Voor het clubblad van de Opel Kadett C Club Nederland schrijf ik regelmatig een artikel over reizen, waarbij natuurlijk de Opel Kadett C centraal staat. Deze artikelen zijn hier ook terug te lezen (na publicatie).

Klaar voor vertrek!

De allereerste Opel Nòjaor rit in Veldhoven

Op zondagochtend 24 september 2017 worden we in alle vroegte verwacht in Gasterij ‘t Dorpsgenot in Veldhoven voor de eerste najaarsrit ooit van de Opel Kadett C Club Nederland. Clublid Nicole Folkerts vond het tijd worden voor een echte puzzelrit en daar heeft zij groot gelijk in!

Nog even alles checken voor vertrek.

Bij binnenkomst in ‘t Dorpsgenot staat ons niet alleen koffie of thee en een gebakje te wachten, maar ook een pakketje papieren en een schildje voor op de auto. Aangezien dit de eerste echte puzzelrit is van de club, is een uitleg noodzakelijk. De route is uitgewerkt in een bolletje-pijltje systeem. ‘Het bolletje bent u en de pijl geeft de rijrichting aan.’ lezen we. ‘Klinkt niet heel ingewikkeld’ zegt bestuurder Twan gerustgesteld. Onderweg moeten ook nog een aantal opdrachten worden voltooid, zoals het noteren van letters van plaatsnaamborden, naamborden van rivieren, beken en waterlopen en letters op de controlebordjes.

Ook de kleine leden zijn er klaar voor.

Vol goede moed gaat iedereen naar buiten om de schildjes op de auto te monteren. ‘Er staat al een ANWB-busje op de parkeerplaats!’ constateert een van de leden verschrikt. Gelukkig is dit een oud-lid van de club die even komt kletsen. Alle Kadettjes starten en zelfs de chihuahua van een van de leden met een cabrio zit er klaar voor! Om de paar minuten wordt er gestart en rijden de auto’s van de parkeerplaats af. Het begin van de route is prima te volgen. Niet iedereen heeft de aanvullende regel ontdekt dat de letters van borden alleen genoteerd moeten worden als deze aan de rechterkant van de weg staan en als je er ook echt aan voorbij gaat.

De ochtendzon breekt door in het Brabantse landschap.

Toos en Beppie

Het is prachtig rijden, door de velden en dorpjes rondom Veldhoven, waar de ochtendmist langzaam optrekt als de zon steeds verder te voorschijn komt. Na een half uurtje ontstaat er wat consternatie als verschillende Kadettjes elkaar tegen komen en weer moeten draaien. Iemand rijdt er hier fout, maar wie?! Na wat gecirkel en gedraai gaat iedereen weer dezelfde kant op en komen we voorbij een aantal varkenshutten. Een mooie plek om even te stoppen om de meest gelukkige varkens van het land van dichtbij te bekijken. En voor een plaspauze voor Toos en Beppie, de honden van clubleden Werner en Christien, die ze hebben meegenomen in hun felrode Kadett.

De ‘vrije’ varkens.
Nieuwsgierige beestjes!

De zon schijnt inmiddels volop als we op het terras neerstrijken voor de middagpauze. Hier moeten de formulieren met letters van het eerste deel ingeleverd worden en krijgen we ook een tussenstand te horen. Ook wordt er druk informatie uitgewisseld. ‘Heb jij dat bordje gezien? Zijn jullie daar links of rechts gegaan?’ vraagt de ene deelnemer aan de andere. We komen erachter dat op 1 team na, iedereen het controlebordje heeft gemist. Dit komt omdat we bijna allemaal de regel ‘binnen een bol-pijl tekening dient men altijd de langste route te rijden’ hebben gemist. Dan weten we dat alvast voor het middagdeel!

Deelnemers Toos en Beppie.

Hobbelen maar!

Na een uitgebreide lunch gaat de tocht weer verder. Dit keer niet alleen velden, maar ook stukken bos en we gaan zelfs even de grens over naar België. Gelukkig is het de hele week al droog, want deze rit was op Mud Masters uitgelopen als de grond nat was geweest! Op de paden is het evengoed flink hobbelen met de vaak verlaagde Kadettjes en daarbij is het ook een kunst om, tussen alle kuilen door, de voetgangers en fietsers te ontwijken. Neemt niet weg dat het een perfecte dag is voor deze najaarsrit!

Tijdens een stop even genieten van de omgeving.
De knalrode Opel Kadett van Werner en Christien.

Bij terugkomst bij ‘t Dorpsgenot staat een tafel met bekers voor de winnaars te wachten. Er is een eerste, tweede en derde prijs voor degenen die de opdrachten het beste hebben voltooid. En er staat een grote pot met onderdelen op tafel. Wie kan raden hoeveel onderdelen erin zitten, wint eveneens een beker. Er wordt driftig geschud met de pot en gediscussieerd over het aantal. Aantallen gaan van 200 tot wel 1000 onderdelen! Terwijl de zon zakt, worden de prijzen verdeeld en geproost op een heerlijke dag…

Onderweg over een onverhard stuk.

Meer lezen over leuke autoroutes? Ga dan naar de pagina ‘met de auto‘.