Oetdoor: luxe genieten op de camping in de Achterhoek

In maart 2021 opende Oetdoor in de Achterhoek haar deuren. Een nieuw concept van Manon Hollink die al heel wat ervaring in de reiswereld heeft met haar organisatie Yeti-reizen. Doordat corona roet in haar reisplannen gooide, besloot ze haar favoriete bestemming naar de Achterhoek te halen. Oetdoor is camping en glamping met een vleugje Scandinavië. En samen met Kim van Kim around the world mocht ik twee nachtjes Oetdoor ervaren!

De tenten van Oetdoor

Wanneer we de parkeerplaats van Camping De Waltakke (waar Oetdoor aan grenst) op draaien, zien we de groene vlaggen met het logo van Oetdoor, een rendiergewei, al wapperen. Het terrein bestaat grofweg uit drie delen: het Sami-veld voor de kampeerders met een eigen tent of caravan, het middengedeelte met de Scandinavische bell-tenten en het deel waar een grotere vijver ligt waar je kunt zwemmen en suppen. Manon is bezig met het poten van kruiden als we aankomen. Vrolijk geeft ze uitleg en wijst ons de tent Abisko. Vernoemd naar de noordelijkste plaatsje van Zweden.

De tent heet Abisko

Nu is dit mijn eerste keer dat ik aan glamping doe. Maar we zijn allebei verbaasd wanneer we bijna een complete hotelkamer in de tent aantreffen. Een groot tweepersoonsbed, een nachtkastje met waterkoker en koffie en thee, servies, bestek, handdoeken, een grote mand met ontbijtspulletjes, sfeervolle verlichting en zelfs kussen met rendieren. Volledig in stijl en zo luxe heb ik nog nooit gekampeerd!

Ons thuis bij Oetdoor
Een complete hotelkamer in een tent

Laat dat vuurtje branden!

Manon gooit alvast wat hout in de houtkachel die de hottub verwarmd en geeft ons de opdracht om dat vuurtje brandende te houden. Ondertussen starten wij alvast met een vuurtje voor onze tent om dadelijk ons avondeten boven te verwarmen. De benodigdheden staan klaar: een grote jute zak met houtblokken, een aansteker en een aanmaakbolletje. Geïnspireerd door wat foto’s op Instagram hebben we alle ingrediënten mee om een nacho-schotel te maken. Maar eerst moet dat vuurtje aan! Met alle aanwezige benodigdheden lukt dat razendsnel. Ape-trots (want onervaren als het om stoken gaat) zitten we voor ons kampvuurtje. Met een ketting met haak hangen we een grote gietijzeren pan boven het vuur. Ook het koken van ons eenpansgerecht blijkt een makkie! Ondertussen wandel ik een paar keer naar de hottub om daar het vuurtje ook gaande te houden.

Een zelfgemaakt kampvuur
Nacho's boven het kampvuur

Bubbels en een serenade

Na ons heerlijke diner, is de hottub inmiddels op temperatuur. In de koelkast van de Stuga vinden we alle verdere benodigdheden voor een borrel in de hottub. Plankje met kaas en vlees en natuurlijk een fles Achterhoekse bubbels. Overigens is zelfs de chips van Achterhoekse origine! En zo eindigt onze eerste avond bij Oetdoor. Met een glas bubbels in de hand zien we de zon in het Achterhoekse veld zakken. Langzaam koelt het af, maar het warme water van de hottub houdt ons warm. Op de achtergrond houden de kikkers in de vijver een kwaakconcert. Een serenade aan ons?

Bubbels in de hottub
Borrelplankje erbij
Uitzicht vanuit de hottub

Achterhoeks ontbijt

Na een heerlijke nacht slaap, en nee, gelukkig hoefde ik niet mijn bed uit voor een toiletwandeling, piept de zon de volgende ochtend alweer door de bomen. Vandaag staat er actie op het programma! Maar eerst ontbijt. We nemen de gevulde mand erbij en stallen alles uit op de picknicktafel voor onze tent. Van honing tot crackers, brood, koeken, yoghurt, kaas en ga zo maar door. Alles komt hier uit de regio. Smullen maar!

