefoon ontstaat, veel duidelijker zichtbaar.
En ik had het over mijn eigen ontwikkeling op het gebied van fotografie. Dat doe ik enerzijds door er veel over te lezen en door op fotografiereis te gaan met Rocky Roads Travel. In het algemeen is het ontzettend leerzaam om met een ervaren fotograaf op pad te gaan. Kijk hoe hij of zij kijkt. En vaak leer je wat handige trucjes om je foto’s net wat spectaculairder te maken.
Welke manier van fotograferen bij jou past? Dat is een heel persoonlijk iets.
Ook al is het voor je hobby, dan nog ben ik een voorstander van goed materiaal. Het maakt het fotograferen namelijk veel leuker en makkelijker.
Ga naar een speciaalzaak en laat je adviseren.
Nu alvast inlezen? Op de site van Foto De Vakman vind je alle informatie over camera’s, accessoires en fotografie.
Lees meer algemene blogs over wandelen en mijn werk als reisjournalist en reisblogger.
Geef een reactie