Maui, hotspot in de oceaan.
Bestemming: Maui – Hawaii
Hotel: Maui Coast Hotel in Kihei
Maui, een van de eilanden van Hawaii, mag met recht de hotspot in de oceaan genoemd worden. Toeristische hotspot, maar ook geologische en meteorologische hotspot. Waarom? Dat lees je in dit reisverhaal over deze tropische bestemming.

Hawaii, schuift u even aan?

De 50ste staat van de USA bestaat uit talloze eilandjes, die in een boog in zee liggen. Dit zijn de toppen van grote onderzeese vulkanen. In het vliegtuig onderweg naar een van deze eilanden Maui, leert een documentaire ons dat het hier om een hotspot gaat. Niet alleen een toeristische, maar ook een geologische hotspot!
Kortweg wil dit zeggen dat, in combinatie met een constante verschuiving van aardplaten, de eilanden van Hawaii boven het water uit groeien en vervolgens ook weer in zee verdwijnen. Geen zorgen, Maui zal niet ineens wegzakken. Wel is het een gekke gedachte dat deze bewoonde eilanden over duizenden jaren waarschijnlijk onder zeeniveau zijn gedaald.
 

Toeristische hotspot

Genoeg geologische informatie. Hawaii en met name Maui, is ook een toeristische hotspot.
De aankomst op een van de Hawaiiaanse eilanden blijft altijd bijzonder. Geen grote vliegtuigterminals, maar een kleine luchthaven waar we binnen 5 minuten buiten staan, omdat de bagageband zich daar bevindt. Toeristen die naar de meest dure resorts gaan, worden opgehaald en krijgen een bloemenkrans omgehangen en lopen mee met de chauffeurs in gepast Hawaii-shirt naar hun taxi.
Wij hebben gekozen voor een huurauto en krijgen onze kleine Nissan Verso om in rond te touren. Op het kaartje van het eiland is te zien dat er maar een paar grote wegen zijn, met name rondom het eiland en midden door naar Kihei. Dit is ook direct het meest toeristische stadje waar zich zo ongeveer alle hotels en resorts bevinden. Eigenlijk is Kihei een lange boulevard aan het strand met hotels, resorts, winkeltjes en restaurants.
Ook erg toeristisch maar zeker een bezoekje waard, is het dorpje Lahaina. Met een gezellige markt onder de enorme Banyan Tree en vele ijskraampjes waar mensen in de rij staan voor de beroemde icecream sandwich.

Meteorologische hotspot

Het strand ligt aan de overkant van ons hotel en biedt een tropisch plaatje: witte stranden, blauwe zee, zon op de achtergrond. Er is echter een ding dat dit tropische plaatje verstoord. Het strand ligt bezaaid met dode vissen! In de branding drijven tientallen dode visjes op en neer in de beweging van de golven.
Gezien de ligging van de eilanden zijn hier regelmatig flinke stormen en zelfs orkanen. Dat zijn ze hier wel gewend, echter is het afgelopen week zo hard te keer gegaan dat dit niet alleen dit over het hele eiland zichtbaar is, maar zelfs de onderwaterwereld een flinke klap te verduren heeft gehad.

Hotspot onder water

Wanneer de onderwaterwereld van Maui niet te bezichtigen is door natuurgeweld of wanneer je niet van duiken of snorkelen houdt, is er andere mogelijkheid om toch het natuurschoon van deze wereld te zien. Het Maui Ocean Centre laat op een diervriendelijke wijze zien welke vissen en andere dieren er in de oceaan rondom Maui te vinden zijn. Dat betekent schilpadden, zee-kommers, haaien en heel erg veel gekleurde vissen in alle soorten en maten, maar dus geen dolfijnen en grote zoogdieren. Deze dieren horen niet in gevangenschap te leven, dus doen ze dat daar ook niet.

Hotspot op de weg

De allermooiste autoroute ter wereld, (ja, je leest het goed) ligt op Maui en heeft de naam Road to Hana. Simpelweg omdat dit de weg naar het dorpje Hana is.
Deze ruim 100 km tellende weg, slingert langs de kust van Maui en telt 59 bruggetjes en ruim 600 bochten. We lezen op internet dat menig reiziger flink misselijk wordt van al dat gedraai over deze erg smalle weg. Het merendeel van de bruggetjes is zo smal dat je er maar met een voertuig tegelijk overheen kan. Gedurende deze autorit zijn er talloze mooie plekken waar je kunt stoppen. Zoals watervallen, botanische tuinen, stalletjes waar je bananenbrood en shaved ice kunt krijgen en uitzichtpunten. Het is aan te raden om je vooraf goed in te lezen over welke stops er zijn en te bepalen wat je wilt zien en wat je overslaat. Want dit alles is niet in een dag te doen. Ook is het aan te raden om wat later in de ochtend te vertrekken en het desnoods in twee delen te doen. Want vroeg in de ochtend is het erg druk en er is maar weinig parkeerplek bij de stops.
Verder maakt deze autoroute zijn naam zeker waar. Het is een prachtige rit waarbij je aan de ene zijde de zoute zeelucht ruikt en uitkijkt over een machtige kustlijn en waarbij je aan de andere zijde de geur van een tropische regenbui ruikt terwijl je je midden in het oerwoud waant.

Hotspot aan de horizon

Na een lange dag toeren over het eiland, strijken we neer op een terrasje met uitzicht over een baai. Fred’s Mexican Café is de naam en ze maken reclame met het feit dat je vanaf iedere plek in hun restaurant uitzicht op de baai en de zee hebt. Onder het genot van een heerlijk diner zien we langzaam de zon zakken in de zee. Tot onze verbazing zien we steeds meer auto’s stoppen en mensen uitstappen, die vervolgens wat rondhangen op de boulevard alsof er wat te gebeuren staat. En er staat wat te gebeuren! Nadat we ons toetje (Churro’s!) on-the-go mee krijgen, stappen we de straat over naar het strand en zien het voor onze ogen gebeuren: de zonsondergang. Felle kleuren wisselen elkaar af en iedere halve minuut is het uitzicht weer anders. Met open mond en een brok in onze keel laten we deze ervaring over ons heen komen. Even een paar foto’s schieten om dan weer ons volledig te laten opnemen in dit bijzondere schouwspel. Rowwen Heze bezong ooit in het nummer ‘ De Peel in brand’ een zelfde ervaring: En d’n hemel waas veurroej, Mist hing op ’t land, ’s Oaves laat da stong de piel in brand.

[bol_product_links block_id=”bol_5a168cf7c828e_selected-products” products=”9200000011545299,9200000075543551,9200000048032345″ name=”Maui” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”601″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]