Buiten ontbijten
Lokale producten

Scandinavisch varen

Tijdens ons verblijf zijn de invloeden van de Achterhoek en van Scandinavië steeds fijn in balans. Na ons Achterhoeks ontbijt is het tijd voor Scandinavisch varen. Oetdoor heeft namelijk mountainbikes, fietsen, sups en kano’s ter beschikking. Inschrijven doe je in de Stuga en dan mag je er gratis gebruik van maken. Wij besluiten de drie-persoons kano te kiezen. Varen kan op de zwemvijver, maar aangezien de kano een behoorlijk formaat heeft kiezen wij voor het ruimere sop. We laden de kano op een handig karretje en wandelen de weg af totdat we bij een brede sloot komen. Vanaf de brug over de Bolksbeek zoeken we naar een handige plek om de kano te water te laten. De steile oevers met kniehoog gras zien er niet heel handig uit hiervoor…

Dan zien we een platgetreden stukje gras. We slepen de kano erheen. Klappen het karretje in en leggen deze in de kano (super handig!). En we duwen de boot het water in. Kim stapt in de boot en ik kan wonderwel makkelijk erbij stappen zonder om te kiepen.

Er staat een flinke stroming op de Bolksbeek, dus we besluiten stroomopwaarts te varen, zodat we niet dadelijk in Duitsland eindigen en niet meer terug kunnen. Het vergt even oefenen met de peddels, maar uiteindelijk hebben we best de vaart erin. Met één afwijking… we draaien regelmatig een rondje… We besluiten ons erbij neer te leggen, we varen tenslotte wel. En wat is het hier prachtig! De stilte, af en toe horen we een tractor in de verte. Er hangt een lichte mist over de velden en het water. Volgens een local die we tijdens onze wandeling naar de beek tegenkwamen, zitten er nesten met zwanen in het gras van de oevers. Maar die zien wij niet.

In de kano in de Achterhoek

Scandinavië of de Achterhoek? Ach, wat maakt het ons uit!

Na een middag achtjes draaien op de Bolksbeek, rommelen onze magen weer. Dus terug naar Oetdoor en stoken maar! Het vuurtje brandt en we besluiten dat ons diner in stijl met onze overnachtingsplek moet zijn: luxe in de buitenlucht. Een tomaten-ravioli-soep staat op het menu. Met een glaasje bubbels erbij. Moe naar voldaan leunen we achterover in de houten stoeltjes die voor onze tent staan. Scandinavië of de Achterhoek? Ach, wat maakt ons het uit!

Genieten bij Oetdoor
Een luxe diner bij het kampvuur

Algemene informatie

Oetdoor ligt bij het leuke plaatsje Lochem in de Achterhoek in Gelderland.
UPDATE: Per 1-11-2021 is Oetdoor verhuisd naar Haarlo.
https://www.oetdoor.nl/

Scandinavische bell-tent

Wij sliepen in een twee-persoon Scandinavische bell-tent. Er zijn ook vier-persoons bell-tenten die erg geschikt zijn als je met je gezin wilt glampen.
Deze tenten zijn van alle gemakken voorzien. En wat ontbreekt, vind je in de Stuga. Heb je geen zin om vuurtjes te stoken (wie wil dat nou niet?!) dan kun je je maaltje ook altijd op een van de gasfornuizen bereiden.

Extra leuk! Winterkamperen kan ook bij Oetdoor. Met een kacheltje en extra warme dekens hoef je geen kou te lijden.

Jouw ultieme glamping-ervaring maak je compleet met relaxen in de hottub met een glaasje bubbels.
Deze wildernis-spa moet je wel even reserveren: https://www.oetdoor.nl/wildernis-spa/

Tip!
Breng een bezoekje aan het dorp Lochem.
Parkeer je auto bij kasteel De Cloese, plan een fotomoment en wandel via het pad met de grote berken naar het gezellige centrum van Lochem.

Deze blog is gesponsord.

Ook echt Achterhoek is kastelen, Hanzesteden, musea en natuurgebieden.
Je leest er alles over in dit overzicht van Naturescanner.

Kasteel De Cloese
Lochem