Camino Krk: pelgrimeren in Kroatië

Wie aan pelgrimstochten denkt, denkt waarschijnlijk direct aan Santiago, aan Spanje.
Of misschien ook aan Frankrijk en Portugal, maar zeker niet aan Kroatië.
Terwijl er een hoop te pelgrimeren valt in de Balkan. De organisatie Camino Croatia is sinds een aantal jaren enorm actief in het uitzetten van nieuwe camino’s. Op het moment van schrijven staan er 10 verschillende routes op de lijst. Volgens deze organisatie allemaal gebaseerd op de oude routes die de Kroaten volgden vanaf 1203 richting Santiago de Compostela. Je kunt deze routes wandelen compleet met origineel camino-stempelboekje dat je onderweg kunt vullen met stempels. Overigens heeft Kroatië geen overnachtingsstructuur zoals je die uit Spanje kent. Geen overvolle, super eenvoudige hostels, maar wel leuke pensionnetjes, bed and breakfasts en hotels aan de route.

Camino Krk Kroatië
Rotsige paadjes tijdens de Camino Krk.

Het eiland Krk

Op het eiland Krk vind je de Camino Krk, een tocht van ongeveer 150 kilometer lang, die verdeeld is in zeven etappes. Dit eiland ligt in de Adriatische Zee en is een dikke 400 km2 groot. Voor je beeldvorming: dat is een stuk kleiner dan Texel, maar groter dan Vlieland. Krk kent een enorm rijke historie en religie speelt (nog steeds) een grote rol. De perfecte plek voor een camino want naast fijne wandelpaden, zijn er genoeg bezienswaardigheden onderweg waar zo’n pelgrimsstempel te halen is.

Krk heeft overigens nog een voordeel. Je kunt er heel makkelijk heen vliegen. In de zomerperiode gaat er elke donderdag en elke zondag een vliegtuig op en neer tussen Eindhoven en Rijeka Airport op Krk. Dit is trouwens wel verwarrend, want de stad Rijeka ligt op het vasteland. Maar de luchthaven met deze naam bevindt zich op het eiland Krk.

Een eeuwenoude kerk en stempelpunt van de camino.

Overnachten op Krk

Het eiland is al jaren een belangrijke toeristenbestemming. Dat heeft als voordeel dat er veel leuke plekken om te overnachten zijn en dat er veel voorzieningen zijn zoals restaurantjes. Het nadeel is dat het in de vakantieperiodes enorm druk is en dat de prijzen ook behoorlijk hoog liggen. Wanneer je de camino met z’n tweetjes gaat wandelen, is het mogelijk om na elke etappe aan de route te overnachten. Wanneer je met een groter gezelschap bent, wordt dat lastig. Gelukkig is het erg makkelijk om een hotel of pension te vinden voor je hele wandelweek en de wandelingen vanuit daar te doen. Je kunt je met een taxi makkelijk naar het beginpunt laten brengen en weer laten ophalen vanaf het eindpunt.

Een andere optie is kamperen. Het eiland Krk ligt bezaaid met campings, vaak erg luxe. Op verschillende kun je ook een chaletje of ander huisje boeken. Of je neemt je tentje mee. Het is niet toegestaan wild te kamperen. Bovendien zijn er ook niet veel geschikte plekken voor.

Mijn persoonlijke tip:

Hotel Kanajt in Punat

Een erg mooi familiehotel (4 sterren) in het kleine dorpje Punat. Met wellness en buitenzwembad. Fijne kamers op een rustige plek, net buiten het centrum. Ze hebben ook leuke vakantiehuisjes en appartementen. Het ontbijt is echt om te smullen! Niet goedkoop, omdat je waar voor je geld krijgt zeker het overwegen waard.

Het zwembad van Hotel Kanajt in Punat, Krk.

De beste tijd voor het wandelen van de Camino Krk

Mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden voor het wandelen van deze camino. De zomer is om verschillende reden geen goed idee. Als pelgrim zoek je waarschijnlijk juist rust en die vind je op de paden zeker vinden, maar in de dorpjes en aan de baaitjes zal dat anders zijn. Daarnaast is de zomer heet. Temperaturen tussen de 30 en 40 graden zijn er geen uitzondering. Inmiddels ben ik twee keer eind mei op Krk geweest om de camino te wandelen. De eerste keer was het toen al meer dan 30 graden iedere dag. En de tweede keer was het weer perfect: 25 graden. De route komt regelmatig langs kleine baaitjes, waar je heerlijk kunt zwemmen. Dus het is geen straf als het wat warmer wandelweer is.

In de winter is het eiland Krk in slaapstand. Dit heeft met de Bora te maken. Een erg koude en sterke wind. Restaurants sluiten vaak een aantal maanden de deuren want het is gewoonweg niet prettig om je buiten te bevinden. Wandelen is dus niet aan te raden in de winter.

Veel baaitjes aan de route.

De zwaarte van de Camino Krk

Dit vind ik altijd een moeilijk iets. Wat zwaar is voor mij, hoeft niet zwaar te zijn voor jou en andersom. De zwaarte van de routes is op Krk ook afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, hoe zwaarder.

De etappes van de Camino Krk:

Dag 1: Krk – Brzac: 22,7 km

Dag 2: Brzac – Malinska: 22,9 km

Dag 3: Malinska – Omisalj: 19 km

Dag 4: Omisalj – Cizici: 21 km

Dag 5: Cizici – Vrbnik: 21,6 km

Dag 6: Vrbnik – Baska: 23,3 km

Dag 7: Baska – Kornic: 21,4 km

De kaart van de Camino Krk.

De hoogteverschillen zijn over het algemeen klein en de paden niet heel technisch ingewikkeld. Veel brede karrenpaden, soms ook aangelegde stukken, asfalt, zandpaadjes met veel boomstronken en rotsige stukken. Persoonlijk gebruik ik geen wandelstokken op deze route.

Met name de laatste drie etappes zijn het zwaarst. Hier zitten wat meer hoogteverschillen in en je loopt wat vaker over open, rotsige stukken.

Een paadje op de Camino Krk.
Lange afstandswandelen op het eiland Krk.

Het is mogelijk om dag 6 anders in te delen. Zeker bij hoge temperaturen is dit aan te raden. Je gaat dan naar Baska en wandelt eerst tegen de route in, de berg omhoog naar het plateau van de maan (stempelpunt). Je kunt zelfs nog doorlopen naar de top, afhankelijk van hoeveel energie je hebt. Vervolgens neem je dezelfde weg weer terug naar Baska. Hier ben je hoogstens een halve dag mee kwijt. Die andere halve dag spendeer je om de route vanuit Baska verder te lopen tot het klooster bij Batomalj. Op deze manier pik je wel alle bezienswaardigheden en stempelpunten mee.

Vervolgens kun je dag 7 in Punat beginnen en tot het eindpunt Kornic wandelen. Bereid je trouwens wel een beetje voor op een anti-climax op het eindpunt. Een gesloten kerk in een slaperig dorpje. Geen uitzicht… niks. De stempel hangt bij een bankje waar we rommel op de grond ligt. Natuurlijk wil je deze stempel ook in je paspoort, maar een beetje een teleurstelling was het wel. Dat wordt overigens ruim gecompenseerd door de fantastisch mooie route.

Groepswandelreis Camino Krk, Kroatië

Volledig verzorgd, in kleine groepjes van maximaal 8 personen.

Lijkt het je wel wat om de Camino Krk te wandelen, maar doe je dat liever niet alleen?
Met Vita Walking organiseer ik twee keer per jaar een wandelreis naar Krk.

De wandelreis Camino Krk Kroatië samengevat:
– wandelen door prachtige natuur
– verblijf in luxe 4-sterren hotel met buitenzwembad en wellness
– heerlijk eten en drinken
– je gaat op pad in een kleine groep van maximaal 8 personen
– op basis van volpension (ontbijt, lunch en diner)
 unieke plekken en interessante bezienswaardigheden!

Wandelreis Camino Krk

Hoogtepunten en tips

Surlice om te smullen

Het eten is veel en ontzettend lekker op het eiland Krk. Aanraders zijn het lokaal lamsvlees en natuurlijk ook de vers gevangen vis. Surlice is een handgemaakte dikke pasta. Wanneer je in de middag bij een restaurant naar binnen gaat, zie je vaak dames zitten die met een stokje deze pasta in de juiste vorm draaien. Wordt vaak geserveerd met goulash… mmmmm….

Konoba’s zijn lokale familierestaurants met veel eigengemaakte gerechten en producten uit de regio. Onderaan dit artikel vind je een lijst met mijn favoriete restaurants op Krk!

Surlice: de lokale lekkernij

Proef de lokale wijn

In de omgeving van het dorpje Vrbnik worden Kroatische druiven geteeld waarmee de lokale wijn Zlahtina gemaakt wordt. Een erg lekkere witte, licht mousserende wijn, die je zeker even moet proeven.

Het smalste steegje ter wereld

In het dorpje Vrbnik (vraag me trouwens niet hoe je dit uitspreekt) vind je het smalste steegje ter wereld. Ik paste er net doorheen! Deze mag je natuurlijk niet missen tijdens het wandelen van je camino. Een toeristisch fotomomentje, maar altijd leuk om te doen.

Het smalste steegje ter wereld in Vrbnik.

Plaatjes van dorpjes

Overigens typerend Krk-stad en alle dorpjes op het eiland, die smalle steegjes. Overal is het een doolhof met trappetjes en doodlopende weggetjes. Heerlijk om zonder plan doorheen te struinen. Wat opvalt: nergens ligt rommel. In de ochtend zien we regelmatig een dame de straat vegen en ook de plantjes staan er perfect bij. De inwoners zijn er duidelijk trots op dat alles zo netjes is.

Veel steegjes overal.
De straatjes op Krk zijn netjes verzorgd.

Een kaarsje branden

Wanneer het mogelijk is, ga dan even naar binnen bij kerken en kapelletjes. Gedraag je wel waardig want veel kloosters zijn nog bewoond en vaak zit er iemand te bidden of is er een dienst bezig.

In veel kerken en kloosters zijn er nonnen actief.

Kosjlun: een eiland met alleen een klooster

Een stempelpunt bevindt zich op het eiland Kosjlun. Hier kun je alleen per boot komen en de overtocht duurt nog geen 10 minuten. In Punat vind je op de kade verschillende bedrijfjes die de overtocht doen. Je hoeft dit niet van tevoren te reserveren en kunt naar de balie op de kade gaan om een plekje te regelen. Je kunt zelf bepalen of je 1 of 2 uur op het eiland blijft. Breng zeker een bezoek aan het museum, wandel het hele eiland rond (ongeveer 1 km) en bezoek de prachtige statiegang in de tuin. En vergeet dus niet je pelgrimspaspoort te stempelen. In het winkeltje kun je naar de stempel vragen.

Bij aankomst op het eiland Kosjlun.
Het klooster van Kosjlun.
Uitzicht op klooster-eiland Kosjlun.

Zo maak je een start

De Camino Krk begint in Krk-stad. Bij het beginpunt vind je een groot informatiebord. Je pelgrimspaspoort haal je eerst op bij het VVV-kantoor in de stad. Hier vind je ook direct het eerste stempelpunt. In de stad is de markering erg onduidelijk. Dit is niet representatief voor de rest van de route, want deze is erg duidelijk gemarkeerd.

Stempels voor het pelgrimspaspoort.
Een vol gestempeld pelgrimspaspoort.

Neem je zwemkleding mee

Op zo ongeveer elke route is er wel ergens een mogelijkheid om te zwemmen. Meestal in een van de kleine baaitjes, soms aan het zandstrand, zoals in Baska. Zorg dus altijd voor zwemkleding en een handdoek, want een heerlijke afkoeling tijdens een warme wandeldag is altijd welkom.

De ideale plek om te zwemmen tijdens de Camino Krk.

Romeins dorp

De route van de Camino Krk gaat midden door de resten van dit Romeinse dorp: Fulfinum Mirine. Je hoeft er geen entree te betalen, kunt overal wandelen. Het is bijna te bizar voor woorden. Hier lag ooit een compleet Romeins dorp waar soldaten die met pensioen waren een fijne oude dag konden hebben. Het dorp lag aan het water, want er werd nog flink handelgedreven, dus dat was handig voor transport. Je ziet de ruïne van een basiliek en de fundering van waar de gebouwen hebben gestaan. En dan te bedenken dat ze vermoeden dat wat nu zichtbaar is, slechts 5% is van de Romeinse resten die hier nog in de grond liggen. De overheid heeft er momenteel geen geld voor en daarom liggen de opgravingen en herstelwerkzaamheden stil. Zelfs wanneer je nu tussen de stenen loopt en bedenkt dat die er in de 1e eeuw ook al lagen… magisch.

De resten van het Romeinse dorp Fulfinum Mirine.

Sssslangen en meer…

Op het vasteland van Kroatië komen beren voor, maar laat je niets wijsmaken door de locals! Op Krk komen geen beren voor. Met een beetje geluk hoor je wel het verhaal van de beer die in de jaren 60 de zee doorzwom en zo op Krk eindigde. Inderdaad, beren kunnen prima zwemmen. Wat overigens wel voorkomt op Krk is de goudjakhals. (een soort uit de kluiten gewassen vos) Deze beesten zijn vooral in de nacht actief en met name de schapenboeren klagen hierover. Als wandelaar zal je ze niet zien.

Het enige waar je een beetje voor op je hoede moet zijn, is slangen. De meesten zijn niet giftig, maar toch, zo’n beet is nou niet de wandel-ervaring die je hebben wilt. Tijdens mijn eerste week op Krk heb ik er dagelijks eentje gezien, variërend in grootte van iets meer dan een regenworm tot twee keer zo dik als een tuinslang en flink lang. De giftige gehoornde adder komt op het eiland voor, maar die liet zich gelukkig nooit aan mij zien. Ook komt de giftige spin ‘Black widow’ voor. Met name op het plateau van de maan bij Baska schijnen ze te leven, dus kijk wel even goed voordat je je billen in het gras of op een rots plant voor een pauze.

Uitzicht op Baska.

Dat stuk tussen het plateau van de maan en Baska is sowieso een dikke aanrader. Heerlijk wandelen over een aangelegd rotsig pad met waanzinnige uitzichten. Dit gebied is een beschermd natuurgebied en buiten giftige slangen en spinnen komt hier ook de vale gier voor. Tijdens onze tocht naar Baska zweefde zo’n machtig beest door de lucht. Eerst dachten we nog dat het een buizerd was, maar toen hij flink zakte en vlak boven de bomen bleef hangen, werd wel duidelijk hoe groot dit beest is. Indrukwekkend!

Op weg naar het plateau van de maan.

Algemene informatie over de Camino Krk, Kroatië.

Taxi: Kralj Travel Agency
Er rijden ook bussen op het eiland. Meer info op de site van Arriva.

Alle routes, GPX en meer informatie over de Camino Krk: Camino Croatia

Algemene informatie over Kroatië: https://croatia.hr/en-gb

Bootferry naar Kosjlun: Plavnik Excursions

In het toeristenbureau van de stad Krk kun je een pelgrimspaspoort en kaart met informatie ophalen (gratis). Deze is op zondag gesloten. Wanneer je alle stempels hebt verzameld, kun je bij dit toeristenbureau je stempelkaart laten zien en krijg je als bewijs een pelgrimscertificaat.

Restaurants

Persoonlijk vind ik het heerlijk eten op het eiland Krk. Je hebt meestal enorm veel keuze. Vis, vlees, vegetarisch, het kan allemaal. Een konoba is een traditioneel Kroatisch restaurant. Bedenk dat je vaak grote (enorme) porties krijgt.

Krk stad:
Portella – ga gewoon in je wandelkloffie op het terras zitten. Het lijkt misschien een beetje chic, maar je bent van harte welkom. Echt heerlijk eten.

Naast Portella ligt Pizza Champlin, ze zeggen de beste pizza van Krk, misschien wel van Kroatië. Ik heb het getest en het is zeker de beste pizza van Krk!

Punat:

Restoran Bocoon – Heerlijk terras met een hoop gezelligheid, eigengemaakte surlice en obers die wel van een grapje houden.

Pizzeria 9 bofora – Lekkere pizza’s in de haven van Punat.

Konoba Sidro – Traditioneel Kroatisch restaurant, duidelijk erg populair onder de locals, zeker reserveren.

Beach Club Medane – aan het strand, heerlijke alcoholvrije cocktails, lekker lunchen. Neem je zwemspullen mee!

Cizici:

Konoba Lastura – bestel zeker de mosselen die gekweekt worden in de baai waar je vanuit het terras van dit restaurant op uitkijkt.

Vrbnik:

Pizzeria Gospoja – leuke plek met terras met uitzicht en lekkere pizza’s.

Porat:

Restaurant Nino – wordt gerund door gepassioneerde eigenaresse, die veel gerechten zelf maakt, heerlijke plek in een soort tuin. Vooral een plek voor de locals.

Malinska:

King’s café – de perfecte plek, aan het water, voor een heerlijke lunch tijdens je wandeling. De (alcoholvrije) cocktails zijn een aanrader, net als de burrito’s.

Lunchen bij Kings Café in Malinska.
De haven van Malinska.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch verkeersbureau en gebaseerd op mijn eigen ervaringen op deze route in mei 2023 en mei 2024.

Meer lezen over lange afstandswandelen? Dat kan op de speciale pagina over wandelen.