De Nordeifel in vijf mini’s

Een bezoek aan de Nordeifel in het Westen van Duitsland is verrassend interessant. Vanuit een bungalow in Landal Eifeler Tor tippen we vijf bezienswaardigheden in de regio. Ga op zoek naar bezinning in Kloster Mariawald, speel met dieren in Greifvogelstation Hellenthal, ga terug naar de Middeleeuwen in Burg Satzvey, geniet van het uitzicht op Burg Heimbach en ervaar de kracht van het water bij de Jugendstilkraftwerk Heimbach.

Bezinning in de Nordeifel

Op slechts 10 minuutjes rijden van het bungalowpark ligt Abdij Mariawald. Een bijzonder exemplaar, want het laatste trappistenklooster met actieve monniken van Duitsland. ‘Maar niet meer voor lang, want halverwege 2018 gaan de laatste monniken naar een ander klooster. Ze zijn nog maar met z’n zessen over en er is geen nieuwe aanwas.’ vertelt Stephen, de lokale VVV-medewerker. De witte kerkgebouwen met gedetailleerde beelden stralen rust uit. Wie een kerkdienst wil bijwonen, kan in een aparte ruimte achterin de kerk plaats nemen. Van bezinning is echter geen sprake in de drukke kantine van het klooster. Deze monniken staan bekend om de huisgemaakte trappistenlikeur en erwtensoep en je hebt er een wachtrij voor over om die te proeven!

Klooster Mariawald - detail
Klooster Mariawald
Klooster Mariawald lekkers

Wildernis in de Nordeifel

Zodra we het enorme park in Hellenthal binnen lopen, horen we een luid ‘Mehhhhhh, mehhhhhh!’ Het blijken een stel lammetjes te zijn, die onze aandacht willen trekken. Alle dieren in dit park zitten achter een hekwerk, echter wel met een poort waardoor je naar binnen kunt. Binnen een paar seconden staan er een stel dolenthousiaste lammetjes tegen onze benen aan. Moeder schaap blijft in de buurt en kijkt rustig toe. De lente is pril en dat zorgt voor een combinatie van veel jonge dieren en een laagje sneeuw. Mochten de dieren geen zin hebben in menselijk bezoek, dan is er genoeg plaats voor hen om zich te verstoppen in de bossen. Het park is enorm en het uitzicht over de omgeving is adembenemend.

Wildpark roofvogel1
Wildpark roofvogel
Wildpark lammetje
Wildpark hert
Wildpark geiten
Wildpark condor
Wildpark vogeltje
Wildpark struisvogel
Wildpark lammetje1
Wildpark herten
Wildpark hert en Twan
Wildpark eland1
Wildpark Cliff

Toeristische Middeleeuwen in de Nordeifel

‘In het plaatsje Mechernich ligt een van de mooiste, best bewaarde burchten van Duitsland’, zo werd ons beloofd. Dat schept nogal een verwachting. Wanneer we aan komen rijden in het kleine dorpje zien we een kasteel zoals je je voorstelt: veel torentjes, rood met witte luiken en omringd door een gracht. De burcht komt uit het begin van de 14de eeuw en kent dus een rijke historie. Verhalen waar wij verder niet veel over te weten zijn gekomen, want de burcht wordt nu vooral gebruikt voor evenementen zoals ridderspelen. De binnenplaats is hier volledig op ingericht. Neppe, felgekleurde geveltjes bedekken de originele kasteelmuren en nodigen uit tot het kopen van een drankje. Een beetje jammer…

Burg Satzvey
Burg Satzvey torens
Burg Satzvey leeuw

Uitzicht over de Nordeifel

Voor een mooi uitzicht kun je in deze regio op verschillende plekken terecht. Eentje daarvan is Burg Hengebach in Heimbach gebouwd ergens rond het jaar 1000. De burcht werd bewoond door verschillende grafen en hun families. Wanneer we de trappen naar de toren op willen wandelen, staan we ineens tussen een groep mensen die druk bezig is met keramiek en potten bakken. De binnenruimtes worden namelijk gebruikt als cursusruimte. Ook is er een verbazingwekkend goed restaurant gevestigd in de burcht. Maar wij komen voor het uitzicht, dus na even zoeken, hebben we de juiste trap naar boven te pakken. Een prachtig uitzicht zonder platgelopen te worden door andere toeristen: check!

Burcht Heimbach torentrap
Burcht Heimbach uitzicht
Burcht Heimbach
Burcht Heimbach
Burcht Heimbach buiten

De kracht van het water in de Nordeifel

In het buurtschap Hasenfeld bij Heimbach ligt een van de mooiste waterkrachtcentrales van Duitsland. Wanneer we een wandelingetje maken door de omgeving van het bungalowpark valt het witte gebouw met de bogen, rode elementen en detailleerde houten deur direct op. Deze centrale hoort bij de Urftsee, het langgerekte meer en is gebouwd in 1905. De buizen boven het gebouw lopen 67 meter omhoog tegen de berg op, want hier komt het water vandaan. Bij opening was dit de grootste waterkrachtcentrale voor opslag in Europa. De architectuur van het gebouw is hetgeen dat bij ons pas echt indruk maakt.

Waterkrachtcentrale
Stuwdam Heimbach
Waterkrachtcentrale deur
Waterkrachtcentrale1

Meer lezen over de Nordeifel? We testten een etappe van de Eifelsteig, de bekende wandelroute door de Eifel.

Reisroutes.be heeft een erg fijne gids met autoroutes, wandelingen en highlights in de Eifel. Een dikke aanrader!