Een middagje Malta

‘The Best of Malta’ heet onze halve-dagtrip. Wie het over Malta heeft, zal twee dingen direct noemen: The Blue Grotto en Culturele hoofdstad van Europa 2018.
Maar Malta is meer, véél meer. Een enorm rijke geschiedenis die al start rond 3500 voor Christus. De roerige Middeleeuwen, die gezichtsbepalend bleken. Toen kwam Napoleon en ook in de Tweede Wereldoorlog bleef het eiland niet gespaard. Een middagje op dit relatief kleine eiland (316 km2) is dan ook veel te kort. Maar niet te kort om een goede indruk te krijgen en te denken: daar kom ik nog wel eens terug.

Luxe jachten aangemeerd in Valletta.
Valletta ligt aan het water.

The Blue Grotto

The Blue Grotto is op en top massatoerisme. Hop, hop: met negen personen in een gekleurd bootje en een beetje snel als dat kan. Gedurende een minuut of twintig worden we dan langs de rotskust en door wat grotten gevaren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen: de rotsen torenen imposant boven ons uit en het water is kraakhelder en in de grotten inderdaad turquoise.

The Blue Grotto van bovenaf gezien.
In de boot onderweg naar de grotten.
Het felgekleurde water waaraan The Blue Grotto zijn naam dankt.
Je ziet al een beetje het fel gekleurde water.
Verschillende bootjes met toeristen varen langs de rotswanden.

Vakantie-tip: boek een all inclusive vakantie Malta.

Zoals ik al aangaf, is een middagje veel te weinig tijd om Malta te ontdekken. Er is nog zoveel meer te zien en te doen op dit fijne eiland en dat ervaar je het beste door er ruim de tijd voor te nemen. Boek een all inclusive vakantie naar Malta om dit op een ontspannen manier te doen. Je hebt dan het gemak van een vaste uitvalsplek om Malta te ontdekken. En je hoeft niets meer te regelen wat betreft vliegreis en eten en drinken want dat is allemaal inbegrepen.

Wanneer je er de tijd voor hebt, dan zijn dit nog aanraders om te doen en te zien:
– een dagtripje Gozo
– duiken
– snorkelen
– wandelen
– het zandstrand van Mellieha Bay
– bezoek de kathedraal van Sint John
– bezoek de megalithische tempels van Ggantija

Vissersdorpje Marsaxlokk

De volgende stop is het vissersdorpje Marsaxlokk. Ja hoor, we zitten nog steeds in Europa. Sterker nog, de meeste inwoners spreken vloeiend Engels naast het eigen Maltees. Het dorpje ligt aan het water en de vele gekleurde vissersbootjes vallen meteen op. En het is duidelijk dat die daar niet voor de show liggen. Op de kade zijn verschillende vissers aan het werk. Ze voeren reparatiewerkzaamheden uit aan de boten of repareren hun netten. Uiteraard onder supervisie van hun hond! De kleuren op de bootjes hebben overigens ook nog betekenis, zo is rood de officiële landskleur en staat groen voor hoop. En de ogen beschermen de vissers tegen kwade geesten op zee.

De haven van Marsaxlokk.
Vissers op de kade.
De beroemde felgekleurde vissersboten.
Kenmerkende gevels op Malta.
Druk versierde plafonds in de kerk.
Lekkers op de markt in de haven.
Het vissersdorp Marsaxlokk.
De kerk van Marsaxlokk.
Pracht en praal in de kerk.

Culturele hoofdstad Valletta

Valletta is de zuidelijkste hoofdstad van Europa. En in 2018 dus Culturele hoofdstad. Op het eerste gezicht is Valletta een grote stad met veel oude gebouwen. Deze komen veel uit de 16de eeuw. Geen wonder dat UNESCO in 1980 de hele stad op de Werelderfgoedlijst zette. Overal zie je de rood-witte vlag en ook de naam St. John wordt veel genoemd. Dit komt uit de tijd van de Maltezer Orde en de kruisridders. Het is een genot om tussen de straatjes te struinen en je te vergapen aan de houten balkonnetjes, allemaal met een andere kleur. Het hele eiland telt meer dan 370 kerken, dus het is ook zeker de moeite om er hier en daar eens eentje binnen te wandelen. Deze zijn indrukwekkend door de drukke motieven, felgekleurde plafondschilderingen, blinkend goud en vele indringende beelden.

Verschillende cruiseboten liggen aangemeerd in Valletta.
De typische balkonnetjes in de straten van Valletta.
Overal zie je series gekleurde deuren en poorten.
Het centrum van Valletta.
Veel trapjes in Valletta, dus veel hoogteverschil.

Plannen om Malta te bezoeken en nog wat tips nodig? Koop dan de digitale reisgids van Reisroutes.be. Erg fijn!

De Nederlandstalige versie:

De Engelstalige versie: