Heerlijk wandelen door de natuur in Rivierpark Maasvallei

Limburg is een nieuwe lange afstandswandeling rijker. Rivierpark Maasvallei ontwikkelde een meerdaagse tocht van in totaal 137 kilometer. De route volgt de Maas zowel door Belgisch als door Nederlands Limburg en wie de complete lus wandelt komt door 11 verschillende Limburgse gemeentes. Gemeente Maasgouw is er daar eentje van.

Deze nieuwe lange afstandswandeling is een initiatief van Rivierpark Maasvallei, een samenwerking tussen de toeristische organisaties Visit Zuid-Limburg en Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Het doel van Rivierpark Maasvallei is de promotie van het rivierlandschap van de Maas in beide Limburgen. De totale wandeling vormt een grote lus vanuit Heel, helemaal langs de Maas naar Maastricht. En vervolgens weer terug naar Heel, maar dan over de Belgische oever.

Rivierpark Maasvallei loopt door Nederland en België

Het is echter ook mogelijk om kortere lussen te wandelen. Op verschillende plekken kan de Maas overgestoken worden via een brug of een veerpontje. De route is aangegeven met groene markeringsbordjes met het logo van Rivierpark Maasvallei en staat erg duidelijk aangegeven. In een interview vertelt initiatiefnemer Marc Budé dat er meer dan 1500 groene markeringsbordjes hangen. Verdwalen is dus geen optie! Uiteraard namen we de proef op de som en wandelden een stuk van deze route door de Gemeente Maasgouw.

De route voert grotendeels door de natuur en over onverharde paden. Zo wandelen we al snel voorbij een groep Konikspaarden en even verderop liggen de Gallowayrunderen te soezen in de zon. Bijna overal blijft de Maas, of in ieder geval het water, in zicht. Wanneer we langs Ohé en Laak komen, gaan we een klappoortje door. We doorkruisen het landschap en het ruikt alsof we ons midden in een groot veldboeket bevinden. Eigenlijk doen we dat ook, want we worden omringd door geurige, kleurige bloemen.

Onverharde paden in Rivierpark Maasvallei

Er liggen verschillende horecapunten aan de route. Zo loopt de route een stukje door het centrum van bijvoorbeeld Thorn, Wessem en Maasbracht. En we nemen ook het veerpontje over de Maas bij Ohé en Laak. In de totale route zijn vier veerpontjes te vinden, die een leuke afwisseling vormen. Uiteraard wordt ook een hoogwater alternatief gegeven, want veel paden lopen door gebied dat regelmatig onder water komt te staan.

Informatie over de route, watertappunten, de markering en zelfs overnachtingsmogelijkheden is te vinden op https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/langeafstandswandeling. Hier staan ook mogelijke startpunten (inclusief parkeerplaatsen) genoemd.

Door de poort in Rivierpark Maasvallei

Dit artikel stond op 12-08-2020 in de VIA Roermond.

Over deze wandeling maakte ik ook een wandelvlog:

Wandelvlog Rivierpark Maasvallei