Fotoreportage: Een speeddate met Lissabon

In de herfst van 2019 bracht ik precies (nou ja, bijna precies) 24 uur in de Portugese stad Lissabon door.
Dat was op doorreis van Nederland naar het Azoorse eiland Santa Maria. In een avond, nacht en dag verkende ik deze bruisende stad. Bruisend, het klinkt cliché, maar het is gewoonweg waar… Ik werd in no-time meegezogen door de charme van deze stad. Als in een speeddate waar het liefde op het eerste gezicht is. Aan de hand van deze foto’s laat ik zien hoe een speeddate met Lissabon voelt.

De stad in een oranje gloed

De brug Ponte 25 de Abril

Aangezien ik in de namiddag arriveerde in de stad, bracht ik er eerst een avond door. De Nederlandse Jantien woonde in Lissabon en ontving mij voor een borrel bij zonsondergang. Onder de beroemde brug Ponte 25 de Abril ligt de LxFactory, een industrieel complex met restaurantjes, ateliers en rooftopbars. Onder de poort van het complex tref ik Jantien. Terwijl we over het terrein lopen, klinkt er salsa-muziek, gespeeld door een live-bandje verderop. Het is een gezellig geroezemoes dat van de volle terrasjes komt. Dan trekt Jantien mij een gebouw in en beklimmen we een trap. Bovenaan ligt een rooftopbar met uitzicht op de brug, het water en een stukje van de stad!

Het wordt avond in Lissabon

Goedemorgen Lissabon

De volgende ochtend neem ik de metro van onze hostel naar het centrum van de stad. Omdat deze ondergronds gaat, heb ik geen idee wat ik kan verwachten. Het eindpunt is Praça do Comércio, ook wel het Paleisplein genoemd. Dit gigantische plein ligt aan de Taag. Aan de drie andere zijdes liggen geel gekleurde gevels. Dit zijn overheidsgebouwen. Het paleis, waar dit plein zijn bijnaam aan te danken heeft, bestaat niet meer. Dat is in een aardbeving honderden jaren geleden verloren gegaan. Ik ben nog geen 10 minuten in het centrum van Lissabon en ik zie al de eerste herkenbare gele tram voorbij rijden. Het plein blijkt ook een verkeerspunt te zijn waar veel bussen en trams een halte hebben.

De Taag
Praça do Comércio

Berg op!

Aangezien het Praça do Comércio aan de Taag ligt, gaat alles vanuit hier berg op. Lissabon is de geschikte stad bij uitstek om zomaar rond te dwalen. Zeker als je maar kort de tijd hebt en toch niet naar een museum naar binnen gaat. Wandel op een zo rustig mogelijk tempo door de stad, sla op gevoel bochten om en loop steegjes in. Je komt vanzelf wel bij mooie plekjes uit! Ga eens bij een kerkje naar binnen en stop ook zeker bij een terrasje. Zuig de sfeer van deze stad op.

Tram in het centrum
De binnenstad van Lissabon
Gevels met tegeltjes
Een doorkijkje
Overal tegeltjes
Oud en nieuw door elkaar
Schattig winkeltje
In een van de vele kerkjes
Kathedraal van Lissabon
De beroemde gele tram
Een tuin in de stad
Uitzicht over de Taag
Een beeld
Urban Art
Kunst in de stad
Santa Justa lift
Het stadscentrum
Rua Augusta
In de binnenstad van Lissabon
De fontein van Rossio
Praça de Dom Pedro IV of Rossio
Station van Lissabon
De klok van het station
Rossio met golven
Uitzicht vanuit het vliegtuig
Het centrum
Op een terras
Hoogteverschil

Heb je meer dan 24 uur in Lissabon? Jessica van Corners of the World geeft je de beste tips wat te doen in Lissabon in haar blog ‘Lissabon tips: de ultieme reisgids voor jouw stedentrip.’

Meer verhalen en fotoreportages over steden lees en bekijk je op de pagina Stedentrips en meer.

Leuke reisgidsen over Lissabon: