Cliché’s in Sauerland
Bij vakanties in Duitsland en met name het Sauerland hebben veel mensen een negatief beeld. Bijvoorbeeld dat het saai is om in Duitsland op vakantie te gaan. Kloppen deze beelden nog of zijn dit slechts vooroordelen?
Alle hotels en vakantiehuizen zijn ouderwets?
Het Sauerland biedt enorm veel hotels, pensions en vakantiehuizen. In de laatste categorie is een bepaald type enorm in opkomst: de ecolodge. Dit zijn vakantiehuizen die op milieuvriendelijke wijze gebouwd zijn en zoveel mogelijk ten dienste staan van het milieu. Zo is het hele huisje van hout gemaakt. Koken gaat electrisch en water wordt eveneens verwarmd door middel van electriciteit. Deze electra wordt met behulp van zonnepanelen opgewekt. De lodge wordt verwarmd via de houtkachel, waarvan de warme lucht door het huis wordt geleid.
De Nederlandse eigenaar Jeroen vertelt: ‘Vanaf het moment dat de bouw van onze eerste ecolodge klaar was, werden we overspoeld met boekingen. We zijn snel begonnen aan de bouw van de tweede lodge. Er zijn blijkbaar veel mensen die tijdens hun vakantie verantwoord met het milieu willen omgaan. Er mag 25 Kwh per dag aan electra gebruikt worden, wordt dit meer, dan moeten gasten bijbetalen. De meeste gasten redden het hier wel mee. Ze zijn zich wel bewust van het energieverbruik op deze manier.’ Overnachten hoeft dus niet in oubollige hotels en kan in hypermoderne ecolodges.
Schnitzels en curryworst is het standaard menu?
Dan de vooroordelen over eten: in Duitsland kun je alleen maar schnitzels en curryworsten met friet eten. Het blijft een feit dat de meeste resaurants en eettentjes, met name in een toeristisch gebied als het Sauerland, gerechten als curryworst en schnitzels serveren.
Daarnaast is er een opkomst aan restaurants met culinaire hoogstandjes, alhoewel veel toeristen de indruk wekken dat ze hier niet op zitten te wachten. Wat opvalt, is dat de standaard hotels met restaurant, die altijd een traditionele kaart serveerden, nu een vernieuwing laten zien. Naast de schnitzel met champignon-roomsaus kun je kiezen voor bijvoorbeeld vegetarische gerechten. Die keuze komt ons op een knipoog van de eigenaresse te staan: ‘Goede keuze, erg lekker!’.
Ongeschikt voor jongeren op zoek naar actie?
Dan de stelling dat het Sauerland alleen geschikt is voor vakanties van 50-plussers. Laten we voorop stellen dat er veel te wandelen is in deze regio, dus dat met name op de wandelroutes deze stelling bevestigd wordt. Maar niet in Neuastenberg, een klein dorpje onder de rook van Winterberg. Naast een aantal skipistes, hebben ze een slee-piste, met slee-sleeplift! Met rode wangen van opwinding en adrenaline vertelt een van de sleeërs: ‘Het gaat loeihard en in die laatste bocht zie je niets meer door de sneeuw in je gezicht! Je weet niet of je je voeten op de slee moet houden of een beetje moet remmen door ze in de sneeuw te duwen. Doe je dat laatste dan schuift er direct een enorme schep sneeuw de pijpen van je broek in. Ik ga nog een rondje want dit is echt kicken!’ Overal op het parcours is gegil en gelach te horen. Regelmatig zien we een lege slee onder aan de berg aankomen en ligt de ‘bestuurder’ ergens hoger op de berg in de sneeuw.
Kortom, het kost niet heel veel moeite om de vooroordelen over vakantie in Duitsland te ontkrachten. Zelfs niet in het toeristische gebied in het Sauerland. Het is maar net waar je zin in hebt, mogelijkheden genoeg!
[…] Het eerste volledige jaar J Loves to Travel en J Loves to Write is bijna voorbij en dat is wel iets om op terug te kijken. Begin 2017 werkte ik nog in loondienst en was ik nog niet fulltime bezig met schrijven. Mijn reis- en schrijfjaar begon dan ook met een weekendje weg naar het Sauerland met vriendinnen. De weergoden waren ons gunstig gezind en trakteerden ons op een flinke laag sneeuw. Tussen het sleeën en wandelen door, ontdekten we dat het Sauerland meer is dan de vooroordelen waar het om bekend staat. http://jlovestotravel.com/cliches-in-sauerland/ […]
[…] schreef het artikel ‘Cliché’s in Sauerland‘ over vooroordelen en meningen over dit […]