Eifelsteig etappe 2: het begin van de ‘echte’ Eifel

De tweede etappe van de Eifelsteig betekent een overgang van een vlak landschap naar de heuvels zoals we die van de Eifel kennen. Maar niet voordat we door een prachtig stuk natuur ‘Hohen Venn’ zijn gegaan. Eifelsteig etappe 2 laat de veelzijdigheid van de natuur van de Eifel zien. En voor ons geeft dit het gevoel dat we nu echt in de Eifel zijn, zoals we die kennen.

Een grijs en grauw begin

Het dorp Roetgen is grijs en grauw. Gelukkig loopt de route heel snel het dorp uit en de natuur in. Via een smal zandpad tussen de bomen lijkt het direct of we de bewoonde wereld verlaten. Via een bruggetje dat splinternieuw lijkt, steken we de Stembach over. Of is het toch de Weser? De paadjes worden wat breder en het uitzicht wat weidser. Landerijen met hier en daar een boerderij en een weide met paardjes. Dan gaan we weer het bos in. De route staat tot nu toe goed aangegeven…

Net buiten Roetgen
Eifelsteigfliepje
Paard langs de route
Linda op de brug
Het hout ziet er gammel uit

Verdwaald!

De grond is bezaaid met bladeren, wat het af en toe moeilijk maakt om het pad nog te zien. Het is eind maart en duidelijk dat we niet over heel platgetreden paden wandelen. Dan ineens staan we midden tussen de bomen en zien we geen pad en geen markering meer. Geen idee waar we naartoe moeten! We lopen terug naar het laatste punt waarvan we weten dat we goed zitten en proberen een andere richting. Zonder resultaat. Terwijl we staan te overleggen in welke richting we dan ongeveer zouden moeten gaan, komt er een andere wandelaar aan. We weten helemaal niet of hij ook de Eifelsteig wandelt, maar volgen hem op een afstandje. En dit keer met succes! Gelukkig zien we al snel de bekende groene markering op een boom.

Verdwaald en vrolijk

Griezelen

Via een lang, smal vlonderpad gaan we verder door het bos. Dit gebied is het Hohe Venn of in het Nederlands Hoge Venen. De kenmerkende begroeiing is heideplant, maar die komt later pas voor ons. Wij wandelen nog steeds door het bos. Na het vlonderpad volgt een donker stuk. Het grauwe weer maakt al helemaal dat we niet verder kunnen zien dan tussen de eerste rijen bomen. En dan staat daar ook nog, midden in het bos, een soort grafmonument… Griezelig!

Over het vlonderpad
Linda en het vlonderpad
Het grafmonument en het donkere bos
Griezelen in een donker bos

Op de grens met België

De Hoge Venen ligt grotendeels in België. Als we over een langgerekte weg wandelen, is duidelijk dat we over de grens tussen België en Duitsland gaan. Er is een mogelijkheid om via een gras- en vlonderpad midden door de natuur te gaan. Uiteraard verlaten we het half geasfalteerde pad om voor de avontuurlijke optie te gaan. Nu zien we inderdaad heideplaten en de waterige stukken laten zien dat dit een soort moerasgebied is. Waar het te waterig is, is een smal vlonderpad aangelegd. Uiteindelijk komen we weer op de rechte half geasfalteerde weg uit en en lopen door totdat we ineens een weids uitzicht over de omgeving van het dorp Mützenich hebben. Die hadden we niet zien aankomen!

Even pauze bij de hut
Over de vlonderpaden
Uitzicht over Mützenich
Hohes Venn
Op Belgisch grondgebied
Bijna surrealistisch...

De ‘echte’ Eifel

Nu herkennen we steeds meer de heuvels van de Eifel. Via smalle paadjes die zowel door stukken bos en langs weilanden lopen, komen we steeds verder terug in de bewoonde wereld. Na Mützenich ziet de omgeving uit zoals het beeld dat we van de Eifel hadden: bos, rotsen en met paadjes die op en neer gaan. We maken een paar korte, steile klimmetjes. En steken via een paar grote stenen een stroompje over. Langzaam zien we een glimp van Monschau. Niet veel later staan we ineens bij de toren van de Monschauer Burg. En het schattige dorp met de vele vakwerkhuizen strekt zich voor ons uit. Via een stenen trap dalen we voorzichtig af totdat we midden tussen de bijna sprookjesachtige huisjes staan. Nu zijn we ‘echt’ in de Eifel!

Door het bos in de Eifel
Echte Eifeltaferelen
Vakwerkhuizen in Monschau
Het licht aan het einde van de tunnel
De trappen naar Monschau
Uitzicht over Monschau

Algemene informatie Eifelsteig etappe 2:

Eifelsteig etappe 2 loopt van Roetgen naar Monschau.
Deze etappe is 17 km lang en volgens het boekje wandel je er ongeveer 4,5 uur over. In totaal lopen we hier, met stops en fotomomenten, ruim 5 uur over.

Meer informatie over de Eifelsteig vind je op https://www.eifelsteig.de/nl.

Andere verhalen over etappes van de Eifelsteig vind je op de speciale Eifelsteigpagina.

Hoe kom je er?

Wij parkeerden de auto in Roetgen bij Hotel Am Eifelsteig. Wie van ver komt kan hier fijn overnachten en er is een wellness. (lekker voor na het wandelen)

Vanuit Monschau namen wij de bus terug naar Roetgen. Buslijn 66 van de AVV brengt je in 20 minuutjes weer terug naar je startpunt.

Eten en drinken?
Er zijn geen stopplaatsen onderweg waar het mogelijk is om eten en drinken te kopen, behalve in Mützenich. Wel zijn er verschillende hutten waar je even kunt gaan zitten en je eigen proviand kan opeten.

In Monschau bevindt zich uiteraard heel veel horeca want dit is een behoorlijk toeristische plaats. Wij namen een soepje in een van de vele restaurants.

Tip: neem altijd cashgeld mee, want lang niet alle restaurants in deze regio hebben een pin-automaat.