Van de modder naar de stad: Pieterpad etappe 2

Winsum – Groningen

Na een uitgebreid ontbijt in ons bedsteehotel lopen we naar de parkeerplaats. Dit is namelijk ons startpunt van de tweede etappe van het Pieterpad. De etappe start eigenlijk al wat eerder, midden in het dorp Winsum, bij herberg De Gouden Karper. Maar daar zijn wij gisteren gaan eten en dat stukje etappe hebben we dus al twee keer gelopen, in het donker weliswaar. De brug en de gebouwen in het dorp waren op de heenweg prachtig verlicht en de zwanen in het water wezen ons de weg. Maar goed, het is nu ochtend en we gaan op pad richting de stad Groningen.

Door de modder…

Gezien de regen van afgelopen nacht kun je deze etappe best een mudrun noemen. En we beginnen direct met een obstakel: er dient geklommen te worden, over een hek om een in een wei te komen. We doen ons best om niet direct tot over onze enkels in de modder te zakken. Hoppend, van graspol naar graspol, steken we deze en andere weien over. We klimmen over verschillende hekken en passeren een klaphekje om in een boomgaard uit te komen. Het is herfst, dus helaas geen appels voor onderweg.

Over de hekken klimmen om het Pieterpad etappe 2 te kunnen volgen.
In de modder…

Het landschap is typisch Nederlands te noemen: uitgestrekte weides met koeien en schapen met zo nu en dan een molen of een kerkje. Na een tijdje vervolgt de route over de verharde weg en duwt de wind ons richting het dorpje Garnwerd, dat verstopt ligt achter een dijk. Het is een maandagochtend eind oktober dus onze hoge nood moet nog even wachten, want in Garnwerd is alles gesloten. Dus terug naar de andere kant van de dijk waar de route verdergaat over een, zo lijkt het, eindeloos fietspad.

De schapen denken: wat doe jij in onze wei?
Het dorpje Garnwerd.
Het Reitdiep vormde een direct verbinding tussen de zee en de stad Groningen.

… via kleine dorpjes

Dit fietspad volgt het Reitdiep, een kanaal dat Groningen vroeger met zee verbond en toen nog Hunze heette. Aangezien dit een rechtstreekse verbinding met zee was, liep het omliggende land gevaar door getijdes en hoog water. Op de route bevinden zich verschillende sluizen, niet omdat er sprake is van hoogteverschil maar om de invloeden van zee te beperken. We steken bij de Wetsingersluis het water over en lopen naar Oostum. ‘Mag je vier boerderijen samen een dorpje noemen?’ vraagt reisgenoot Ingrid zich af. Onze conclusie is dat dit mag omdat er ook een kerkje bij staat.

Typisch Nederlandse vergezichten.
Het fietspad langs de dijk.
Uitgestrektheid in Groningen.

Dit kerkje van Oostum is een Romaans exemplaar uit de 13de eeuw. Op de deur lezen we dat we de sleutel om binnen te komen een paar huizen verder kunnen ophalen. Maar een dreigende regenwolk zorgt ervoor dat we proberen deze wolk voor te blijven en weer op pad gaan. Dat lukt! En een stel zwanen kijkt ons meewarig aan als we gehaast voorbij lopen, terwijl uit het weiland aan de andere kant van de weg een reiger op zoek is naar wat lekkers. Al een tijdje zien we de Martinitoren van Groningen als baken aan de horizon. Daar moeten we naartoe!

Het Romaanse kerkje van Oostum.

… naar de stad.

Aangekomen bij het Van Starkenborghkanaal draait de brug net open om een boot door te laten. Aan de overkant begint langzaam de stad al. Hier is het universiteitsterrein en komen we steeds meer mensen tegen. Het begint met een stel hardlopers, maar al snel vliegen de fietsers links en rechts langs ons door. Dat is even wennen! Het is raar om te beseffen hoe snel je went aan de rust en de natuur en dat het even tijd kost om de drukte van de stad op je in te laten werken. Gelukkig lopen we al snel door het Noorderplantsoen, een stadspark. We besluiten in een soort paviljoen even te wennen aan de stad met een kop koffie en een stuk taart.

Veel zwanen onderweg.
De stad Groningen.

Het leuke van dit stuk etappe is dat het je door de stad Groningen brengt op plekken waar je normaal gesproken niet komt. Rijen arbeidershuisjes, de Noorderhaven, Der A-kerk en uiteindelijk op de welbekende Vismarkt en de Grote Markt. Eerlijk gezegd loopt de route hier niet, maar het is wel waard om van de route af te wijken en het centrum in te lopen. Ik moet eerlijk bekennen dat het winkelen ervoor zorgde dat ik zo weer gewend was aan de stadse drukte! Deze etappe eindigt bij het centraal station van Groningen.

Algemene informatie over Pieterpad etappe 2:

Pieterpad etappe 2 van Winsum naar Groningen.
Deze etappe is 19 km lang en eindigt in de stad Groningen, waar je er al snel wat meters aanplakt om wat meer van de stad te kunnen zien.
Inclusief kleine stops en fotomomenten hebben we hier ruim 5 uur over gelopen.
Meer informatie over het Pieterpad vind je op www.pieterpad.nl.
Informatie over alle andere etappes van het Pieterpad vind je op de speciale Pieterpadpagina.

Hoe kom je er?
Vanuit Groningen Centraal gaat er ieder half uur een trein naar Winsum. Deze rit duurt een kwartiertje. (Arriva stoptrein)

Eten en drinken
Bij binnenkomst in Groningen hebben wij een kop koffie met een stuk taart genomen bij Zondag in het Noorderplantsoen. Een gezellig plek, midden in het park en dus aan de route.
In Groningen hebben we gedineerd bij Four Rose’s in het centrum. Dit is een Mexicaans-Amerikaans restaurant met heerlijke gerechten en goede cocktails en tequilas.

Slapen
In Winsum hebben we overnacht in het bedsteehotel van Marenland. Dit is een overnachtingslocatie waar er verschillende overnachtingsmogelijkheden zijn: een camping, trekkershutten en een bedsteehotel. De kamer in het bedsteehotel is behoorlijk ruim en heeft een eigen badkamer met een erg fijne douche.
Het geheel ligt aan het water, aan de rand van Winsum en het Pieterpad loopt zelfs over hun parkeerplaats. Het ontbijt was enorm uitgebreid en lekker. Van woensdag t/m zaterdag kun je hier ook dineren.

Tip
In boekenwinkel Van der Velde aan de Grote Markt kun je niet alleen eindeloos struinen tussen de boeken en tijdschriften, maar kun je op de bovenverdieping ook terecht voor een lekkere bak koffie of thee met een stuk Groningse koek. En een leuk gesprek met de medewerksters van deze zaak!

Slapen in een bedstee voelt altijd knus.

Samen het Pieterpad wandelen

Met mijn wandelbedrijf Vita Walking organiseer ik regelmatig wandelingen en wandelreizen over het Pieterpad.
Zin om mee te gaan op een verzorgde wandeling met een groep? Kijk dan zeker eens op de website!

Vita Walking wandelreizen

Erg leuk, Wandelpin heeft een speciale pin voor het Pieterpad:

Wandelpin Pieterpad