De liefde voor Rotterdam gaat door de maag

Wie een weekendje Rotterdam doet, kan culinair gezien zeker aan zijn trekken komen. Omdat er zo enorm veel te kiezen is, volgen hier onze aanraders in de categorie ‘leuk en betaalbaar’.

1. Bazar

Met gemak draagt het personeel de grote zilveren schalen met dampend eten door de zaak. Het gonst en bruist, zoals je zou verwachten op een markt in Marokko. Groepen mensen zitten om ronde tafels en delen het eten dat op kleurrijke schalen geserveerd wordt. Schalen en borden die speciaal voor Bazar zijn beschilderd in gekleurde, Oosterse patronen. De tegeltjes aan de muur en imposante lampen aan het plafond brengen je helemaal in duizend-en-een-nacht sferen. Af en toe komt er een bord met een enorme bol harig wit voorbij. Bij het dessert komen we erachter wat dat is…

Bazar Rotterdam
Bordjes Bazar

2. Markthal

Zeg je Rotterdam, dan zeg je Markthal. De meest populaire plek in de stad is ook zeker een bezoekje waard. Op de vloer staan de kraampjes met allerlei lekkernijen. In de rand zitten restaurantjes vanwaar de lekkerste geuren komen. In de wand zitten 228 (!) appartementen waar je een kapitaal voor neertelt om er te kunnen wonen. En op het plafond staat de ‘Hoorn des Overvloeds’, een kunstwerk van twee voetbalvelden groot. Een enorm symbool voor overvloed en verzadiging. Overvloed is er zeker en dat maakt het kiezen moeilijk. Zo’n kokosbol van Madame Cocos of toch een zakje zoets van Snoepkont?

Markthal Rotterdam

3. Firma Pickles

Wie even wil gaan zitten om rustig te eten, kan beter een van de restaurantjes in de rand van de Markthal opzoeken. Hier zit bijvoorbeeld een vestiging van Jamie’s Italian van de bekende tv-kok Jamie Oliver. Een dikke aanrader is Firma Pickles – Burgers & Wines. Zoals de naam doet vermoeden, krijg je hier de lekkerste burgers en wijn. Prijswinnende burgers zelfs met speciaal biologisch MRIJ rundvlees. Uiteraard met mini-frietjes en pickles. Als het nog te vroeg is voor een wijntje, maken een flesje Fritz Kola en de geruite servetjes het geheel af.

4. Bij Loes

Bij Loes is eigenlijk ‘bij Astrid’. Tijdens het ontdekken van Delfshaven, een pareltje van een buurt in Rotterdam, zien we eerst alleen een fiets met een mand met die naam staan. Een blik naar binnen en een hartelijk ontvangst door Astrid is genoeg om ons te overtuigen. Als even later de dames druk zijn met het bereiden van onze gerechten, vertelt Frank (man van Astrid) ons trots over zijn boot. Deze hadden we al zien liggen, voor de deur, in het water dat Aelbrechtskolk heet. De warme mensen, het voortreffelijke, verse eten en de prachtige plek. Alles klopt bij Loes!